06/25/14 12:59
(http://ivo.bg/)

Борисов прави мечешка (руска) услуга на американците с лобирането за “Уестингхаус”

„А” отборът на Путин, който управлява в България и неговата резерва Бойко Борисов, насъсквани да се конкурират ( например кой обича повече „Южен поток” и е по-виновен за това, че още не е прокопан през България), продължават днес мачлето с ярки изяви на своите капитани.

 

Единият бяга в Брюксел, а другият от ден на ден ръси все по-големи глупости, сякаш прави усилие да надскочи себе си от времето, когато ни управляваше еднолично.

 

Понеже Борисов многократно е декларирал, че винаги играе за победа, явно и в това състезание е амбициран да заслужи първото място. В момент, когато Станишев откровено излъга и взе завоя за Брюксел, Борисов не видя в това повод за коментар, защото не се месел в работата на чужди партии ( което също е лъжа, както знаем от многобройните примери за разбити от неговите тарани чужди парламентарни групи в миналия парламент- или претендира, че не е знаел и не е било по негова поръчка?!).

 

Ден по-късно обаче Борисов изригна по адрес на (почти) падналия Орешарски, който няма нужда от шутове ( в комедийния и във футболния смисъл на думата) в своята драма на слуга на задкулисните си господари.

 

Ето как Борисов за пореден път се отмята от думите си ( скъсвайки постигнатото при президента споразумение, а след това с лекота го реанимира, все едно не е истеризирал по въпроса):

ОFFNews:

„Емоционална реч по адрес на премиера Орешарски произнесе днес в кулоарите на парламента пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред журналисти той коментира, че Орешарски не е никакъв премиер, щом не може сам да подаде оставка, а чака решението да дойде от другаде. Той обвини кабинета, че е довел до нулева година страната и я е потопил “под водата”. Потокът на мисълта върна Борисов към разговорите по време на КСНС при президента миналия вторник, когато, според лидера на ГЕРБ, премиерът заявил, че не е чел ключови за страната договори.

Ето как разви тезата си бившият министър-председател Бойко Борисов, натъртвайки върху предполагаемата специфика в говора на премиера Орешарски:

“Тея хора го причина с вашето ( на медиите – бел. ред.) не само съгласие – голяма част от вас толерираха това поведение и го наричахте премиер-експерт. Той не може да чете. Мен си позволяваха, доктора на науките, да ме обиждат. И си мълчах.

Този каза, че нИ може да чИте, не е чел, нИ чИте, не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Той каза на КСНС – нИ съм го чел – споразумението, с което се отказва от суверенитет. Не бил чел договора за “Южен поток”, не знаел има ли санкции. Не бил чел.

А сега не чел и с “Уестингхаус”, това била работа, погледнете, нещастници такива. На БЕХ, някаква организация, или на АЕЦ “Козлодуй”. На един мъртвец, какъвто в момента е държавата, има едно златно зъбче, това е Козлодуй, искат да му извадят и златния зъб в момента. На трупа искат да му дръпнат и златния зъб, за да е изцяло труп.”

 

Цялата тази банална клоунада на Борисов нямаше да ме впечатли изобщо ( например с нахалството да се прави на непризнато величие като човек на науката, дипломирал се пред обществото като недорасляк с признанието за юношеското си ниво на „начетеност” като почитател на „Винету”), ако не беше вмъкнал в скеча си на манежа този път образа на „златното зъбче”, свързано с АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингаус”.

 

Не друг, а именно Борисов се изгаври с трупа на България, като я закопа с угодния за Путин мораториум ( в пълно съгласие с БСП и ДПС) върху правото ни да знаем дали разполагаме с коз срещу диктата на „Газпром”. Това прогони от България „Шеврон”, а сега Борисов гази правилата на политическото говорене с откровено лобиране за „Уестингхаус”.

 

Тази безпардонност дава основание на всеки да му връща подозренията за корумпираност, каквито мнозина от нас имаме за пеликаните, накацали по брега на „Южен поток”, лакоми за руски подкупи. С какво Борисов се държи по-различно по отношение на презумпцията, че очаква ( или дори вече е получил) съответния пай от американците?

Иначе казано, Борисов прави мечешка ( руска) услуга на американците, с чието приятелство парадира като селски ерген, поласкан, че е поканен на сватба в големия град.

 

Впрочем, време е в България да бъде дадена думата на скептицизма спрямо светлото бъдеще на ядрената енергетика, който взе връх не само в пряко пострадалата далечна Япония, но и в стреснатата водеща европейска икономика- Германия. Само така ще получим шанс да обезвредим някой ден бомбата със закъснител край Козлодуй.

 

Никаква модернизация, било тя и американска, не може да бъде алтернатива на единствено правилното решение да вървим към модернизация на енергетиката без опасното ходене по опънатото ядрено въже, което в рамките на някакви си около 70 години съществуване се къса нееднократно фатално за милиони хора по света от аварии, причинени не просто от човешка грешка, а от самата човешка надменна претенция, че можем да победим „мирния атом”.

 

Съчетана с гигантската лакомия за печалби на симбиозата между политици и търгаши, тази заплаха е сред най-големите потенциални заплахи за човечеството през 21-ви век.

 

Тепърва предстои да се сблъскваме с неразрешимия дори на теоретично ниво към момента проблем с безопасното съхраняване на ядрените отпадъци и с неутрализирането на заразяванията от измислени от човека вредители с милиони години на разпад, като плутония.

 

Коя централа в коя държава ще „спечели” страховитото състезание, като се прочуе със следващия ( вероятно неминуем, поради все по-голямата амортизация на десетки все по-древни реактори) ядрен инцидент, не ми се мисли дори.

 

Да проумее подобно нещо за Борисов е сложна задача. На нивото на неговата осведоменост тя се свежда до простичкия пример със „златното зъбче”. За човек, който черпи вдъхновение от „Винету”, това е разбираемо. Лошото е, че същият този човек, който все по-често изпада в истерични настроения, пак се е засилил да управлява цяла една европейска държава и за наша зла участ, това е именно България.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване