10/12/14 16:43
(http://ivo.bg/)

Утрехт: последна спирка в един спор с неочакван край

Много пъти съм писал и казвал, че надменността българските медии, които не поемат отговорност за нанесените от тях през годините щети от пиедестала на „непогрешимостта“, е сред основните причини за загубените ориентири и ценности на т.н. български преход. Каквото и да стане, медиите у нас са „невинни“, но само в собствените си очи. Така бяха загубени не просто ориентирите, но и доверието на българите в един от стълбовете на демокрацията, какъвто е свободното слово. Смятам, че острата критика по въпроса за медийната язва на България е сред основните причини ivo.bg да привлича близо 22 милиона посещения за малко повече от 6 години съществуване.  Голяма част от читателите са сред пръснатите по света българи, които търсят обратна връзка.

Точно от такива сънародници почерпих и информацията за изборния ден в холандския град Утрехт, която сега трябва да имам достойнството да отрека като невярна в основата си – въпреки истината, че въпросният магазин, където е била избирателната секция, фигурира в холандския търговски регистър като „СССР“.

Дошло е време да покажа, че критикувайки българските медии за чувството им за безпогрешност, мога да дам скромен личен пример за самокритичност.

В дълъг и емоционален телефонен разговор със собственика на магазина Костадин Димитров, който беше изключително афектиран ( и с право, както се убедих), се запознах с един българин, който е обратното на всичко, което с лекота ( понеже тази съветофилска порода е доста разпространена у нас) можем да си представим като поклонник на СССР. Тъкмо напротив!

Нашият сънародник се оказа и наш съмишленик по всички направления на съпротивата срещу съветското колониално наследство ( по света, но особено в България, включително по болната тема за съветските окупационни символи). Че и повече дори. Достатъчно е да се каже, че е участвал в събитията на киевския Майдан-лично и с финансиране.

Загадката“ на юридическата страна на въпроса с регистрирания под названието „СССР“ магазин, който той е наследил като наемател от някакъв фалирал съветофилски арменец, се крие в това, че бившият собственик …се крие. В неизвестност е и наемателят не може да промени нищо в регистъра без него.

Емоционалната част от историята обаче е по-важна.

Като автор не съм предполагал, че една кратка язвителна бележка от моя страна, базирана на информация от негласували в регистрирания в Утрехт като магазин „СССР“ българи, може до такава степен да напакости на засегнатия българин, който от 15 години не живее в България, но държи на доброто си име сред българите. Доброто име, да повторя,  за него означава да си яростен противник на СССР (господин Димитров се изрази дори по-остро, но не искам да прозвуча като мелодраматичен разказвач на убежденията му).

Господин Димитров сподели, че моята статия му е навлекла куп неприятности до степен, че не му се ходи до магазина, за да не го срещне някой и да му зададе станалия от няколко дни стандартен за доста негови познати въпрос „ за колко се продаде на руснаците и на Волен Сидеров“. И от чужбина му се обаждат с такива упреци.

Малко е да се каже, че Костадин Димитров е уязвен- той е бесен, какъвто нямаше да бъде, ако наистина беше „съветофил“. Както знаем, съветофилите са горди със заболяването си и си го вадят на показ като ексхибиционисти на публични места, от което получават удоволствие .

Читателите, които добре ме познават от хилядите ми публикации, знаят, че никога и при никакви обстоятелства не се занимавам с хвалебствена журналистика. Оставям я на екзалтираните, на поръчковите журналисти или просто на специалистите по реклама, на които това им е работата. Ще направя обаче изключение поради чувството на вина, което изпитвам в случая и ще обобщя ( за да не преразказвам твърде личния разговор по телефона), че щеше да е добре ако по света имахме повече такива сънародници, като Костадин Димитров.

Защо му се извинявам ли? Не е само по изброените по-горе причини.

Господин Димитров заяви, че от мен зависи дали на следващите избори ще предостави отново магазина си за избирателна секция ( дневният му оборот, който той губи от това упражнение, е около 1000 евро, но изобщо не става дума просто за пари). Правя, каквото мога- дано да има желания (и) от мен ефект.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване