06/15/14 23:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене

Откакто в един ден получих от две места общо 45 селски яйца, всяко от тях некалибровано, без печат (разбира се) и с различен нюанс на черупката, преоткрих миш-маша, намерих разнообразни приложения и допълнения за пържени яйца, от време на време ги поширам за яйца по панагюрски и забелязах, че фритатата може да бъде не само бързо приготвено ястие, но и ястие, в което може да се комбинира какво ли не. Мисля, че в изброяването пропуснах да спомена и забулени яйца в доматен сос, което също е бързо и много вкусно ястие, особено ако сосът е приготвен от зрели и ароматни августовски домати, но понеже има време до август, се заех в специализиране на приготвянето на фритата. Последният ми вариант е пролетно-летен, в който сложих почти цял килограм зеленчуци на осем яйца и достатъчно козе сирене и пресен босилек, които непринудено си комуникират с пролетните зеленчуци и с моето небце. След като всичко ми се стори перфектно, най-после отворих подходящата бутилка розе, с което да уважа не само добрата храна, но и доброто вино.

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене

Виното е Stallion Rose 2013 на винарска изба Анжелус Естейт и е наистина прекрасно вино за моя вкус. Не съм сигурна, че ще успея да му направя подобаваща оценка, но това което знам за него е че много ми харесва, съчетавам го с почти всяка лятна храна и бих го пила цяло лято. Почти сигурно с разнообразяване от совиньон блан (не непременно новозенландски, има и български, които също ми харесват), който така или иначе харесвам като сорт. Ако обаче ти е нужно експертно мнение, то може да се довериш на оценката му в divino.bg Все пак, най-добрият начин да разбереш дали ще ти хареса или не е да го опиташ и по възможност да го съчетаеш с подходяща храна.

Angelus Estate Stallion Rose 2013

Аз намерих фритатата с тиквички, аспержи и козе сирене за много подходяща, защото е лека храна, но притежаваща специфичния вкус на аспержите и мекото френско козе сирене, хармониращи си с характера на виното – свежо и плодово, деликатно и ненатрапчиво. Фритатата ми доби вид и консистенция по-скоро на клафути, отколкото на дебел омлет и предполагам, че е заради многото зеленчуци, но това се оказа още един плюс за нея. Това я прави още по-фина и подходяща лека вечеря за летния период. Босилекът е финалната съставка, която обвива зеленчуците в летния си неповторим парфюм. Обичам лятотото! Обичам неговата храна! Обичам виното! Обичам живота!

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене

Посочените дози са за 6-8 порции.

Продукти:

  • 3 малки тиквички, около 450 г
  • 1 връзка (500 г) аспержи
  • 8-10 яйца (ако яйцата са малки се използват 10 броя)
  • 150 г меко козе сирене
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 стръка пресен босилек
  • сол и прясно смлян черен пипер

Тиквичките се нарязват на кубчета

Тиквичките се измиват и нарязват на дребни кубчета.

Аспержите се нарязват на дребно

Аспержите се измиват и почистват от по-дебелите и светли краища. Върховете им се отрязват и се запазват за да се поставят най-отгоре на фритатата. Останалата част от стръковете се нарязват на дребни кръгчета.

Тиквичките се сотират

Зехтинът се загрява в широк около 25 см и по-дълбок тиган на силен огън. В него се добавят тиквичките и се готвят около 10 минути, докато се зачервят. Догато тиквичките се готвят не се разбъркват за да не се разкашкат, а тиганът се поклаща от време на време и тиквичките се премятат.

Яйцата се разбиват и смесват с босилека

Отделно яйцата се разбиват с телена бъркалка или вилица. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Към тях се добавя нарязания на едро пресен босилек.

Добавят се аспержите

Към сотираните тиквички в тигана се добавят кръгчетата аспержи. Зеленчуците се посоляват със сол на вкус и се готвят още 3-4 минути.

Яйцата се изсипват върху зеленчуците

Яйчната смес се изсипва равномерно върху зеленчуците в тигана и не се разбърква. Котлонът веднага се намаля на слаб и фритатата се готви около 5 минути или докато краищата ѝ се стегнат. Междувременно отгоре се подреждат връхчетата аспержи и начупеното с пръсти на по-малки парчета козе сирене.

Отгоре се подреждат връхчетата аспержи и сиренето

Когато краищата на фритатата стегнат, тиганът се поставя в предварително нагрята на 200°C и ястието се довършва там за около 8-10 минути или докато яйцата на повърхността стегнат, а сиренето започне да се топи.

Готовата фритата

Сервира се топла или със стайна температура.

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Фритата с тиквички, аспержи и козе сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/15/14 23:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/8zd6sDnx0Mo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване