07/23/14 15:32
(http://eneya.wordpress.com/)

За ромите, бутането на къщите и расизма

Хелзинския комитет излязоха с твърдението, че да бутнеш незаконна постройка е расизъм… защото незаконната собственост е… собственост на роми.
Колко не съм съгласна с тях, не е истина.

Темата за ромите в България не е нова, нито пък е проста… напротив, така са се объркали нещата, толкова е болезнено, че предизвиква само автоматични реакции.

Каквото можах, изчетох, каквото намерих, изслушах и изледах. За мен цялото упражнение е евтин политически трик. От една страна да се създаде етническа нетърпимост, от друга да се имитира заетост и активност. Да, тези домове са били незаконно построени, с благословията на не знам колко правителста, кабинети, организации и прочие такива… защото, моите искрени извинения, но триетажна къща закачена към ток, вода и други такива не става случайно и скрито, покрито… Наистина, имаше един хубав въпрос на ромка „защо сега?“. Защо, наистина?

Това, което ме вбеси до безкрай обаче беше позицията на Хелзинския комитет, че ако някой бъде подведен по отговорност за престъпление, което е извършил, то това е расизъм. Ами не, не е. Тези къщи СА незаконни. ЗАЩО и КАК, КОЙ и КОГА са много хубави въпроси, които е нужно да бъдат зададени.

Не, не се радвам, че тези хора са останали без домове. Но и не планирам да ги съжалявам, защото възможността да узаконят тези жилища е имало през последните двадесет години. Виновна е системата, която е създала тази ситуация напълно умишлено, но не ми е понятно как ще се разреши проблемът, ако се каже великодушно „хайде, от нас да мине… да им се дадат общински жилища/останалите къщи да не се пипат“.

Аман от глупости, елементарен популизъм и повърхностно стимулиране на социални драми „предизборно“… до кога един и същи номера ще вървят? И срам за организациите, които уж имат повече адекватност от това да се превръщат сами в мишена, като реагират точно по начина, по който се иска от тях да се реагира, да се превърнат в точка на омраза, задето „пак ги защитават тия цигани“.


Filed under: чекмедже "Разни" Tagged: Стара Загора, бутнати къщи, расизъм, роми, социална злоупотреба, цигани

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване