07/31/14 11:13
(http://ivo.bg/)

Путин изпробва успешно реакциите на петата си колона в България

Случаят със задържаният на 29.07.2014 на летище София руски правозащитник и противник на Кремъл Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация “Свободна Русия” (Russie-Liberté), е прехвърлен днес от прокуратурата в съда, научи ivo.bg.

 

По всичко личи, че прокуратурата бърза да се отърве от надигащия се горещ скандал с арестуването на изявения критик на Путин, издирван по инициатива на Москва чрез Интерпол, но „хванат“ тъкмо в България, макар да има френско гражданство и да развива във Франция публично благотворителна дейност в подкрепа на руски пенсионери.

 

Именно във връзка с тази благотворителна дейност той е бил поканен в България.

 

Най-вероятно Кобляков, който е планирал да остане само два дни в България и да замине за Швеция, няма да бъде екстрадиран в Русия, както искат руските власти.

 

Въпросите към българските власти обаче остават. Най-очевидният от тях ivo.bg зададе на френски дипломат: защо Кобляков, ако наистина е издирван от Интерпол, не е бил потърсен и арестуван в самата Франция, а му с случва скандалът точно в България.

 

„Много интересен въпрос, ще го проучим“, отговори дипломатът.

 

Един дипломат, естествено, трудно ще се ангажира с позиция, без да е упълномощен. Но един публицист може да си позволи коментара, че Путин изпробва готовността на своята пета колона в България да му служи при всеки сигнал за тревога от Москва. Радарите му сработиха безпогрешно. Трасето е проверено- действа. Можем да очакваме нови провокации ( за каквито, по отношение на руския натиск върху България, се споменава като прогноза в доклад на германското разузнаване БНД, цитиран от „Дойче веле“ буквално ден преди да се задейства руския механизъм за сплашване на един беглец от Русия на българска територия).

 

Българските власти не за първи път демонстрират готовност да използват стари заповеди на Интерпол. През 1996 г. по подобен начин на летище София беше арестуван българският дисидент Фреди Фосколо, пребиваващ във Франция от дълги години, но набеден за „престъпник“ по времето на НРБ.

 

Румен Бояджиев, друг български беглец от комунизма с френско гражданство, за кратко беше задържан в София по аналогичен начин по заповед на вътрешния министър Румен Петков през 2006 г.

 

Каналите на петата колона се проверяват периодично и днес сме свидетели как те вече открито се употребяват от руската агентура за демонстрация на сила в България и като послание към руските опозиционери да избягват „опасни“ места, като България, където ръката на Кремъл е вездесъща. Това е нещо, което военните правят чрез въздушни провокации, за да тестват противовъздушната отбрана на евентуалния противник.

 

Българските другари на практика рапортуваха на Путин, че са на поста си и на тях може да се разчита.

 

Във Франция днес се очакват протести пред българското посолство, а в България вероятно ще се раздават награди в руското посолство на съответните български заслужили дейци.

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване