08/26/14 08:45
(http://www.gorichka.bg/)

Добре дошли в бъдещето: прозрачен слънчев колектор

transparent_panel

фотограф Йиму Жао

Една от малкото критики, които слънчевите колектори търпят, е, че загрозяват. На нас лично, това ни се струва съвсем минимален дефект, дори ни доставя удоволствие да видим селска къща или бунгало край морето със слънчев панел на покрива. Трябва все пак да признаем, че като изтъкнати естети, ние сме готови въодушевено да аплодираме всяка малка стъпка в посока разхубавяване на заобикалящата ни, създадена от човека, материална среда.

И така, аплодисментите този път отиват за малък екип от Мичиганския държавен университет, който е създал нов тип соларен колектор, чието основно преимущество е, че е прозрачен. Без съмнение става въпрос за една от набиращите скорост нанотехнологии – Ричард Лунт, професор в университета и един от членовете на Задругата на Прозрачния Колектор, открехва леко вратата към принципа на действие на този чудесен артефакт: “Колекторът използва органични молекули, разработени от моя екип, които абсорбират специфични невидими слънчеви лъчи. Можем да настроим тези материали така че те да хващат само ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, а след това да светят на друга дължина на вълната.”

Честно казано тези инфра и ултра дължини много-много не ги разбираме. Това, което става ясно обаче, е, че с тези прозрачни колектори може да се обзаведе цял небостъргач и прозорците му, вместо да служат единствено за това офисните служители да зяпат през тях в редките минути, в които не са в социалните мрежи, ще имат и допълнителна функция – да произвеждат енергия. А по този начин и най-критичното око няма да може да възроптае срещу загрозяващи фасадата високотехнологични приспособления.

Прочетете по-подробно тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване