06/10/14 06:30
(http://vasvalch.com/)

DigitalK 2014 – ден втори

digitalk-day2

Вторият ден на DigitalK започна обещаващо, но умората си каза думата и преправянето на записките ми отне повече време. И все пак, дори седмица след събитието, те пак са качествено четиво.

Тони Койнов: Как Netflix започна да използва облака

Българин от Netflix ни разказа повече от кухнята на компанията, свързано с преобразуването на съхранението на данни при тях. Всичко започва през 2008, когато голям проблем с бази данни води до загубена информация и, следователно, до десетки милиони загубени приходи. По-опасното са недоволните клиенти – една компания в сферата на услугите не може да си позволи недоволни клиенти. Тогава Netflix взима решение да се премести в облака. Реакциите във времето се променят от “You guys are crazy” (2009), “Won’t work” (2010) през “It only works for you” (2011) до приемане на идеята, че облакът е нещо полезно и нещо повече от технологична мода. Интересно е, че компанията не се е поддала на изкушението да заложи “на сигурно” и е видяла потенциала на технологията още в зародиш.

За българската публика е интересно, че на въпроса “Кога Netflix ще дойде в България” Тони отговори, че не знае дали това ще се случи. Явно ще трябва да почакаме.

Икономика на споделянето


When users are connected with the brand, the community polices itself.
Click To Tweet - Powered By CoSchedule


Дискусионният панел обхвана доста аспекти от икономиката на споделянето, но основната тема беше доверието. Компаниите осъзнават, че днес в онлайн средата всеки може да е куче и това е опасно. Затова се използват серия методи за генериране на доверие у потребителите. Говорим за верифицирани профили, модерация на коментари и ревюта, биографии на потребители и т.н. Полезно е, че потребителите могат сами да се следят, стига да се чувстват обвързани с проекта.

Доверие се гради трудно, но лесно се руши. Достатъчен е дори един инцидент, за да се срине имиджът на компанията. Разбира се, всеки може да сгреши – важно е обаче да поемеш отговорност за проблема и да се постараеш да направиш клиента щастлив. Хората днес са свикнали да бъдат разочаровани – затова ако поемеш отговорност и подобриш настроението им, те в крайна сметка ще са доволни.

Ivan Hernandez: Иновацията не е това да правиш нещата по-добре, а да ги правиш различно


You can't win by doing things better anymore - winning by doing things differently.
Click To Tweet - Powered By CoSchedule


Най-доброто представяне на втория ден беше това на Ivan Hernandez. Сходно на представеното от Paul Papaimitriou, той успя да ни разходи през серия нови тенденции, част от които интересно се сливат с digital средата.

Най-важното в дигиталната среда е да поемаме рискове. Стигнал си там, където си, защото си поел рискове, които друг не е поел – това те определя като бизнес. За бързата промяна е важно да търсим не само нови решения на стари проблеми, но и напълно нови проблеми за решаване. Повечето фирми разчитат на малките плавни промени, но тогава конкурент може да излезе от нищото и да те срита отзад. Видяхме как това се случи в музикалната индустрия – новост не е преминаването от физически към дигитален формат, а промяната на модела от притежание (iTunes) към достъп до музикални изживявания (Spotify). Вече позиции не се печелят с правене на нещата по-добре, а с правене на нещата по напълно различен начин.

Повечето компании не могат да свикнат, че digital не е среда, а нова реалност. Петте сили от Перфектната digital-буря – мобилната среда, социалните медии, big data, сензорите и локацията – променят света около нас и начина, по който се прави бизнес. С използването на дигиталните технологии марките могат не просто да рекламират, но и да създават стойност – идеята за utility marketing се демонстрира добре от приложението Sit or Squat на тоалетната хартия Charmin.

За иновация може да разчиташ на самите потребители – не толкова на това, което казват, колкото на това, което вършат. Иван даде пример с Dartmouth college, където пътеките в градината между сградите са направени според начина на движение на студентите.

Крайната цел е да превръщаш идеите си в реалност. Няма смисъл да отлагате иновацията с конферентни разговори и срещи – трябва да експериментирате постоянно. Така бързо ще се отървете от нещата, които не работят и ще намерите нови, които работят. По същия начин трябва да движите и рекламните си бюджети: 70% за доказано работещи методи, 20% за такива, които се доказват в момента и 10% за нови канали.

Постът DigitalK 2014 – ден втори е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/10/14 06:30 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/DsTjd0O43qA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване