06/03/14 16:22
(http://ivo.bg/)

НАТОвареното българско магаре се прави, че нищо не усеща за остена от Брюксел

Германският правителствен сайт Eurotpics, който следи 300 водещи медиив 30 държави и представя най-важното от тях в превод на немски, английски и френски, цитира днес и едно българско мнение ( превод на български едва ли е нужен в ivo.bg, откъдето са взети цитатите).

 

Blog Ivo Indjev – Bulgarien | Dienstag, 3. Juni 2014

South Stream stellt Bulgarien vor Entscheidung

Die EU-Kommission hat wegen des umstrittenen russischen Gasprojekts South Stream vergangene Woche ein Vertragsverletzungsverfahren gegen Bulgarien eingeleitet. Sie betrachtet den bald beginnenden Bau der Pipeline als EU-Rechtsbruch. Bulgarien muss sich wieder einmal zwischen Ost und West entscheiden, kommentiert der Blogger Ivo Indjev: “Bulgariens Politiker versuchen uns ständig einzutrichtern, dass Bulgarien seine geografische Lage zwischen Asien und Europa für sich ausnutzen muss. Der Moment ist gekommen. Nach dem EU-Beitritt 2007 haben wir den Europäern vom Klub der Reichen die Wahl überlassen. Sie hätten uns den Beitritt verweigern können und wir hätten nichts anderes tun können, als die Tränen von unseren Gesichtern abzuwischen. Sie haben uns nicht gezwungen oder gebeten beizutreten. Im Gegenteil: Wir waren die Bittsteller. Diesmal überlassen sie uns selbst die Wahl, ob wir mehr Europa wollen oder mehr Asien.”

» zum ganzen Artikel (externer Link, bulgarisch)
Mehr aus der Presseschau zu den Themen » EU-Erweiterung, » Energie, » Osteuropa, » Bulgarien
Alle verfügbaren Texte von » Ivo Indjev

Акцентирането върху темата за поставената пред избор между Изтока и Запада България в полезрението на сайта ( където ivo.bg е цитиран с още 17 статии през последните няколко години) е поредната индикация за кръстопътя, на който страната ни се намира.

 

Днес на този кръстопът като магаре на мост се запънаха отново управляващите в ситуация, когато вече тече едномесечния срок на предупреждението към София от Брюксел.

 

Вместо дадат ясен сигнал, че все пак сме част от ЕС и сме готови да се съобразяваме ангажиментите на съюзници, управляващите заговориха с партийния глас на БСП, но не и чрез самия лидер Станишев.

 

От думите на партийни функционери на БСП, като Димитър Дъбов, оставен да се оправдава на пресконференция, че не разбира от проблемите на диверсификацията на газовите доставки( защото няма какво да каже срещу факта, че „Южен поток” задълбочава драматично българската зависимост от Русия, а не я облекчава), личи пълната безпомощност в аргументацията срещу ясната европейска позиция „Южен поток” да бъде замразен.

 

Възмутени партийни другари се ожалиха, че ЕК не правила забележки на други страни, предвидени да станат зависими от Русия чрез „Южен поток”. Така най-после удобната дъбова сянка на оправданията, че не сме били по-различни от другите (полакомили се европейски държави). Видя се, че сме различни, но управляващите другари питат „с какво”?

 

Да им разясня още веднъж: България днес е на „топа на устата”. От тук тръгва руската далавера с въжето, на което Путин иска да задуши първо Украйна чрез нейното заобикаляне, а след това да обеси с монополните си цени по веригата всички, които са насядали на трапезата му.

 

На останалите европейски лакомници от заверата „Южен поток” в момента им е удобно да правят точно това, което българските лобисти за руския проект правеха досега с криеницата зад чужди европейски гърбове. Но дойде време за избор и онези европейски гърбове, които не са така фатално натоварени с русофилство, мълчаливо наблюдават дали „Газпром” ще ни прекърши гръбнака, за да се позоват след това на този факт като на причина за необратимост на започналия в България проект.

 

На стогодишните адепти на съветско-руската имперска политика на Балканите Москва е възложила задачата да изиграят игричката „НАТОварено магаре нищо не усеща”. И те я играят.

 

Дали не е време да заиграят протестите на мегдана?

 

В тях няма място Бойко Борисов, който поведе хорото на „Южен поток” по време на своето управление. Той не само не променя в този драматичен момент позицията си, но отново се провикна вчера, че щял досега да пусне руския проект в експлоатация, както е обещал на Путин, хвалейки се, че тъкмо по този причина бил в приятелски отношения с него!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване