08/12/14 08:59
(http://ivo.bg/)

Българската линия “Мажино” срещу руския натиск: “мижи да те лажем”

Не можем да избягаме от крилатите фрази на върховния цинизъм на Ленин- не случайно мумията охранява и до днес като един изтърбушен свинкс входа на Кремъл. Един от върховете на цинизма на 20-ти век е подигравката му за „полезните идиоти”, т.е. за западняците, които трябва да бъдат употребявани за целите на болшевизма.

 

Темата периодично се обновява сама като някаква нова версия в западния софтуер. Защото полезни идиоти има предостатъчно на този свят, но са особено отблъскващи с услугите си за наследниците на Ленин , когато самите те са родени в свобода ( отказвайки да се замислят за народите, на които това право е било отнето по рождение) и в условията на демокрация ползват правото си да бъдат полезни за всякакви диктатори идиоти , плезейки се разглезено на здравия разум.

 

Не, нямам предвид плезещият се Айнщайн. Неговият доказан гений му дава право да демонстрира всякакви странности, които, впрочем, никога не са напускали сферата на демократичния му инстинкт, за да залитне в цинизма на други широко известни личности, придобили популярност чрез медиите.

 

Най-новото шоу в това отношение оглави холивудската звезда Мики Рурк, който се включи в рекламната кампания на Путин чрез фланелка с неговия портрет. И този „хит”, разбира се, блесна подобаващо с българските медии, които иначе продължават да мълчат и да нямат позиция за подлия руския удар с отказа насред сезона да бъде бойкотирана българска селска продукция. Защото тук е така: от Русия и шамар да е, аванта е!

 

По въпроса за руския шамар мълчи и служебното правителство, което никак не му отива- ако разбира се наистина е проекция на разбиранията на президента Плевнелиев за геополитическата ориентация на България.

 

Само чакам (отново) да чуя, че сме твърде малки, за да се зъбим на Русия. Това е любима теза на българското съветофилство, която премиерът Орешарски озвучи с изказването си, че отива ( на поклонение на Путин на практика) на олимпиадата в Сочи именно защото сме малки и не можем да си позволим друго.

 

За съжаление, макар и без подобни нихилистични поклони в обосновката, към него в Сочи се присъедини и президентът Плевнелиев. Руските домакини не пропуснаха да се възползват: Орешарски беше настанен на една маса с Янукович и със средноазиатския диктатор Ислам Каримов, а на Плевнелиев поставиха малък капан чрез разпространяване на снимката му от коридорна среща с Путин- малък, но достатъчно болезнен, за да принуди българския президент да се оправдава чрез пресслужбата си са случайността на срещата ( каквато не е била предвидена по протокол).

 

Плевнелиев междувременно доказа многократно, че руският пропаганден капан, който цели да го вкара в отбора на почитателите на Путин, не му е по вкуса. Обаче неговото служебно правителство не бърза да покаже нищо подобно до момента. Защо?

 

В интервю за сп. „Икономист” президентът Плевнелиев днес отново дава знак, че има проевропейска, а не проруска позиция по „Южен поток”- ябълката на раздора между Брюксел и Москва. В Полша обаче ядат ябълки на пук на Путин заради спрения от Русия полски износ на ябълки, а у нас, ако изключим усилията на извънпарламентарните десни, президентът е оставен сам да брани мъждукащата светлина на българския европейски имидж.

 

Истината е, че Плевнелиев е принуден да защитава тази позиция солово заради оглушителното отсъствие от този терен на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, който е тръгнал да лови предизборно шарани. Най-високо оценяваната от социолозите партия и нейният запътил се към премиерския пост лидер нямат какво да кажат по темата за руското наказание!?

 

За голямо съжаление това оглушително послушание потвърждава всички подозрения за ГЕРБ като резервен отбор на Путин в България. И е също така жалко, ако служебният кабинет, идентифициран с личността на президента, всъщност по тази линия се окаже по-близо до Борисов, отколкото до Плевнелиев.

 

Положението семантично напомня на френската линия „Мажино”, чрез която французите са се надявали да спрат евентуално германско нападение в случай на война. Тя се оказва илюзия ( заобиколена е от Вермахта с пробив през Белгия).

 

Българската линия „Мажино” е виртуална и трудно забележима- тук отбрана срещу руския енергиен диктат на практика няма. Има „мижи да те лажем”, както би казал шопа, наблюдавайки как се готви една промяна във властта, която не води до никаква промяна в отношението към режима на Путин. Той се готви да заобиколи българската европейска позиция чрез една партия, която има декларативната претенция да развива България по европейски.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване