07/23/14 06:00
(http://patepis.com/)

Два дни в Стокхолм – столицата на Швеция

Днес Стоян ще ни води до Стокхолм, където май отдавна не бяхме стъпвали. Приятно четене:

Два дни в Стокхолм

столицата на Швеция

 

След бързо потвърждение за възможността да гостувам на стар судентски другар, който отдавна се бе установил в Стокхолм, билетите веднага бяха закупени и датите фиксирани.

След двучасов полет с евтина авиокомпания от София до Малмьо за първи път се озовах в Скандинавия.Швеция ме посрещна със слънчево време, но нямах време да му се радвам, а веднага взех нискотарифен полет до

Стокхолм,

на който имаше дори безплатен Интернет. Шведската столица ме посрещна с намръщено време и след 45 мин. пътуване с автобус се оказах в центъра на града.

Стокхолм, Швеция Стокхолм, Швеция

Оказа се, че почти едномилионния град се намира на няколко острова, които са свързани с мостове, метро, влакове и т.н. Веднага направих обиколка на Стария град, който се намира на един от островите. Там се озовах на смяната на караула пред кралския дворец, която се случва всеки ден по обяд и привлича много туристи.

След това се качих на корабче, чийто маршрут се казва

Под мостовете на Стокхолм

и прави почти пълна обиколка на града по неговите канали.Минаваш през шлюзове, които разделят града от Балтийско море, виждаш модерни квартали на мястото на индустриални зони, показват ти Кралския дворец, Кулата с трите корони (символ на града, а дори и на Швеция), къщата-детски музей на Астрид Линдгрен. Научаваш за историята на Швеция, за сложните отношения с другите скандинавски страни, за тайната на шведското икономическо чудо след Втората световна война, за съвременната кралска фамилия, за дълголетието на местните хора, за търсенето на консенсус в обществото и т.н.

Стокхолм, Швеция Стокхолм, Швеция

Вечерта се разходих из централните улици,

изпълнени с многи хора. Потвърдиха се представите ми за шведите и най-вече за шведките, макар,че са малко преувеличени. Много рядко се срещят хора с наднормено тегло, всеки втори или бяга или кара колело.

 

По-късно моят другар ми разказа и други интересни истории за местните, чиято толерантност и доверчивост звучат абсурдно за моята балканска психика. През нощта слънцето почти не залезе и беше светло почти като ден

На следващия ден се включих в безплатна туристическа обиколка на града, организирана от местни ентусисти на английски език. Чух интересни неща за глобалния успех на няколко шведски фирми, за неразкритото убиийство на шведски премиер през 80те години на миналия век, което се смята, че извършено по погрешка, за съпруга на бъдещата кралица, който е бил нейн фитнес треньор и т.н. Метростанциите в целия град са като истински произведения на изкуството, които заслужават специално внимание.

Djurgårdsvägen 68, 115 21 Stockholm, Швеция

Музеят на АВВА

беше гвоздеят в програмата този ден – много модерен и интерактивен. След това отскочих и до музея Vasa който излага най-стария келтски кораб, напълно възстановен. В близост до него се намира и етнографския музей и музея на шведския алкохол. Разходката ми приключи по ул. Strandvagen, която е изградена по подобие на паржката Шанз Елизе.

АББА – Стокхолм, Швеция

АББА

Стокхолм те грабва с архитектурата си, водата около него, приветливите си хора, но климатът е необичаен за нас -дори през юни дъжд, вятър и студ около 10 градуса. Сега се насочвам към столицата на южните съседи – Копенхаген.

Автор: Стоян

Снимки: авторът

 

Други разкази, свързани с Швеция – на картата:


Швеция

Публикувана на 07/23/14 06:00 http://patepis.com/?p=48891

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване