08/04/14 08:24
(http://ivo.bg/)

Проруското правителство залага енергиен капан на предполагаемото следващо проамериканско управление в България

Красен Станчев: Реакторът на “Уестингхаус” е опасен

 

Според него дългосрочният договор с американската фирма крие рискове

„Подписването на споразумение с „Уестингхаус” за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” е абсолютно нелогично решение”, заяви пред БНТ икономистът Красен Станчев. Според него покрай дебата за АЕЦ „Белене” станало ясно, че има достатъчно инсталирани мощности за производство на електроенергия. Той подчерта, че реакторът на американската фирма все още не е добре познат в света и експлоатацията му може би крие рискове. По думите на икономиста от известно време у нас има неприязън към дългосрочни договори, а сега се предлага още един такъв.

Красен Станчев е категоричен, че договорът с „Уестингхаус” ще направи невъзможен опита след няколко години в енергетиката да се създават мощности, по-евтини от сегашния микс. ( Faktor.bg)

 

Това е коментарът на икономистът Красен Станчев, с когото опонирахме заедно срещу проекта АЕЦ „Белене” в рамките на сформирания за референдума от януари миналата година. Критичната му позиция по въпроса запушва устите на дежурните червени пропагандатори за „проамериканските” мотиви на съпротивата срещу руския енергиен натиск в България. Моя милост вече заяви подобно мнение още при първите сигнали, че има вероятност „Уестингаус” да надгражда съветското творение в Козлодуй ( което не пречи на путлеристите да продължават да ми приписват американски„слугинаж”- платен при това!- явно по образ и подобие на собствения и такъв на Москва).

Специалистът Георги Котев, с когото съм съавтор на книгата „Ядреналин” ( 2012 г.) ( ядрен физик, дългогодишен експерт в АЕЦ „Козлодуй”, заел рядката в нашия лаком свят позиция на ядрен дисидент, за което плаща от години тежката цена на маргинализирането и безработицата) отдавна е обосновал защо, особено след Фукушима, изобщо не бива да се строят повече атомни централи. Споделям напълно мнението му, чиято логика сподели например Германия с решението да прекрати ядрената си програма в енергетиката.

Моят кратък политически коментар, с уговорката , че иначе бих се радвал голяма западна компания да внедри най-после в България своите високи технологии и безнесправила ( но не и като ортак на съветското ядрено наследство) е под формата на няколко въпроса:

Защо полупогребаното проруско правителство на Орешарски изведнъж така се разбърза да прокара толкова сложен и голям проект с „Уестингаус”?

Не е ли това капан с двойно дъно, динена кора за следващото българско правителство, което да получи горещ политически АМЕРИКАНСКИ картоф, с който да се задави?

 

Не е ли това също така услуга за руската страна, която съди България за „Белене” и сега получава отлична юридическа и пропагандна възможност да скъси каишката, на която ни държи – каишка, подобна на онази, за която Ленин с присъщото му ехидство ( макар и по друг повод) описва като „въжето, на което ще ги обесим” (капиталистите)?

По мое мнение отговорът е категоричен: да, днешните проруски управници залагат капан ( американски при това – колко удобно за пропагандата на путинската пета колона тук) на утрешните ( предполагаеми или набедени за такива- проамерикански) управници!

 

Елементарният анализ на „ядрената реакция” , получена от разпада на управленското ядро в отиващото си правителство, показва, че „някой” насочва разрушителната му енергия именно в енергетиката с провокация, удобна за руските ни неоколониални енергийни владетели. Именно на тях се заклеха във вярност по въпроса за „Южен поток” в последните си управленски дни двете главни действащи лица от сюжета с „Уестингхаус”.

 

Енергийният министър Драгомир Стойнев, фаворит на Станишев да го замести на партийния връх, както и премиерът Пламен Орешарски, напускат своя титаник с усмихнатото обещание идващите след тях да довършат започнатото по „Южен поток”- абсолютния приоритет на руския натиск върху България. А междувременно новите власти в София ще бъдат препъвани на козлодуйския бряг с отвличащата вниманието маневра с „Уестингхаус” по същия начин, както ни разиграваха с мъртвородената АЕЦ „Белене”. Цял референдум успяха да наложат с пълното съзнание за неговата яловост докато разиграваха истински приоритетния за Кремъл светкавичен шистов блицкриг срещу вероятността България да се сдобие със стратегически коз в преговорите с „Газпром” в случай, че проучи и докаже наличието на предполагаемите си огромни залежи от природен газ.

 

За целите на този приоритет Москва активира днес и обикновено пазения в дълбока резерва свой български олигарх Сашо Дончев. В необичайно пламенна като за толкова сенчест бизнесмен медийна изява днес той напуска нишата на загадъчното мълчание, за да окаже гореща подкрепа на „Южен поток”. Той щял да ни бъде адски изгоден, стига да не се месели политиците( това с политиците винаги се „кльопа” от народеца), казва той, намесвайки се уж от неутрална позиция на технократ и бизнесмен, чиято компания „Овергаз” е „подпряна” с 50 процента акционерно участие от руския гигант „Газпром”. Познайте кай има решаващата дума в този брак по сметка!

 

А щом е задействан публично човекът, който оперира от години на българския газов терен като руско оръжие за масово поразяване ( чрез серийно печелене на търгове и блокиране на сделки със съдебни дела срещу непослушни по отношение на Москва играчи)- поразяване на всяка инициатива в бизнеса в България, неизгодна за монопола на „Газпром”, значи работата наистина е дебела.

 

Такива са тънките сметки, които си правят господарите на българското енергийно робство!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване