06/30/14 14:14
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: „MADE IN RUSSIA“ ИЛИ ЗА ДЪЛБОКАТА СЯНКА НА МРЪСОТИЯТА

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Няма да кажа нищо за техническата страна на банковата ист/е/ория, която се разиграва в момента в България, за да не започна да говоря глупости.
Моите отношения с банките се свеждат най-вече до откриване в тях на сметки, които после стоят празни, защото няма с какво да се напълнят – така че наистина не съм вътрешен човек за системата.
Не мога да пропусна обаче да споделя някои съображения, свързани с философската и политическата страна на аферата, които започват с това, че организирана атака срещу български банки има и това мога да видя дори аз с моето просто око. А тъй като е ясно, че атаката срещу банковата система на една страна е атака срещу самата страна, то тук е мястото да се зададе един от основните политически въпроси – кой има интерес от това.
Не знам какви отговори дават шефът на ДАНС, главният прокурор и вътрешният министър. Не знам, защото, въпреки, че ние, гражданите, им плащаме заплатите, те отказват да кажат на нас, гражданите, каквото имат да казват по темата, а говорят глупости за това кой нямало да си тегли парите. Поне онзи ден, след срещата на тази света троица, у мен остана впечатлението, че тия тримцата или не знаят изобщо за какво става дума, или знаят прекалено добре – затова отказват да говорят.
Която и от двете възможности да е вярна обаче, все е лошо за всички.
Бързите арести на някакви хора, дето пускали мейли и есемеси, та да предизвикват паника в обществото, са добра стъпка в правилната посока. Тя обаче едва ли е и достатъчна стъпка. Защото най-вероятно тези тримата са просто мюрета. Дори децата са наясно, че подобна атака срещу банковата система не може да бъде дело на случайни хора, на които в един и същ момент им хрумва да атакуват една и съща банка. Да не говорим пък за това да сложат малко взрив пред някаква си банкова врата.
Напротив, подобна атака е целенасочена, добре подготвена и добре управлявана специална операция, извършена от организирана и централизирана сила, която, на всичкото отгоре, знае как да стои в дълбока сянка.
Тоест, откъм страната на сега арестуваните чорапът няма да се разплете, защото, ако те наистина са замесени по един или друг начин в аферата, то са само изпълнители на ниско ниво, които най-вероятно не знаят дори кои са преките им поръчители, какво остава за истинските идеолози и организатори.
Ало-о-о, другарите от ДАНС, това да ви прилича на нещо? Например на схема на терористична организация? Помните ли каква беше структурата и как действаха преди години вдъхновените и финансирани от Москва леви терористи от „Баадер и Майнхоф” – с техните клетки и четирима души на върха, които никой друг не познава. Може би не го помните, `щото сте млади, но поне би трябвало да го учите в учебниците си. И да се гордеете – нали точно нашата /така, де, вашата/ ДС тогава предаде /или продаде, не знам със сигурност/ немските другари-терористи, които бяха започнали да стават прекалено неудобни дори за нас /имам предвид – за вас/, на гадното, но влиятелно и богато правителство на Западна Германия…..
Мисълта ми е, че ако се чудите по кой параграф да обвините хората, забъркали ни тази банкова афера, когато ги хванете, минете ги като терористи. Но надали ще ги хванете – едната част от вас защото не могат, другата – защото не искат.
Ако всички можехте и искахте, щяхте да започнете например с ареста на Пеевски и Василев едновременно. Не знам кой от двамата – а може би и двамата – но поне единият от тях със сигурност знае за какво става дума и защо. Неслучайно онзи ден шефът им от уж бившата Държавна сигурност Димитър Иванов отърча в една телевизия, за да им каже от екрана да се помирят, че да не засмърди афера прекалено много. Да, арестът на тези двамата пак няма да разобличи пряко истинските кукловоди, но поне може да насочи прожектора на общественото внимание към тях.
Това е важно за българското общество, то трябва да се научи да си изгражда защитни механизми, а не на всеки 20 години да се поддава на изтъркани ченгеджийски номера и да го водят за носа по учебник.
Иначе, по чисто логически път ако тръгнем, в момента в света съществува една единствена сила, която има едновременно интерес, желание и възможности да организира подобно нещо в България и да причини подобно нещо на България.
И за всички е ясно, че това е Русия.
Дали като отмъщение за нереализирания „Южен поток”, дали като форма на натиск към някого за бъдещи услуги, дали като предупреждение за нещо си, дали просто като опресняване на периодично създавания тук хаос, с цел да си поддържат руснаците влиянието на Балканите и в Европа – това не е ясно. Може да е и с всички тези цели едновременно, но това няма и толкова значение.
Важното е, че няма кой друг, освен тях.
А ако някой се опита да ми говори за възможността да са го направили някои от нашите ченгета, които често работят на групи едни срещу други, или да са го направили нашенските гангстери, или нашенските комунисти, изобщо, който и да било от възможните вътрешни заподозрени, аз ще попитам – има ли шанс някой от тях да тръгне на такава наистина сериозна операция, без благословията и ресурсната подкрепа на Кремъл? Защото нали сме сигурни, че конците на всички тези хора и групи хора се дърпат от там, а също, че от определено ниво на действие нататък самостоятелни решения тук не се взимат.
Да, никое официално лице или институция в България не смее да произнесе сакралното име Москва в контекста на банковата афера, но моят съвет е, дори тихомълком, да се обърнат съответните институции към партньорските ни служби от САЩ и НАТО – най-малкото за да се провери с тяхна помощ – и отхвърли или потвърди – тази доста логична хипотеза.
Защото, ако тя е истина, България сама няма да може да се справи – нито с разследване на историята, нито с прекратяването на атаките срещу банките ни.
Като заговорих за руснаците и техните механизми на влияние тук, естествено, че няма как да не се сетя и за един от основните стълбове на това влияние – бившият президент Георги Първанов.
Не, не казвам, че той трябва да бъде арестуван покрай банковата афера, макар че отдавна и по други поводи съм казвал, че когато и да бъде арестуван, за него винаги е късно – той си знае защо.
Та този човек онзи ден превърна най-после в партия политическия си проект АБВ. Какво искаше да каже с това, че учредителното събрание се състоя на връх рождения му ден, не е много ясно. Най-вероятно – нещо символично. Например – да покаже ясно кой раздава картите в АБВ и кой държи козовете едновременно с това, тоест, кой е новият Доган в държавата. Друга възможна символика е да покаже колко за нищо не става тази нова партия, щом той е неин шеф…..
Е, не, сега като го казах, не вярвам да е така. Най-малкото неговите ПР-и нямаше да го оставят да сътвори подобна глупост. Ама откъде пък да знае човек, може и те искрено да вярват в неговото величие, както той отдавна си вярва сам.
Странни хора са това комунистите. А тези като Първанов, които са на висшите нива и са обвързани пряко с московските интереси, са два пъти по-странни. Те винаги имат едно на ум, което на никой нормален човек няма да му хрумне. Затова ни е толкова трудно да се преборим с тях като общество, просто ние, всички останали, сме изумени от наглата им способност постоянно да измислят невероятни неща – а ние постоянно да им вярваме, че те са възможни, защото смятаме, че никой не би могъл да бъде чак толкова нагъл, по-скоро май всеки от нас нещо греши.
И така наистина грешим – вече поне 70 години, а някои и повече.
И сме на път пак да сгрешим, като започнем сега да чоплим въпроса за приликите и разликите между БСП на Станишев и АБВ на Първанов. Някои дори ще чоплят до там, че накрая сами ще се убедят в някаква идиотщина и ще отидат да гласуват за някой от тях.
Което е тотална грешка, защото между тях разлика няма. Има надпревара по една и съща писта.
Дори има няколко надпревари. Например – кой е по-голям комунист. Едните викат – ние сме истински европейски социалисти, а другите – ние пък сме даже по-истински от вас социалдемократи…..бла, бла, бла…..и прочие.
`Ма няма такова нещо, граждани. Ако изобщо имат идеологическа надпревара между себе си, дори само за парлама, те всъщност се надпреварват в близост до идеите на Ленин, Сталин и Живков. Вижте ги само как мислят и как действат, когато са на власт, по това ще ги разпознаете.
Другата надпревара е кой от тях е по-близко свързан с бившите и настоящи ченгета. Тук вече не мога да гадая кой печели, знам само, че понякога едните са повече свързани, другите – по-малко, а после палачинката се обръща и става така: едните са по-малко, а другите – повече. И пак.
Третата им надпревара е кой от тях е по-близо до парите от мръсния и чистия бизнес. Този вид надпревара най-често е прикрита като сериозна загриженост за социалните проблеми на хората и така лесно можете да разберете кой печели – който в момента вика и настоява повече за добруването на най-бедните и онеправданите, той е по-слабият и парите ле-е-е-е-ко са го изоставили. Имам предвид дори онези от дрога и проститутки, пари, за които онзи ден Божидар Данев каза, че играят пряко в изборите.
Четвъртата и най-велика надпревара между БСП и АБВ е за това кой по-дълбоко темане ще направи пред московците, кой пръв ще получи правото да целуне пръстена на император Путин, кой ще се окаже фаворит на кремълския двор и кой ще натъпче повече руски рубли в джобовете. Пардон, български левове, които ние първо плащаме на руснаците за нещо, което правим за тях от любов – или което те ни правят от любов, все едно, а после с част от тези български любовни левове те заплащат и услугите на тукашните слуги.
Такъв е общият механизъм. В конкретния случай, ще познаете кой измежду Станишев и Първанов е по-близък на руската душа във всеки един момент, като видите кой от тях по-пъргаво залага собствената душа в защита на руския интерес.
А ако случайно не разберете по този показател, не унивайте – никой не разбира.
Просто между тези двама правоверни комунисти и техните партийни клики никаква разлика няма, те са еднакво готови да се намажат по подметката на нечия обувка, стига тя да е „Made in Russia”, с други думи – изконно руска.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване