06/30/14 20:32
(http://vasvalch.com/)

Обградете се с позитивни хора: едно изследване на Facebook

happy

Красотата на това да разполагаш с най-голямата социална мрежа в света се крие не само в това да увеличаваш приходите си от реклама, но и в това да имаш под ръка най-голямата база от обекти за експерименти върху човешкото поведение. В края на март бяха публикувани данни от точно такъв прелюбопитен експеримент. Резултатите показват, че е особено умно да се заобиколите с позитивни хора.

Екип от изследователи провежда един от най-мащабните експерименти върху емоционалната заразителност – идеята, че когато взаимодействаме или сме изложени на негативно или позитивно влияние, сами ставаме също толкова негативни или позитивни. Изследването е проведено с огромна случайна извадка – без да знаят, 689 003 потребители на Facebook са участвали в експеримента. В техния News Feed настъпват леки промени, като се вижда по-малко позитивно или по-малко негативно съдържание от приятели. Това води до двоен ефект: потребителите, които виждат по-малко позитивно съдържание, сами стават по-малко позитивни и по-негативно настроени, ако се съди по постовете им; обратното също важи. Графиката долу показва колко позитивни (горе) или негативни (долу) думи използват средно потребителите в експерименталната и контролната извадка за намалено негативно съдържание (ляво) и намалено позитивно съдържание (дясно):

emotional-contagion-facebook

Данните дават няколко интересни резултата:

  • Заразяваме се с настроението на приятелите си не само когато директно взаимодействаме с тях, но и когато “случайно чуем” за настроението им – както се случва при четенето на чужди постове във Facebook.
  • Въпреки че в социалните мрежи не се използва невербално поведение, то явно не е най-ключовият фактор за емоционална зараза – достатъчно е и “стерилно” текстово съдържание/
  • Емоционалната заразителност работи двупосочно – ако си изложен на повече позитивна информация, не просто споделяш по-позитивни статуси, но и намаляват негативните изяви. Това показва, че не говорим за проста имитация на “модерното за деня настроение”, а за нещо повече/
  • Не се наблюдава и толкова обсъжданият напоследък ефект, че позитивното настроение на останалите ни депресира, когато се сравняваме с тях. Напротив – позитивната емоция води до още позитивни емоции.
  • Интересно е, че потребители, на които е показвано по-слабо емоционално заредено съдържание, стават по-сдържани и затворени – сякаш чуждата емоционална сдържаност е също толкова заразителна, колкото настроенията.

Интересно е колко много може да се научи от поведението на хората и колко полезна за това може да е една социална мрежа. Тук оставяме настрана моралния въпрос за изследването, който се превърна в основен фокус за някои медии – впечатляващо е колко много разкриват хората, когато просто се държат нормално в средата си.

От лична гледна точка, резултатите сочат, че трябва да се обграждате с повече позитивни хора. Това не само ще подобри собственото ви настроение, но и ще намали негативизма. Може би все пак онези кампании “Нека днес залеем фийда с повече снимки на анимационни герои/бебета/котенца!” имат някаква реалистична цел :)

От маркетингова гледна точка, генерирането на позитивни емоции у потребителите ги прави по-позитивно настроени, като цяло – според материала, ефектът е видим и 7 дни след края на експеримента. Това значи, че позитивното настроение се задържа – и може да бъде свързано директно с марката ви.

Вижте цялата научна статия тук.

___
снимка: Daniel Go

Постът Обградете се с позитивни хора: едно изследване на Facebook е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/30/14 20:32 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/auOxJVhVH3k/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване