06/13/14 07:02
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КЛЮЧЪТ КЪМ ВСИЧКО Е „ЮЖЕН ПОТОК“

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ След катастрофалните за левицата резултати на европейския вот, в България ще има предсрочни избори. Очаква се другата седмица правителството да подаде оставка, а скоро да се разпусне и Парламентът. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

- Пламен, добра новина ли са предсрочните избори за България?

- Не просто добра новина, Фили, а истинско облекчение. И то не само защото това правителство и мнозинство за една година успяха да демонстрират цялата способност на левицата за лошо управление и допълнителното им оставане на власт заплашваше да доведе страната отново до колапс, както се случи вече на два пъти през последните 25 години. Нещо повече. С позицията си за руския газопровод „Южен поток”, позиция изцяло и откровено антиевропейска, а в същото време – изцяло и откровено проруска, управляващата левица доведе България буквално до ръба на сериозните наказателни мерки от страна на Европа, включително до изгонване от клуба на цивилизованите държави. Честно казано, Фили, до преди дни аз лично много се опасявах, че, въпреки всичко това, правителството и управляващата коалиция, начело с БСП, пак ще успеят да залъжат обществото и да устискат властта до края на юли, а оттам – да се закрепят политически през парламентарната ваканция и да продължат да управляват. Затова казвам, че развитията, които доведоха до новите избори, са истинско облекчение.

- Пламен, какво всъщност стана, как се стигна до това решение?

- Стигна се по втория възможен начин, Фили. Имам предвид, че първият начин би бил по-радикален – българите да излязат на масови протести и буквално да изхвърлят депутатите и министрите от креслата им. Този ход нямаше да мине без сериозен бой с полицията. Но в дните след европейските избори с просто око се видя, че българското общество не стигна и нямаше тенденция да стигне, до такава улична активност. От една страна то е изтощено от миналогодишните дълги и безплодни протести, от друга е разделено в мненията си защо и в името на какво трябва да се бори, от трета – заето е да се спасява поединично, след като вижда, че заедно спасение няма. Затова казвам, Фили, че нещата станаха по втория възможен начин – един ден Лютви Местан, лидерът на ДПС, неочаквано за всички заяви, че, след като на евроизборите стана ясна промяната в обществените нагласи, очевидно правителството няма да може да изкара пълния си мандат, затова е по-добре да подаде оставка и да има предсрочни избори. Според Местан най-ранният възможен срок за тези избори би бил в края на годината. Този ход се оказа твърде изненадващ за коалиционните партньори на ДПС. Сергей Станишев и ръководството на БСП няколко дни не знаеха какво да кажа и упорито мълчаха или излъчваха противоречиви сигнали. Най-после във вторник те заявиха, че щом ДПС ги предава по такъв начин, то тогава правителството да подаде оставка веднага и изборите да станат още през юли. В същото време БСП пък се застъпи за въвеждане веднага, още за тези избори, на задължителното гласуване. Смята се, че това е мярка, която ще удари силно по изборните резултати на ДПС, защото те имат относително стабилно, но не чак толкова голямо твърдо ядро, ако се погледне то на фона на сто процента гласували.

- Пламен, а какво казват по темата „избори” десните формации и президентът?

- ГЕРБ и Реформаторският блок също бяха очевидно изненадани от стъпката на ДПС, Фили. Макар да реагираха по-бързо от социалистите, изненадата им пролича и по това, че позицията им не беше докрай обмислена. Те се застъпиха за оставка на кабинета до края на юли и избори през септември. Това също не е добър вариант, защото е ясно, че всеки ден на това правителство носи нови и нови беди за страната, тоест, колкото по-бързо си отиде то, толкова по-добре. От своя страна президентът Росен Плевнелиев побърза да насрочи извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност за вторник другата седмица. Той каза, че първо трябва да мине през тази консултация с политическите сили, а чак после ще може да посочи дата за изборите и да започне да мисли за съставянето на служебното правителство. Освен по датата за избори, Плевнелиев обяви, че очаква да чуе мнението на основните политически сили по още някои изключително важни за страната въпроси – процедурата за избор на български еврокомисар и споразумението за партньорство с Европейската комисия, които непосредствено предстоят, някои неотложни вътрешни реформи, както, разбира се, и крайъгълният камък на българската политика в момента – изграждането на газопровода „Южен поток”. „Търся широко, защо не и национално съгласие по тези теми – каза президентът и допълни: – Вторник ще бъде интересен ден, призовавам за национално-отговорен подход”. Като казва, че вторник ще бъде интересен ден, Плевнелиев вероятно има предвид и изтеклата информация, че точно във вторник кабинетът се кани да подаде своята оставка.

- Пламен, какво предстои всъщност след оставката, каква е процедурата, която следва?

- Първо, Фили, президентът трябва да мине през един задължителен кръг с търсене на нов мандатоносител в рамките на този парламент. Тоест, той ще даде мандат за съставяне на ново правителство на още една политическа сила – най-вероятно на ГЕРБ. Те, очаквано, ще върнат мандата, но от времето, което ще измине между получаването и връщането му, може да зависи точната дата на предсрочните избори. Защото всички вече са наясно, че БСП настояват за избори през юли напълно в разрез както със здравия разум, така и със законовите правила, затова те няма да се случат. Най-вероятно изборите ще бъдат към края на септември, началото на октомври, а дотогава ще управлява служебно правителство. Мисля, че Плевнелиев ще бъде първият български президент, който в своя мандат назначава извънредно цели две служебни правителства, но това е само статистика, политически не е толкова важно.

- Добре, Пламен, разбрахме какво стана, разбрахме как стана, донякъде разбрахме и какво предстои. Въпросът ми обаче е – защо стана така, как изневиделица ДПС реши да свали правителството, в което сериозно участва и здраво подкрепя?

- Честно казано – не знам, Фили, все още мисля над това. Има различни версии. Едната гласи, че ДПС са стреснати от наглата и откровена антиевропейска позиция на своя коалиционен партньор БСП във връзка с „Южен поток”. Другата – че шефовете на европейския Либерален интернационал, в който членува ДПС, са им разяснили някои основни положения като част от европейски натиск, свързан с „Южен поток”. Трети вариант е, че американците са задействали своите възможности за влияние върху ДПС по подобен начин, както въздействаха върху позицията на премиера Орешарски за „Южен поток”. Всички вече схващат, че ключовата дума тук е „Южен поток” – но как точно са се развили нещата с ДПС и какво ще последва от това развитие, предстои да видим в близките няколко седмици. А може би от резултата ще познаем и причината.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване