08/27/14 10:13
(http://www.gorichka.bg/)

Възможният отговор на проблема с пренаселената планета: Повече храна

population_growth3

Фотография Саад Ахтар

Вероятно сте наясно със ситуацията – хилядолетия наред хората са били толкова малко, че не си е заслужавало да им се обръща внимание. След това, само за последните двеста години, населението на планетата се е увеличило от 1 милиард (1800), до 7 (2012). От 1990 до 2010 нашите себеподобни са се увеличили с 1,6 милиарда, една трета от тях – в Индия и Китай. Проблемът със свръхпопулацията е ясен – всичките тези милиарди души искат да живеят в крак с новото време – да имат къщи, коли, телефони, компютри, дрехи и какво ли още не. В същото време една голяма част от тези хора живее в крайна бедност и дори глад.

population_growth

Простата и елементарна логика ни крещи: “Ако нахраним тези гладуващи хора, ако им помогнем да забогатеят, това ще доведе до още по-голямо увеличение на населението.” Простата и елементарна логика обаче нямат място в толкова сложни механизми като народопсихологията и демографските движения. Джоел Коен, професор по биоматематика в Университета Рокфелер, твърди, че най-лесният начин да накараме родителите да не правят много деца, е като им гарантираме, че тези деца ще оцелеят.

Фотография Джеймс Кридланд

Фотография Джеймс Кридланд

Господин Коен изобразява ситуацията с една прекрасна метафора: “Увеличаването на населението е факт, как да разделим глобалната баница? Имаме избор между следните опции – по-голяма баница, по-малко вилици, по-добри обноски на масата.” Или – по-добри технологии, повече регулации за намаляване на раждаемостта, повече свободен пазар (или държавна намеса) за правилното разпределение на благата. И след като разсъждава известно време по темата, той стига до извода, че трите фактора трябва да вървят заедно. Но първото, което трябва да се направи е да се нахранят гладните, за да могат след това да се случат и останалите промени – образоване, социални промени.

Още – тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване