09/28/14 20:16
(http://vasvalch.com/)

WordCamp Europe 2014

wordcamp-europe-2014

Въпреки серия други неща за вършене този уикенд, успях да мина през WordCamp Europe 2014. Няколко неща ми направиха впечатление веднага: как от входа те заговарят на английски; колко много интересно изглеждащи хора има (и колко малко приличат на стереотипни програмисти); колко позитивно се усеща самото събитие. Признавам си, че рядко на събитие в София имам усещането, че съм на международна конференция – дори ако лекторите са повече от интересни и има достатъчно хора, с които да си говориш. WordCamp беше един от тези редки случаи.

Присъствах на малка част от сесиите, като се ограничих до тези, които няма да ме накарат да се чувствам глупава :) т.е. пропуснала съм всички теми за начинаещи и напреднали дивелъпъри. Със сигурност и там е имало интересни неща от WordPress гурута и вероятно някой друг ще разкаже за тях.

Моят ден 1 започна късно с Adrian Zumbrunnen, който направи жестока презентация за своя проект FrontKit – нещо за distraction-free writing, нещо като frontend editor, нещо като нищо на света :)  Идеята е интересна и инструментът позволява да се фокусираш върху съдържанието и представянето му пред публика, а след това да се забавляваш с всички допълнителни елементи. Идеята е интересна и бих я тествала, а Adrian представи не само демото, но и някои интересни случки от пътя до идеята. Най-много ми хареса:

Content creation is about making the web work.

Karin Christen ни разходи из света на прототипирането (трябваше да погледна в Google как е “prototyping” на български) и сподели своя опит в създаването на уеб-платформи. Основното, което ме привлече в презентацията й, беше типа case study, което показа – e-commerce сайта ricardoshops.ch, сложен проект с много различни типове продукти, от лаптопи до вина. Основната идея на представянето беше да се започне максимално рано с пълнене на истинско съдържание в прототипа, така че лесно да се засекат проблемни елементи. Вкарайте различните звена на екипа – research, concept, visuals, frontend, backend – максимално рано в проекта, за да черпите от опита на всички.

Финално за деня, Dario Jazbec Hrvatin разказа как провежда usability testing и какви са най-важните трикове тестовете да извличат важната информация. Тестове по Skype или Google Hangout са напълно ОК, както и не е нужно да следите монитора на тестера – стига да задавате правилните въпроси. И най-важното:

UI тестерите трябва да знаят, че не тествате тях – тествате продукта си и те го тестват от ваше име.

Q&A сесията с Matt Mullenweg беше една от най-чаканите сесии за повечето посетители – все пак, друго си е да ти говори един от създателите на WordPress. Покрай целия разговор отново ми стана топло и приятно за WordPress, с богатството на хора, които инвестират време и усилия в една платформа, която ползваме много хора и от която полза имат много бизнеси. От open source може да се печели и всъщност кумулативно спечеленото от WordPress е много повече отколкото от повечето други CMS-и, въпреки че това може да значи много форми да печелят по малко. А нещото, което много притеснява Matt, са smiley-тата – само те не са retina-ready в WordPress ;)

Последната ми презентация на WordCamp Europe беше свързана с мозъка. Hugo Fernandes говори за креативността и начините да запазиш детското творческо мислене и след стандартизиращия ужас на тийнейджърството, когато младите най-сериозно се запознават с калъпа, по който са правени всички. Липсата на креативност по-скоро е заучена, както показват изследванията на George Land – накратко, от 98% креативни индивиди на 5-годишна възраст се превръщаме в сиви възрастни, от които само 2% са креативни. Hugo съветва да забравиш страха, да отпуснеш въображението си и да действаш, когато идеята дойде. И, както ни показа по време на презентацията, да се научиш да рисуваш извън очертанията.

За мен WordCamp беше това – интересни теми, интересни хора и много зареждаща енергия. До следващия път!

И една бележка под линия – осъзнах, че съм хипстърът на WordCamp-овете и през 2010 бях сред първите лектори на WordCamp Bulgaria! :)

___
снимка: Matt Mullenweg

Постът WordCamp Europe 2014 е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 09/28/14 20:16 //feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/g_eDRYayepk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване