06/02/14 00:54
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Алфахорес

Приготви ли вече своето дулсе де лече? Ако да и е останало нещо от него, веднага ти давам опция за какво да го оползотвориш. Разбира се, има толкова много десерти и варианти, в които сладкото от мляко да се използва, но исках да го опитам и в алфахорес (Alfajores), които представляват две маслени бисквити слепени с дулсе де лече. Рецепти и вариации на тези сладки никак не липсват. Все пак са известни и се приготвят в няколко страни от Латинска Америка. Тези тук са традиционни за Арженстина, Чили и Уругвай, като не е изключено да има известни различия в съответните страни, в регионите на съответните страни и в семейните рецепти. Приемливо е. И се радвам, че не ми се налага да търся автентичната рецепта, защото знам какво точно искам. Този вариант ми го предлага и аз не се поколебах да се възползвам.

Алфахорес

Докато за пълнежа между бисквитите нямах съмнение, че ще използвам дулсе де лечето, което приготвих с аромат на ванилия и канела, за самите бисквити изникнаха няколко опции, с различия в тестото. Няма да се впускам в подробности какви различия, за да не те отегча, обаче онова нещо, което ми се искаше е те да бъдат не само маслени бисквити, а да бъдат хрупкави, с отличаващи се ронливи слоеве маслени бисквити. И онова, което може да даде този ефект е наличието на царевично нишесте в тестото. То прави изпеченото тесто пръхкаво и деликатно, топящо се в устата след първата хапка и звука „хруп“. Ако опиташ самостоятелно една такава бисквита ще усетиш и че тя се рони като пясък. Но спокойно, не е нужно да ядеш маслени бисквити над мивката, за да не ръсиш трохи из цялата къща. Вариантите са два. Или си взимаш салфетка/чинийка, която да си подложиш под брадата, или ги слепваш с безумно вкусното сладко от мляко със звучното и вече наложено у нас име дулсе де лече. Сега вече всичко е наред. Нужно е само да изчакаш един ден, за да се обединят всички аромати, бисквитите да се напоят безвъзвратно с ванилия, канела, сладост и карамелени отенъци. После остава да им се насладиш. С каквото ти харесва. Може и с чаша студена вода. На мен най-много ми харесва да ги ям с Вальо.

Алфахорес

Приготвих алфахорес в две форми, като едната е с накъдрени краища на бисквитите, а другата с прави. Направих тези различия, защото си бях наумила, че половината ще ги поръся с пудра захар, а другата половина ще овалям в кокосови стърготини. Следващият път имам намерение да потопя слепените с дулсе де лече бисквити в шоколад и мисля, че ще стане невероятно лакомство. Също така смятам, че никой няма да противоречи на малко повече сладко между бисквитите, но за да се случи това сладкото трябва да бъде наистина гъсто и стегнато. Следващият път ще се постарая да има повече сладко между тях.

Много ме примамват и испанските алфахорес, където в тестото присъстват мед, канела, смлени бадеми или лешници и дори портокалова кора. Звучат обещаващо за коледни сладки и бих ги приготвила през по-студените месеци, в които тези аромати са си направо задължителни. Попаднах и на друг вариант в Нож и виличка, за който не е необходимо разточване на тестото, а то се оформя с лъжица на купчинки в тавата. В предложението на списание „Меню“ също се включва царевично нишесте и самата рецепта не се различава особено от настоящата, но в нея е описано и приготвянето на дулсе де лече с консерва подсладено кондензирано мляко (ако има фенове на този метод или пък ако точно сега не разполагаш с натурално прясно мляко, за да си го приготвиш от основни продукти). Стана ясно, че версиите на тези сладки са много и може да започнеш с тази лесна за изпълнение рецепта, както направих и аз.

Алфахорес

Алфахорес

Адаптирано от bylelush.blogspot.co.uk

Посочените дози са за 20-23 броя слепени сладки.

Продукти:

  • 130 г царевично нишесте
  • 130 г брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 115 г меко масло
  • 70 г захар
  • 2 жълтъка от големи яйца
  • 1 супена лъжица бренди
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 200-250 г дулсе де лече
  • пудра захар за поръсване и/или кокосови стърготини за овалване

Фурната се нагрява на 180°C.

Смесват се маслото и захарта и се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се жълтъците, брендито и ваниловият екстракт и се разбиват докато сместа се хомогенезира.

Отделно се смесват царевичното нишесте, брашното, бакпулверът, содата и солта. Пресяват се през цедка или сито. Добавят се по малко към маслено-жълтъчната смес като се разбъркват на ниска скорост с миксера. Оформя се меко тесто и му се придава форма на диск. Увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник за минимум 1 час.

Изрязване на бисквитите

Охладеното тесто се разточва на дебелина 4-5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 5 см. Подреждат се в тава върху хартия за печене на разтояние един от друг. Бисквитите се слагат в предварително нагрятата фурна и се пекат 10 минути. Повърхността им не трябва да потъмнява. След като се извадят от фурната се оставят да се охладят в тавата за десетина минути и тогава се подреждат върху решетка докато се охладят напълно.

Охладените бисквити

Изстиналите бисквити се слепват две по две с дулсе де лече. Могат да се поръсят с пудра захар или страните им да се овалят в кокосови стърготини.

Слепване на бисквитите

Съхраняват се в добре затворена кутия на стайна температура за около 1 седмица или в хладилник до 2 седмици.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Алфахорес е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/02/14 00:54 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/05HbPp1EOUM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване