09/24/14 08:22
(http://www.gorichka.bg/)

Швеция е на път да стане първата страна без никакъв боклук

landfill

Връщаме се на темата за боклука. Може би знаете, че от няколко десетилетия в Швеция се работи по програма за намаляване на боклука. Или поне на този, който стига до сметищата и остава там да си гние като гигантска смрадлива пощенска картичка за бъдещите поколения. Програмката на скандинавските братя и сестри е проста – имат строга йерархия в отношението си към отпадъка.

На първо място се стараят да изхвърлят по-малко (тук, със своите 461 килограма на калпак, шведите се справят съвсем малко по-добре от средното за Европа, което е около половин тон). След това идва рециклирането. Предпоследната възможност е нещо като старата българска поговорка сливи за смет, но в модерен вариант – енергия от боклук. И чак накрая стигат до услугите на сметището (ако се сетите за повторно приложение на порцелан, азбест или стъклен памук, моля обадете се на някой швед или шведка да ги светнете).

Фотограф: Бил МакЧесни

Фотограф: Бил МакЧесни

Всичко това прави картинката ако не напълно, то почти напълно чиста, буквално и преносно. Оказва се, че участието на днешна Швеция в гигантската смрадлива картичка е точно 1% от произведения боклук (да точно така – 99% се рециклират). Това безспорно постижение обаче не стои непоклатимо на пиедестала на Великите зелени открития на човечеството – много критици и критички критикуват системата “енергия от боклук”, в която чрез изгаряне на отпадъци се добива топлина за около 1 милион домакинства и електричество за проблизително 250 хиляди. Недостатъкът е очевиден – изгарянето не е точно най-чистата технология, предвид това, което отива в атмосферата. Ние пък казваме така – бунищата от своя страна също произвеждат огромни количества парникови газове (най-вече метан), замърсяват допълнително почвата чрез най-различни екзотични химични реакции. А и шведите не са от хората, които ще си оставят магарето в нивата – те отдавна са започнали да работят по усъвършенстване на процеса, така че да намалят до “съвсем малки” количествата на отделените вредни газове в 32-та завода за изгаряне на отпадъци.

Вижте това видео за повече яснота по темата:

А това – за да разберете по-добре системата “енергия от боклук”:

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване