Изваждат се бюлетини от урната и пак се пускат

https://www.fairelections.eu/reports/view/713

В секция 78 в Стара Загора бяха забравили да сложат втория печат на гласуващия преди мен, извадиха бюлетината с помоща на една линийка сложиха печата и я пуснаха пак. На моята реакция че това е незаконно отговориха че не виждат нищо нередно.

гласуване на студенти на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

https://www.fairelections.eu/reports/view/709

Поклон пред пропуснатите гласове на български граждани, поради некомпетентност на членовете на избирателната секция. Днес станахме свидетели на отказ на студентка със заверен втори семестър за учебната 2013/2014 да упражни правото си на глас във 36та избирателна секция във Велико Търново - детска градина "Евгения Кисимова". Дори и след като им се представи Съобщението на ЦИК от 02.10.2014, касаещо точно тази ситуация, компетентните лица на секцията продължаваха да се чудят какво още да изискват или по скоро как да отказват. В тази ситуация днес вероятно са хиляди български младежи решили за упражнят правото си на вот. https://www.cik.bg/?page=80 02.10.2014 СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО: гласуване на студенти на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. При произвеждане на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. студенти редовно обучение, ползващи се от правата по чл. 241 от ИК, се легитимират с документ за самоличност и надлежно заверена от учебното заведение студентска книжка. В случай, че заверката на студентските книжки не е приключила, студентите се легитимират със студентска книжка, надлежно заверена за втория семестър на 2013/2014 г. учебна година. Студентите І курс и студентите, продължаващи обучението си в магистърска степен, се легитимират с уверение от съответното учебно заведение, от което да е видно, че са приети като редовни студенти. При гласуване членовете на секционната комисия на лицевата страна на уверението отбелязват датата и факта на гласуването, полагат печата на СИК по начин, който да не засяга текста на уверението. и още веднъж, Поклон пред пропуснатите гласове на български граждани, поради некомпетентност на членовете на избирателната секция. Централна избирателна комисия :: ЦИК www.cik.bg

Проблем в избирателна секция

https://www.fairelections.eu/reports/view/710

Здравейте, бих искала да сигнализирам за проблема, с който се сблъсках днес. В ОУ "Йордан Йовков", гр. Варна не бях допусната да гласувам, защото нямах заверен зимен семестър за 2014/2015 г., въпреки че беше излязло решение от ЦИК, че имаме правото да гласуваме със заверен зимен семестър на 2013/2014 г. Наложи се да търся друга избирателна секция, в която знаят правилата за провеждане на изборите!

НЕ допуснат до гласуване студент

https://www.fairelections.eu/reports/view/701

Подавам сигнал от името на моя колега,защото тя няма възможност в момента, която не е с постоянен адрес в град София, но е редовен учащ в СУ "Климент Охридски". Тя е отишла да гласува със заверена книжка, лична карта и попълнена декларация, но е била направо изгонена, защото нямала печат от родния си град върху въпросната декларация?!?! Отговор какъв е този печат и откъде се получава - не й е даден. Моля, проверете случая! Опитах се да се свържа с хора от ЦИК по телефона, но не постигнах успех. Благодаря!

Член на изборната комисия ми рагзъна бюлетината

https://www.fairelections.eu/reports/view/707

Членът на избирателната комисия, жена с червена блуза, която подава бюлетината, подпечатва я и откъсва ъгълчето и преди нейното пускане в урната почти разгъна бюлетината ми, докато откъсваше ъгълчето и. Разгъна я така, че се виждаше какво съм отбелязал вътре. Силно съм афектиран, че любопитната женица, която е и моя съседка и продавачка в магазин, наднича в иначе по право анонимния ми вот. От къде на къде ми отнема правото на анонимен вот?! Става въпрос за гр. София, Избирателна секция 35, приземен етаж на 26-то СОУ, стая 5.

Нередности в изборния процес

https://www.fairelections.eu/reports/view/714

В залата за гласуване ,човек от изборната комисия през целия изборен ден чете на висок глас пред всички гласоподаватели всички цифри на ЕГН .Смятам че това са лични данни и със закон е забранено разпространието им и разпостранителите подлежат на санкция.

липса на адреси на главното табло

https://www.fairelections.eu/reports/view/698

Здравейте, Сигнализирам от Варна, където в ОУ Й. Йовков на основното табло с изборните секции не са посочени всички налични секции и доста хора се затрудняват да намерт коя е тяхната секция. Трябва да обиколиш на практика всички стаи, за да намериш твоя адрес и секция.

Купуване и продаване на гласове

https://www.fairelections.eu/reports/view/715

Здравейте, днес около 17:00 ч. в гр. София, ж.к. Люлин 7, упражних правото си на глас в 79то училище, след което отивайки към автомобила си видях една жена държейки отворен плик с пари на тротоара пред училище и един автомобил с шофиран от мъж в него имаше още няколко човека. Въпросната г-жа обсъди нещо със шофьора на автомобила изброиха нещо, може би бр. гласове и си размениха някаква сума пари. Не видиях дали жената даваше на мъжа парите или обратното. Но предполагам, че жената получи пари за подадени гласове, тъй като тя идваше задъхана от някъде. Автомобилът беше ван марка "Рено" с рег. номер СА7772НА цвят бледо зелен.

23 МИР, 10 секция

https://www.fairelections.eu/reports/view/695

В 23 МИР, 10 секция, бюлетината се сгъва само веднъж и след като бъде пусната в прозрачната урна, се разгъва сама и така се вижда резултатът от вота, което е грубо нарушение на Изборния кодекс. В допълнение, в посочената секция организацията е много лоша. На една избирателна беше дадена смачкана бюлетина, а когато тя се оплака, ѝ казаха, че това си е нейн проблем.

Купуване на гласове

https://www.fairelections.eu/reports/view/693

От сдружение ,, Активно общество ,, звънят в изборния ден на наблюдателите си и им казват да гласуват за номер 22!

химикалка на политическа партия в тъмна кабинка

https://www.fairelections.eu/reports/view/692

в тъмната стаичка и в членовете на избирателната комисия имаше химикалки на Република БГ. В 23 МИР София, секция 48.

Без втори печат

https://www.fairelections.eu/reports/view/691

Гласувах в 10.45 ч. Живея на ул. Кракра 14, гласувам в училище "Васил Априлов". Всяка година е член на комисията възрастна дама, която, поради възрастови изменения или поради желание да саботира изборния процес, допуска нарушения. Досега не съм сигнализирала. Днес така удари печата, че освен една тънка черта, друго не се виждаше. Помолих да повтори, за да не се окаже невалиден вотът ми. Тя каза, че има печат, първоначално се възпротиви. Смятам, че някой пенсионр не би забелязал и би пуснал бюлетината без втори печат.

Неправомерно разгъване на бюлетина с вече упражнен вот пред избирател

https://www.fairelections.eu/reports/view/690

Здравейте! В изб секция 163 в Русе (Дом за стари хора) влизам в стаичката, отбелязвам си вота, сгъвам така че местата за двата печата (от които единият е вече положен преди да вляза в стаичката) да са отгоре и подавам на член на комисията, а той разгъва бюлетината ми с абсурдното обяснение, че нямало как да вземе отрязъка с номера на бюлетината. Намирам това за абсолютно неправилно от страна на членовете на избирателната комисия. Първо, бюлетината не е сгъната предварително фабрично, както би тряввало да бъде, в случай, че очакват от избирателите да я подават сгъната по определен начин на член на комисията. Второ, по вссички медии съобщиха, че избирателят може да си я сгъне, както реши, но така че местата за печатите да са отгоре. Това направих и аз, но ми казаха, цитирам: "нормалните хора я сгъват по друг начин". И кое му беше другото, след като човекът след мен я сгъна по абсолютно същия начин - първо напречно и после вертикално, важното е че печатите бяха отгоре.А отряъзкът с номерчето на бюлетината винаги е на този край, на който са печатите,т.е. отгоре, дори с вързани очи можеш да го вземеш. Следователно, не минава и оправданието,което ми дадоха, че разгъвали, защото "не знаели къде е отрязъка с номера на бюлетината". Членът на комисията, който разгъна бюлетината ми неправомерно, е същият, който на предните избори (евроизборите) пак така постъпи с моята бюлетина. Опасявам се, че това е преднамерено и вотът се контролира, пък и в една малка секция, дори в голям град като Русе, всеки познава всекиго по име и може да му навреди по определен начин, знаейки вота му. Друг проблем, който ми направи впечатление е, че бюлетините са доста прозрачни и дори да не се сложат на пътя на светлината, отдолу се вижда и чете почти всичко. Моля, вземете мерки!

Агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборни секции

https://www.fairelections.eu/reports/view/685

Здравейте, преди около 30 минути правех сутрешен крос из града и се натъкнах на плакати на 3 изборни партии (ББЦ, ПФ и ДПС) на киното в град Мездра, което се намира в съседство (на по-малко от 50 метра) с училище Христо Ботев, в което има разкрити изборни секции (грубо нарушение на чл. 135 (6)).

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване