07/31/14 06:00
(http://patepis.com/)

Копенхаген – В Дания няма нищо гнило

Днешният разказ на Стоян по моста от Малмьо ще ни заведе до Копенхаген. Приятно четене:

Копенхаген

В Дания няма нищо гнило

От Стокхолм взех полет до Малмьо с идеята да се прехвърля в

Копенхаген

и да приема поканата на приятел от детството и неговото семейство за двудневно гостуване.Оказа се, че транспортните работници на социалистическа Швеция стачкуват вече трети ден в Малмьо и трансфера до Копенхаегн отне 3 часа вместо очакваните 1.5 часа.

Датската столица ме посрещна с уникално слънчево време. Всички бяха или по парковете или на колелета и се печаха под слънцето. На няколко пъти обърквах пътя до дома на домакините ми, защото се заплесвах по очарователно красивите датчанки на колела.

Копенхаген, Дания

Следобяд се присъединих към безплатната

туристическа обиколка на Копенхаген,

която по-скоро се оказа разочорование. Все пак обиколихме основните забележителности, макар че голяма част от града беше разкопана заради разширяване на метрото. Видяхме парка Тиволи, Кметството, красивата улица с цветни сгради и барове Nyhavn, Кралския дворец, Операта и т.н. Научихме, че Stroget е най-голямата търговска улица в Европа, една оот местните пивоварни е създала вековна фондация, която подпомага града, датската кралица превежда известни книги на датски под литературен псевдоним, датчаните обичат своята принцеса, родом от Тазмания ит.н.

Моите страхотни домакини ми бяха подготвили изненада – направихме

двучасово плаване с ветроходната им яхта

в един красив залив на Балтийско море в близост до Копенхаген.

Малката русалка – Копенхаген, Дания

Следващият ден времето беше типично скандинавско – облаци, постоянен вятър и проливен дъжд от време на време. Въпреки това обиколката с колело по улиците на града се оказа много приятна. Инфраструктурата за велосипеди е перфектна, а колоездачите чинно спазват правила за движение. Почти щях да пропусна Малката русалка, добре че в последния момент видях тълпите туристи. След това отново се озовах пред Кралския дворец, където се оказа, че стражата са доста нервни към туристите, които се опитват да се снимат с тях.

Християния, 1440 Копенхаген, Дания

Кварталът на хипитата Кристияния не ме изненада с нищо. Разходката ми по главната улица Stroget ми даде възможност да видя главните магазини на няколко любими датски марки. Още си спомням как плаках от радост когато ми подариха конструктор от световнозвестен датски производител в края на комунизма в България, внесен нелегално от капиталистическа страна.

Кристияния – Копенхаген, Дания

Следобяд направих кратка пешеходна разходка по центъра заедно с домакините ми Нора и Гео. Проливният дъжд ни накара да се прибререм панически, където ветроходен капитан Кико ни беше приготвил вкусна вечеря.

Мостът Дания-Швеция – Копенхаген, Дания

Рано сутринта отново прекосях най-дългия мост в Европа – този който свързва Швеция и Дания през Северно море и излетях от Малмьо към София.

 

Автор: Стоян

Снимки: авторът

 

Други разкази, свързани с Копенхаген – на картата:


Копенхаген

Публикувана на 07/31/14 06:00 http://patepis.com/?p=49153

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване