07/08/14 20:04
(http://ivo.bg/)

Пълна скръб за гърба на Лавров в София

В Народния дворец на културата ( едно от малкото “народни” по название наследства от комунизма в центъра на София, заедно с Българската народна банка) има една зала като за погребения от гледна точка на естетика на доминиращия фон.

Наскоро “гледах” там камерен концерт на виртуозната българска пианистка Елина Христова. От стената ме гледаха стенанията на българската версия на дантевия ад- гърчещи се в погребална мъка фигури на български селянки на фона на един разпнат със завързани зад гърба ръце мъж, в чийто скут е заровила лице централната женска фигура.

И нито една усмивка. Всички жени, освен ужасно скръбни, са боси.А се разбира, че са народни чеда, също от селските забрадки.

В левия ъгъл мъже със строги физиономии ( с очила- белег на соцпрогреса, явно) четат вестник.

И всичко това в смазващ мащаб от много метри надлъж и нашир!

Това е зала № 6. Ще премълча името на добре известния на всички автор на творбата, която превръща въпросната зала в нещо като ритуален дом на българското социалистическо погребално изкуство.

Премълчвам очебийното авторството, за да не прозвучи като лично заяждане с един от патриарсите на рисувалното изкуство в годините на партокрацията, когато ни построиха НДК “ЛюдмилаЖивкова” на цената на един жилищен квартал в задъхващата се от липса на жилища София.

Стенописанието в огромен мащаб е абсолютната реплика на израза “пълна скръб” в българския език в най-буквалния смисъл. Никаква пиета ( на Микеланджело или на на друг ренесансов художник) не може да се мери с този размах на еднопластовата пропаганда, внушаваща безкрайното страдание на отрудените българки от времето на погубения от предишния режим борец за свобода .

Тъкмо на този фон се състоя пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване