09/06/14 08:12
(http://ivo.bg/)

Отива си монумента на комунизма, но не и на колониализма

Макар да не е широко разгласено, в София е взето едно симптоматично решение за крачка към раздяла с диктатурата на тоталитарното изкуство, което министърът на културата в правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов еднолично и вероломно прекръсти на “социалистическо”,с което терминологично лиши съответния музей от смисъла на неговото създаване, превръщайки го от място за разграничаване от епохата на комунизма, в място за поклонение към нейното уродливо в идеологическо отношение наследство.

Паметникът “1300 години България”, който се намира до сградата на НДК в столицата, ще бъде разрушен.

На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

Решението е било взето на срещата на експерти с представители на Столична община пред два дни, съобщава БГНЕС.

От няколко години паметникът до НДК е заграден поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му.

В началото на август бяха показани 11 предложения за това как да изглежда паметникът “1300 години България” и пространството около него. Един от проектите беше именно подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк.

Структурната композиция на паметника е дело на Валентин Старчев, арх. Александър Баров е изработил архитектурното оформление, а арх. Атанас Агура -оформлението на околното пространство.

Монументът е построен за рекордно кратките осем месецавъв връзка с 1300 години от създаването на българската държава.

Открит е през октомври 1981 г. По думите на склуптора Валентин Старчев тогавашният държавен глава Тодор Живков не харесал монумента.( OFFNews)

 

Разбира се, големият въпрос е за далеч по-големия дразнител в сърцето на българската столица, който съчетава в едно преклонението пред тоталитаризма и съветската окупация, довела до десетилетен съветски колониализъм, наложен със сила в България.

 

За разлика от паметника пред НДК, който ще бъде разрушен, Монументът на окупационната армия ( МОЧА) трябва да бъде преместен, демонтиран ( мястото е въпрос на уточняване, но варианти и подходящи за осигуряване на подобно езическо капище за поклонение пред този символ на българското унижение от страна на унижаващите, се има достатъчно).

Фактът, че това се оказва далеч по-трудно, отколкото разрушаването на разпадащия се символ на разпадналия си български уж селско-работнически строй пред НДК “Людмила Живкова”, е показателен за основния днешен проблем на страната ни: зависимостта от волята на Москва, където комунизмът мутира в путинизъм.

Факт е също, че нито една политическа сила не дръзва да включите темата за съветската окупационна символика в европейската държава, на чиято територия Червената армия не е дала жертви след едностранното съветско скъсване на дипломатическите отношения и обявяването на война на България, е показателен за това до каква степен тук е насаден страхът- руският комплекс за (българска) малоценност, подпечатан със забранителния печат “нельзя”,

Политическата сила, която прояви смелостта да наруши забраната, наложена на България от нейните съветско-руски владетели, ще остане в историята като истинския патриотичен радетел за възраждането на страната ни сред иначе безбройните кандидати да бъдат  говорители на българския патриотизъм.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване