07/10/14 00:07
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Тиквички с мента и босилек

Съвършенството е в простотата. Това изглежда ще бъде мотото ми в кухнята това лято. Или поне за малко от това лято. Оставям на заден план всички рецепти, за които се изисква дълга термична обработка и множество продукти и се захващам с лесни, неангажиращи, както откъм време, така и със съставки рецепти. По-краткото време прекарано в кухнята не е равно на по-минимално усещане за завършеност и вкусна храна. Защото сезонните продукти, прясно откъснатите билки, солеността и маслеността на сиренето, както и акцентът от нещо малко, на което само трябва да помогнеш да разкрие своят пълен вкус и аромат са напълно достатъчни да те отведат в обятията на лятното слънце.

Брускети с тиквички, мента и босилек

Гледам една паница с бобена яхния (къде я гледам, няма значение), в която се мотаят няколко парчета от наденички, а междувременно моят рататуй започва да къкри и да изпълва въздуха с аромати на чесън, дафинов лист, мащерка и босилек, които се засилват още повече от полъхващия топъл вятър. Не ги оставям на течението да ги отнесе, а ги поглъщам с дълбоко вдишване и си мисля кой ти готви боб в сезона на рататуя? И на тиквичките. Крехки и сочни събрали топлината на слънцето и соковете на земята, печени, пълнени, задушени, в яхния, на супа, в кюфтенца, пържени, залети с млечен сос… аха, тук е въпросът! Традиционалисти ще ги овкусят с копър, чесън и оцет и няма да посмеят да ги опитат с нещо по-различно от това или сос с кисело мляко. Подобно на карфиола, който се слави само за туршия и не му се дава много шанс да се превърне в нещо различно от маринован зеленчук за зимата, тиквичките покрити с пикантно-кисела марината и копър остават на едно ниво, поизгубили вече своя блясък с времето и омръзнали ни с едно единствено овкусяване.

А винаги може да бъде различно. Дори понякога още по-вкусно, достатъчно да пропъди рутината и да наложи нова тенденция или поне нови усещания, изпълненост и красота. Красотата на вкуса. Запазвам го за дълго на небцето си, отпивам глътка вино, което се разтапя от останалия вкус в устата ми, за да се събере отново и да избухне в летен пожар, който носи аромати на треви, цветове на спомени, на повикано блаженство. Лято е. Най-после! Макар и с малко бури. Грабвам го с пълни шепи такова, каквото е. Вдишвам го дълбоко. Вкусвам го страстно. Оставям се да се разтопя в неговата светлина.

Тиквички с мента и босилек

Тиквички с мента и босилек

Адаптирано от food52.com

Тази рецепта е изключително гъвкава за приготвяне. Без да се пропускат основните съставки от тиквички, мента и босилек, върху това предястие може да се импровизира до безкрай. Например, може да се избере желана термична обработка за тиквичките, като те могат да се приготвят пържени, сотирани или запечени във фурната. За различните начини на приготвяне, погледни в рецептата.

Рикотата, която добавя авторът на рецептата, от когото се вдъхнових, може да се замени с натрошено краве сирене или дори твърдо жълто сирене като пармезан, настъргано на люспи.

Лешниците, които използвах вместо орехи като допълнение, може да се разменят с други ядки, но каквито и да са те, задължително е да са леко запечени, за да разкрият пълния си аромат и вкус.

Каперсите в импровизираното песто за овкусяване на тиквичките са много на място тук заради стипчиво-киселият им вкус и поради тяхното присъствие пропуснах добавяне на допълнителна киселина, но ако обичаш по-кисело, добави оцет на вкус.

Посочените дози са за 2 порции.

Продукти:

  • 450 г тиквички (2 броя средно големи)
  • 3 супени лъжици зехтин за сотиране и запичане или олио за пържене, ако тиквичките ще се пържат
  • 3 скилидки чесън, обелени
  • 10 листа прясна мента
  • 5 големи листа пресен босилек
  • 1 препълнена супена лъжица каперси, отцедени
  • 1-2 чаени лъжици червен винен оцет (не добавих)
  • 2-3 супени лъжици лешници
  • 100 г рикота или натрошено краве сирене
  • сол и прясно смлян черен пипер

Чесънът, ментата, босилекът и каперсите се накълцват заедно с нож, така че да се получи песто с по-едри парченца.

Лешниците се запичат в сух тиган на умерен към силен огън за няколко минути, като тиганът се разклаща от време на време, за да се запекат равномерно. Когато изстинат се накълцват на едро с нож.

За пържени тиквички: Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина 5-6 мм. Олио за пържене се загрява в тенджера или в дълбок тиган до 180°C. Олиото трябва да бъде на височина около 1,5 см от дъното на съда. Тиквичките се слагат в маслената баня на порции, така че да бъдат на един ред в съда и се пържат за 4-5 минути, като се разбъркват с обръщане един-два пъти. Ако олиото не е добре загрято или в него се сложат много тиквички наведнъж, пърженето ще отнеме повече време и тиквичките ще се напоят с излишна мазнина. Затова е добре олиото да бъде много добре загрято, но без да пуши и да се добавят толкова тиквички, колкото да покрият повърхността на маслената баня. Когато са готови се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. Докато са топли се поръсват със сол и прясно смлян черен пипер.

Когато всички тиквички са изпържени, от кухненската хартия се прехвърлят в купа и се смесват внимателно с билковото песто. Ако е необходимо се поръсват с малко оцет. Прехвърлят се в сервизна чиния. Върху тях се разпределя рикота или натрошено краве сирене и се поръсват с лешниците. Гарнират се с допълнително прясна мента и босилек.

За сотирани тиквички (на снимките): Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина около 1 см. В широк тиган се загрява половината от зехтина. Добавят се половината тиквички и се готвят на умерен огън за около 15 минути или докато се зачервят от двете страни. Тиганът периодично се разклаща и премята или тиквичките се обръщат с шпатула. Когато първата доза тиквички е готова се прехвърля в топла чиния. В тигана се добавя останалият зехтин и по същия начин се приготвя и втората половина от тиквичките.

Когато и втората половина е готова, в тигана към нея се добавя първата партида тиквички заедно с билковото песто и оцет ако се използва. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер и се отстраняват от котлона. Прехвърлят се в сервизна чиния. Върху тях се разпределя рикота или натрошено краве сирене и се поръсват с лешниците. Гарнират се с допълнително прясна мента и босилек.

За печени тиквички: Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина около 1 см. Подреждат се на един ред в широка тава върху хартия за печене. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер и се поливат със зехтина. (Може тиквичките предварително да се овкусят в купа със сол, пипер и зехтин и след това да се разпределят в тавата на един ред.) Запичат се в предварително нагрята фурна на 180°C с включен вентилатор за около 30 минути или докато станат със златисто-кафяв цвят. Ако е необходимо по средата на печенето тавата се обръща на 180 градуса за по-равномерно изпичане.

Готовите тиквички се прехвърлят в купа и докато са горещи се смесват с билковото песто и оцет на вкус. Изсипват се в сервизна чиния. Върху тях се разпределя рикота или натрошено краве сирене и се поръсват с лешниците. Гарнират се с допълнително прясна мента и босилек.

Брускети с тиквички, мента и босилек

Тиквичките са прекрасно предястие и могат се сервират върху брускети. За целта филии хляб се запичат на грила на фурната и докато са топли от едната страна се натриват с чесън. Върху тях се накапва малко студено пресован зехтин и се гарнират с тиквичките, рикота или натрошено краве сирене, лешниците и накъсани пресни билки.

Тези тиквички също така могат да бъдат лятно основно ястие, придружени със салата от пресни зеленчуци и препечен хляб.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Тиквички с мента и босилек е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/10/14 00:07 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/iEOcpgMEvz8/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване