06/12/14 15:26
(http://ivo.bg/)

Разжалваха Орешарски на брега на “Южен поток”

Не е взето решение за спиране на проекта “Южен поток”. Това заяви пред БНР председателят на парламента и депутат от БСП Михаил Миков. “Южен поток България” АД е съвместно дружество с по 50 процента на базата на едно споразумение, подписано през 2010 г. между Български енергиен холдинг и “Газпром”, и ако то работи в рамките на закона, другото е политическо говорене”, заяви Миков.

Той подчерта, че проектът не е спрян, без значение дали премиерът Пламен Орешарски е казал обратното. “Не виждам в правова държава как може да бъде спрян с нечие изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони. Иначе дейността на всяка частна компания в България, каквато е и компанията “Южен поток”, може да бъде спряна по някакви субективни причини”, обясни Миков.

По думите му са били погрешно разбрани думите на Орешарски. “Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на Европейската комисия и те ще се запознаят много подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени”, каза председателят на парламента. Миков обясни, че ако бъде спрян проектът, България ще трябва да плати неустойки и да търпи загуби.

Миналата неделя след среща с пристигналите на посещение в България трима американски сенатори – Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, премиерът Пламен Орешарски разпореди спирането на всички действия по изграждането на “Южен поток”, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода.

Европейската комисия приветства съобщението на българския премиер, че е спряна работата по проекта “Южен поток”, съобщи в понеделник за БНТ говорителят за енергетиката на еврокомисията Сабине Бергер.

На въпрос за наказателните процедури от Брюксел заради проекта Миков отговори, че не знае в момента да има започната наказателна процедура, а само проучване по въпроса.

Миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради изграждането на “Южен поток”, тъй като има съмнения дали той е съвместим с европейското енергийно законодателство.

На забележката на водещата, че значи изявлението за спирането на проекта са само думи за пред американците, Миков каза: “Разбирайте го както искате.”( Дневник)

 

Ако си спомняте, мандатът на Пламен Орешарски започна с истински култ към неговата личност от страна на онези, които твърдяха колко велик експерт е той и че това си е чисто негово правителство. Таза мантра, употребявана за прикритие на боричканията между ДПС и БСП за по-близък излаз до задаващия се руски корупционен „Южен поток”, беше повтаряна в захлас и от „Атака”, които пък се разграничаваха от двете партии със същите клетви на възхищение от премиера, чието правителство им било много важно и за това го подкрепяли с кворума си.

 

Точно година по-късно от сянката на Орешарски изпълзяха всички възможни змии, които с раздвоени езици дават воля на менталното си раздвоение между твърденията за „успешното управление” на Орешарски и неговото неглижиране в лично качество.

 

От „Атка” се разхождат пред телевизионните камери с плакатчета с искане Орешарски да се маха и да има и избори – ако може още вчера!

 

От ДПС му подадоха де факто оставката още с изненадващото изявление на Лютви Местан за неизбежността на изборите.

 

А от БСП сега му я отлагат с някой друг ден, за да имат време да се погаврят още малко- като палач, който удължава агонията на жертвата. За Столетницата Орешарски вече не просто не е онзи (почти) гениален управленец от миналото лято, а направо си е една кръгла нула. За да не кажа – две нули…

 

Вече за, срещу и най-вече от името на Орешарски говорят всички негови довчерашни ласкатели, които се надпреварват да унижават своя доскорошен фаворит с презрителни подмятания за незначителността на неговите думи и решения.

 

Така преминава провинциалната слава!

 

И защо? Ами защото си е позволил да каже нещо, което подразни Москва и беше квалифицирано там като „удар в гръб” на техния в кърпа вързан проект „Южен поток”, за който шефът на „Газпром” Алексей Милер се произнесе като за свършен факт от името на България само преди седмица.

 

По-ясен знак, че в България най-сигурният начин да бъдеш низвергнат, от това да настъпиш опашката на руската пета колона, не може да се измисли!

 

А дали проектът е спрян ( преди да е започнал всъщност, защото прокопаването на половин България все пак не започнало още), това вероятно е точно толкова дискусионен въпрос, колкото темата за дългоочакваното сбогуване с комунизма. Мислехме си, че си е изтанцувал последния валс, но то е нещо като плуването на един влах, който се дави на края на Дунава, ама не съвсем…

 

Защото власите се възмутиха от заиграването на България с Москва срещу Европа, докато нашите удавници веднага се хванаха за опорните точки на Кремъл, който разпореди : „нито крачка назад, зад вас е Москва”.

 

Съответно Миков козирува и рапортува на брега на „Южен поток”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване