06/04/14 06:00
(http://patepis.com/)

Замъкът на орлите (Кинцхайм, Елзас)

Днес Анжело ще ни води отново до мястото, заради което са водени повечето войни от последните 200 г. в Европа – Елзас :) Замъкът е с немско име, но се намира във Франция. И си има собствен зоопарк за грабливи птици! :)

 

Приятно четене:

Замъкът на орлите

Кинцхайм, Елзас

Много често идеите за екскурзии са възниквали спонтанно, на принципа „една жена ми каза“. За разлика от България, в останалата част от Европа в туристическите обекти може да се намерят листовки и информация какво още може да се види в района. При нас всеки, било от немарливост, било от злоба, е хванал едно парче от баницата и бие през пръстите всеки, който помисли да посегне към нея. Нещо като кучето и сеното – нито го яде, нито го дава…

 Кинцхайм, Елзас

 

При посещението си в О-Кьонингсбург разбрахме, че съвсем наблизо – на десетина километра, се намират три други атракции – „Клетката на орлите“ (La Volerie des Aigles), „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes) и „Земята на щъркелите“ (CigolandAu Parc des Cigognes). Разбира се, решихме да ги посетим. Още повече, че имахме време и ни бяха по пътя към Страсбург.

Кинцхайм, Елзас

 

Замъкът Кинцхайм (Château de Kintzheim),

който се извисява над Кинцхайм, Елзас, датира от 12-и век. В Кинцхайм са открити погребения от римския период – от 1-и - 2-и век. Документално е известен от 6-и век под името Regis Villa. Меровингските крале го правят център на обширен район, включващ долината на река Лиепвр и горите на О-Кьонингсбург. През 774 г. император Карл Велики (Шарлеман) дарява на абатството в Лиепвр част от горите на Гунигесхайм (Gunigesheim, Quningishaim), както е известен Кинцхайм тогава, а има предположения, че прекарва новата 775 г. в Palatium selestatis в града. През 843 г. император Лотар I, внук на Шарлеман, дарява селището на Ершангар, граф на Нордгау. Името на града се променя на Chuniggesheim  през 881 г. и през 1220 г. на Kunigisheim – все вариации на тема „кралско имение“.

Изграждането на замъка започва около 1250 г. по нареждане на Фредерик II. Донжонът и рампардите са завършени към края на века. Жилищните постройки се строят през 14-и и 15-и век. През 1341 г. император Луи IV Баварски дарява селището Кинсен (Kinsen) на съседния град Селестат. Въпреки дарението, 150 г. по-късно по нареждане на Фридрих III, Кинцхайм отново е продаден на града.

През 1633 г., по време на 30-годишната война, шведските войски частично разрушават замъка. 16 години по-късно Селестат го продава за 3000 флорина на Голен, бивш кмет на града и настоящ имперски министър. Между 1650 г. и 1670 г. Голен възстановява замъка и параклиса, но никога не го е използвал за свое жилище. Сто години по-късно единственият му обитател е монах-отшелник, който се грижи за параклиса. След френската революция замъкът е изоставен. През 1801 г. тогавашният му собственик – маркиз де  Брос го обявява за продажба. Град Селестат се опитва да възвърне собствеността си. С декрет на Наполеон I Бонапарт замъкът е даден на Матьо де Фавие, който се задължава да обезщети града с 2000 сребърни марки. След това под замъка е построена господарска къща в стила на Директорията, а между двете постройки – парк в английски стил, обявен от Министерството на културата на Франция за една от най-забележителните градини на страната. Идеята е била да се направи романтична „селска“ градина, контрастираща с руините на замъка, и силно повлияна от творбите на най-добрите художници-романтици от епохата (по същото време в много имения се наемат архитекти и художници за изкуствено създаване на руини).

Château de Kintzheim, 67600 Kintzheim, Франция

 

Фамилията Фавие е близка с тогавашния министър на финансите Жан-Жорж Юман (Jean-Georges Humann), който прави много за запазването на замъка. Средновековните замъци в средата на 19 в. отново идват на мода. Виоле ле Дук във Франция и Бого Ебхард в Германия възстановяват множество замъци.  През 1876 г. германски архитекти запечатват руините на замъка.

По време на битката за Елзас през 1945 г. е използван за наблюдателен пост и кулата е пострадала от артилерийски обстрел. През 1965 г. замъкът е класифициран като исторически монумент от Министерството на културата.

 Кинцхайм, Елзас

 

От 1968 г., с над 150 000 посетители годишно, тук е открита голяма

волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles’ Nest),

първата във Франция. Тук се грижат и за изчезващи видове орли, соколи и лешояди, опитват се да ги размножават за запазване на биологическото разнообразие, както и да образоват публиката, като я запознават с тях. Волиерата е разположена на площ около 3800 m², от които около ​​850 m² са „жилищните помещения“ на птиците.

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

След секунди яйцето ще бъде вдигнато във въздуха, пуснато отвисоко и изядено…

 

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

На четири очи

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

Виж ми окото ;)

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

Позираме за американски герб

 

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

Я, елате, пиленца, при баткоо :)

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

Ловът с хищни птици винаги е бил кралско забавление

 

За туристите, на площ около ​​800 m², се правят спектакли,

на които те могат да се насладят на полета на орли, соколи, ястреби, черни кани, кондори от Андите и изобретателни египетски лешояди. Можете да наблюдавате лов с птици, като водещите ви съобщават много интересни факти за тях. През краката на насядалите по земята дечурлига преминават лешояди… Така те свикват с животните, не се отнасят с тях като с „извънземни“. Нито веднъж не чухме – от родител или от дете, възгласи „въй, ша ма/та уапи!“, както често става по нашите географски ширини.

Волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest) – Кинцхайм, Франция

Лешоядът минава през краката на насядалите деца (дъщеря ни – със синята блузка), следвайки храната в ръката на дресьора си

Лешоядът минава през краката на насядалите деца (дъщеря ни – със синята блузка), следвайки храната в ръката на дресьора си

 

В подземията на замъка има постоянни изложби, свързани с хищните птици. Средното време за посещение на замъка е 1 ч и 30 мин, от които около 40 минути е спектакълът. От паркинга до замъка, през гората, се стига за около 10 мин. Календарът и часовете на провеждането на спектаклите можете да разберете от сайта. Тази атракция не е благосклонна към английскоговорящите туристи. Те често са фрустрирани, защото обслужването и спектаклите се водят на френски и немски езици. Необходимо е да си подготвите поне минимален речников запас, за да разберете интересните обяснения за хищните птици.

 

адрес: Château de Kintzheim, FR-67600 Kintzheim

тел.: +33 3 88928433

факс: +33 3 88821105

GPS: 48.25607, 7.38609 (48°15’23’’ N, 7°23’24 E)

web: http://www.voleriedesaigles.com/home.aspx

цени:

възрастни: 9,50 €

деца (5 – 14): 6,50 €

деца (под 5 г.): безплатно

 

Между О-Кьонингбург и Кинцхайм се намира още една

зоологическа градина на открито - „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes),

където живеят в естествена среда, без клетки и заграждения около 300 маймуни от вида магот. Тази популация е равна на много по-известната от Гибралтар.

Маготът (Macaca sylvanus), наричан още берберски макак, е примат от семейство Коткоподобни маймуни. Маготът е единствен представител на макаците извън Азия и единствената маймуна, която се среща в диво състояние на територията на Европа. Интересна особеност на магота е отсъствието на опашка, което го приближава до човекоподобните маймуни, но въпреки това е типичен представител на същинските маймуни.

Паркът е основан още през 1969 г. Първоначално площта му е била около 240 дка, а сега се е разраснала до 600 дка. Една от идеите е изучаването (от 1972 г.), запазването и развитието на популацията, тъй като маготите са вписани в Червената книга на застрашените видове. На входа служителите раздават на посетителите пуканки, които те могат да предложат на маймуните. Пуканките са единствената разрешена храна в парка. Достъпът на домашни любимци е забранен. Маршрутът, по който се движат туристите, е дълъг около 800 м.

Според Tripadvisor това е най-интересната атракция в региона.

За съжаление, ние не успяхме да посетим това прекрасно място, тъй като точно тогава имаше някакво планирано събитие и не се допускаха туристи.

 

адрес: La Wick, F-67600 Kintzheim

GPS: 48.26025, 7.37582 (48°15’37.18 N, 7°22’32.00 E)

тел.: +33 3 88921109

факс: +33 3 88823002

email: info@montagnedessinges.com

web: http://www.montagnedessinges.com

работно време:

последна седмица на март – първа седмица на ноември, 10 – 17 ч.

цени:

възрастни: 9,00 €

деца (5 – 14): 5,50 €

деца (под 5 г.): безплатно

ако имате билет за совалката О-Кьонингсбург, цените са намалени:

възрастни: 8,00 €

деца (5 – 14): 4,50 €

 

Ако все още не сте уморени, можете да посетите и третата атракция – тематичния парк „Земята на щъркелите“ (Cigoland, Au Parc des Cigognes). Щъркелът е птицата на Елзас и е логично основания през 1974 г. парк да е кръстен на него, а не на някакъв плъх или друг добитък, както правят по други места.

Тук можете да разгледате и научите много за щъркеловите птици от различни краища на света, както да се повозите на влакче на ужасите и да пробвате други атракции. Но за това ще ви е необходимо доста време и е добре да отделите цял ден.

адрес: Route de Sélestat, FR-67600 Kintzheim

GPS: 48.25717, 7.41903 (48° 15′ 28″ N, 7° 25′ 08″ E)

тел.: +33 3 88923636

факс: +33 3 88821061

email: contact@cigoland.fr

web: http://www.cigoland.fr

работно време и цени:

според сезона: http://www.cigoland.fr/fr/content/8-tarifs

 

Още снимки от Ⓒ Ема Жунич:

France: Kintzheim (2008-08-03 La Volerie des Aigles)

France: Kintzheim (2008-08-03 La Volerie des Aigles)

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

 

 

Други разкази свързани с Другата Франция – на картата:

Другата Франция

Публикувана на 06/04/14 06:00 http://patepis.com/?p=47675
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване