06/23/14 06:17
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: СВЕТОВНОТО ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ФУТБОЛ В БЪЛГАРИЯ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Световното първенство по футбол в Бразилия си тече най-спокойно, като изключим изненадите.
Световното първенство по политически футбол в България също си тече, като кара предимно на изненади.
Другата разлика е, че от нашето няма никакви приходи за никого, само разходи за всички. И най-вече – че никой по света не се интересува от него, защото играта е грозна и безсмислена.
Пък и как да се интересуват хората, нали това значи само да губят време и да се занимават с глупости. Например – да се срещат с политици, за които българският национален интерес е нищо пред руския и да водят разговори с хора, способни не за 24 часа, а за 24 секунди да си сменят позицията, в зависимост от това къде с кого се срещат. И кой плаща повече.
А когато всички им платят кой колкото може, те прибират парите на всички и после пак реализират руския интерес.
Такава им е природата.
Ето ни го например външния министър Кристиан Вигенин. Целият Европейски съюз казва, че прекратява не само работата, но и разговорите по „Южен поток” с руснаците, единствено Вигенин твърди, че Поток ще има, стига само Русия да прояви мъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ничко гъвкавост. Сигурно дори вече е изпратил бележка с опорни точки на посланик Исаков или дори лично на император Путин, с възможните прояви на тази гъвкавост, които да минат пред гадните европейци.
Така де, връща им жеста Вигенин, защото нали руснаците пък научиха България как хитро да се опита да заобиколи всички европейски директиви и позиции по въпроса, само и само да се реализира руския интерес.
И наистина, той не се реализира само за едната бройка. Добре, че Европейската комисия не спеше съвсем в онзи момент.
Но може да спи в следващия, кой знае, затова те ще пробват пак и пак.
Та въпросният Вигенин вика, че строителството на „Южен поток” вероятно ще продължи в България още преди края на този месец, защото „диалогът ни с ЕК е активен”. Нали си спомняте, това е онзи диалог, който страната води, за да не бъде зверски санкционирана от ЕК задето излъга и после отгоре замаза излъганото. Пак по темата ЮП.
Интересно ми е да видя какви ли точно плачевни, намръщени, молебствени, хвалебствени, смеховни, лъжовни и други неработещи аргументи ще изпратят нашите пишман експерти в Брюксел в защита на Потока, след като и на децата е ясно, че той не може – и не бива – да се реализира поради чисто геополитически съображения.
Съвсем ясно им се каза това на чичковитечервенотиквеничковчета. Няколко пъти от Брюксел им се каза с дебели намеци, както правят деликатните европейци. Но тъй като българин от дебели намеци очевидно не разбира, само от дебела тояга, онзи ден пък им се каза в съвсем прав текст от Игор Смешко, съветник към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. „Проектът „Южен поток” е политическо оръжие на сегашното руско правителство да упражнява допълнителен натиск върху Украйна”, заяви той. И като всеки приличен човек постави ясно на масата позицията на своята страна, която се споделя и от Евросъюза – „разбираме, че България има собствен интерес в икономиката, но за нас строежът на газопровода „Южен поток” е удар върху нашата национална сигурност”.
Толкоз. Едно към едно. Кратко, ясно и разбрано.
Кое от тези думи не схващат нашенските политически троглодити, не е ясно. Защото и на тях самите не им е ясно кое биха могли да не схванат. Ясно им е само, че щом Русия иска нещо, то трябва да стане. И щом Русия им дава парички да го направят, те ще го направят.
Като истинско стадо едри рогати добитъци са в това отношение – готови са да стъпчат до сухо тревата, с която се хранят, но да реализират намислената и поръчана от Москва анти-българска простотия.
Ако обаче си мислите, че подобни простотии са приоритет само на червения български отбор по политически футбол, много се лъжете. Ето го и поведението на синия. Или псевдосиния, както е по-правилно да се каже. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също съвсем изперка по темата. Няколко пъти досега той прави изявления, че е за, че подкрепя „Южен поток”, но този път прескочи всякакви граници. „България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия газопровод „Южен поток”, само ако той спазва всички нормативни актове на Европейския съюз” – каза Борисов.
Това изречение е чисто манипулативно построено. Да оставим настрани крещящия опит за промиване на мозъци с твърдението, че ЮП е не нещо друго, не чисто руски стратегически проект, а просто един банален „подкрепян от Русия газопровод”. Това е безумно определение, което дори Вигенин и всички други руски мекерета в България не използват. Но Борисов използва и де да беше само това манипулацията в цитираното негово изречение. Всъщност то дава вид, че във втората си част поставя някакво условие, което обаче реално не поставя. Но което отново разфокусира погледа на читателя или слушателя. Защото, както вече казах, от европейска гледна точка разговорите с Русия за спазване на европейските нормативни актове вече се състояха и завършиха без успех Сега дойде ред на стратегическите решения и те дори са в ход – тоест, европейската позиция е, че ЮП няма да се строи, дори Русия неочаквано да вземе да изпълни законовите и технически изисквания.
Няма да се строи, защото е заплаха за националната сигурност не само на Украйна, а и на континенталната сигурност на Европа – независимо дали всички отделни страни-членки на ЕС осъзнават това или не. И независимо кои, колко от тях и защо продължават да се обявяват за неговата реализация.
Това е положението, г-н Борисов, забравете глупостите за такава или онакава българска подкрепа на руския проект, защото утре и Европа ще започне да подозира, че сте резервния руски играч по темата тук, в България, подозрение, което вече споделят мнозина българи. На път сте да загубите доста ценни гласове на предстоящите избори, ако не излезете и не кажете категорично, че България няма да строи никакъв Поток, защото това противоречи на истинските български национални интереси.
Да, тогава руснаците може и да ви гръмнат, но пък българите паметник ще ви издигнат.
Някой ден, де, когато признателните поколения презрат вроденото русофилство на бащите и осъзнаят какво точно се е случило, от какво сте ги спасили.
Добре, до тук видяхме как двата противоположни отбора на българския политически футболен терен могат да имат една и съща цел и да се борят за нея един до друг, но следва да видим и обратната картинка – как в един и същи отбор защитниците ритат собствените си нападатели и ги контузват ентусиазирано, защото интересите им се оказват съвършено различни. Правилно се сетихте – става дума за пръцкогръмката раздяла на тандема Пеевски-Василев.
Тия двамата първо направиха държавата лудичка, докато се държаха под ръка като младоженци, а сега се опитват да я направят още по-лудичка, като си бият шамари насред самото наказателно поле.
У-у-пс, извинявам се, случайно се изтървах.
За секунда забравих, че по терените на българското световно първенство всъщност истинско наказателно поле няма. Защото ако имаше, двоицата вече щеше да бъде строго наказана и изпратена да се срамува в ъгъла, след като публично размени истински откровения за далаверите си, амбициите си и способите, които използва противната на всички страна, за тяхната реализация.
А вместо това тия двамата продължават да привличат камерите и журналистическите микрофони като лайно – мухи.
Някой ще каже, че те дори не са политици, а гангстери, прикрити като политик и банкер, затова конфликтът им няма отношение към стабилността на държавата, а само към някакви подземни, подводни или поднебесни структури. Ама не е така. Казвам го не аз, казва го хлевоустата Татяна Дончева. Онзи ден тя заяви, че „конфликтът Пеевски-Василев клати управлението на държавата, защото е вътрешен конфликт в групата, създала правителството”.
И тук вече ми се ще да се намеся с оценка. Но няма да го направя. Не искам да изхабя хубави и пълноценни думи като гнусондери, лайномети, кракоглавочи или гъзомозъци, само за да оценя идиотщината на цялата виновна българска политическа класа, плюс целия невинен български народ, допуснали подобно нещо да им се случи. Ще кажа само, че щом тия двамата могат да управляват държавата, то аз би трябвало да мога да управлявам света. Е, не ми достигат няколко милиона или милиарда, все тая, но иначе мога.
Абе, вие в ред ли сте?
Като питам, особено имам предвид онези хорица, дето се редят на опашка сега пред КТБ и си искат парите. Телевизиите даже дават леко съжалителни репортажи, от които излиза, че държавата трябва да се намеси в тяхна защита, тоест, аз и ти трябва да платим загубените суми на същите тези хорица, които са извършили простотията да си поверят на отговорно пазене паричките на Цветан Василев. Пък той ги раздал и сега банката – празна.
Раздал ги на същия Пеевски, очевидно за да може той да поддържа добра телесна и душевна форма, въпреки всички нещастия, които постоянно му се струпват на главата. Раздал ги на Никито Бареков, за да стане поне той премиер, щом самият Цветан Василев не може. Раздал ги на стотици знайни и незнайни молители, просители, заявители и желатели, на редица звезди от българската чалга и уж нечалга култура….. Кой знае, вероятно и на политически сили и фактори, на правоохранителни органи и служби също ги е раздал, та да го слушкат, подкрепкат и защитавкат.
И тия сега си искат паричките на принципа: от умрял – писмо.
Как пък за толкова години не се научихме, че и в политическия футбол постоянно се мами, също както в обикновения сокър. И че за прекалено многото пари, които им плащаме като зрители, българските политически футболисти ни доставят прекалено малко истинско удоволствие.

Говори Пловдив|:Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване