07/08/14 04:51
(http://www.gorichka.bg/)

Джоел Салатин и фермата с много лица

salatin-family-fall-2012-1-of-1-016

Семейство Салатин

В далечната и не 1961-ва Уилям и Лусил Салатин решават да се преместят заедно с цялото си семейство в долината Шенандоа, Вирджиния. Там си купуват най-занемарената и изстрадала ферма в района и я преустройват, използвайки изцяло традиционни фермерски похвати. Семейство Салатин се заема да сади дървета, изгражда огромни купчини компост, изравя езерца. Започва да мести кравите си на различна паша ежедневно, с помощта на електрически огради. Мобилни огради използват всъщност за всички живинки, които отглеждат, и така успяват да ги хранят целогодишно с разнообразни степни култури, въвеждайки прнципа на ротационни пасища. По този начин всички питомци на семейство Салатин израстват на пасището, всеки от тях допринасяйки своето в природния цикъл, в естествени условия и храна. Фермата им е смятана за оазис на неиндустриализираното стопанство, а нейните продукти могат да се намерят на разстояние не повече от няколко часа. Polyface farm присъства във филмите Food, Inc. и Fresh, книгата на Майкъл Полан The Omnivore`s Dilemma. Вратите на Polyface са отворени за желаещите да я посети, като част от организиран тур или свободно.

А всеки, който не може да се възползва, но се интересува от свободното отглеждане на животни, би могъл да се сдобие с книга от Джоел Салатин. Той е вероятно най-известният фермер в света и е автор на 8 книги, между които са Salad bar beef, Holy cows and hog heaven, Everything i want to do is illegal и Folks, this ain’t normal.

Джоел и прасетата

Джоел и прасетата

Джоел  не се изморява да обяснява какви са огромните ползи от това земята да бъде предоставена за свободно ползване на отглежданите животини – така те консумират най-правилната за тях храна и същевременно обогатяват почвата. Първо на пасището идват кравите, на другия ден се местят на нова локация. Мухите снасят яйцата си в кравешкия тор. Когато тези яйца станат на ларви, наред са пилетата – те пристигат в своите мобилни ограждения и започват да се гощават, като по този начин хубаво разнасят тора по цялото пространство. Слънцето и дъждът правят останалото и след няколко седмици кравите се завръщат там.

Една от най-често дискутираните напоследък от Джоел теми е за прасетата, хранени волно в гората. Неговите конкретно се вихрят щастливо в 450 акра, прилежащи към Polyface. Стадото е от около 50 животни, които Джоел ротира от пасище на пасище през няколко дни. Това време е достатъчно, за да активират копитата им покълването на семената и способността на почвата да задържа вода, но не и прекалено дълго, така че да разкалят, създавайки риск от холера и други гадости. Те биха били пагубни за прасетата, гледани, разбира се, без антибиотици. Наесен заминават нагоре в планината, за заключителните 4-6 седмици на отлъстителния си период. Тогава месото им се обогатява с жълъди, орехи и ядки от хикори. Напролет – с изпадалите плодове. Волното търчане е от огромно значение за отглеждането на голямо, здраво животно.

Или, както казва самият Джоел: “Да уважаваш прасещината на пресето е основополагащо за общественото здраве”.

Публикувана на 07/08/14 04:51 http://gorichka.bg/dzhoel-salatin-i-fermata-s-mnogo-litsa/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване