09/01/14 08:14
(http://www.gorichka.bg/)

100 години от смъртта на Марта – последния странстващ гълъб на земята

martha

Фотография: Карл Хенсън, Институт “Смитсън”

На 1 септември се навършват точно сто години от смъртта на Марта – последният представител на вида странстващ гълъб. Няколко десетилетия по-рано това е най-разпространената птица в Северна Америка (и вероятно в света). Вече се досещате кое е страховитото природно явление, причинило изчезването на цял един вид. Явлението е двукрако, много гладно и наскоро е било открило телеграфа и пушката.

Когато европейците започват да налазват Северна Америка, пернатите пътешественици са няколко милиарда. Те образуват огромни ята, които покриват небето и понякога предизвикват слънчево затъмнение продължаващо цял ден. Гладното двукрако явление обаче вижда в небето неизчерпаем източник на протеини и се захваща за работа. Благодарение на модерните за времето си комуникации ловците си дават сигнали щом забележат голямо ято и се изсипват понякога в групи от по сто души. По пазарите започват да се продават почистени гълъби, по едно пени парчето. На някои места дори не струват нищо, а фермерите ги използват за храна на прасета.

Макар все още да е много далеч от понятия като природозащита, биоразнообразие и прочие глезотии, човекът в някакъв момент си дава сметка, че е на път да се намеси драстично в естествения ход на историята, унищожавайки и последните представители на цял един вид. Прибира малко ято в зоологическа градина в Синсинати. За съжаление вече е прекалено късно – ятото намалява прогресивно, докато в един момент остават само две птици, които така и не се сдобиват с потомство. На десети юли 1910 умира Джордж, мъжката птица. Четири години по-късно умира и Марта, която междувременно се е превърнала в атракция. Замразяват я в леден блок и я изпращат в Института “Смитсън”, където се намира и до днес.

А ние си заслужава да помислим сериозно по темата и да си припомним следния, често забравен факт – разумът, който твърдим, че притежаваме, не означава повече права, над останалите видове. Означава единствено повече отговорности.

Подробности тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване