10/13/14 06:47
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ВСЕКИЙ НЕНОРМАЛНИК В КРЕМЪЛ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Знам един човек – Дмитрий Рогозин, руски вицепремиер, който има изумителната способност на всички снимки да изглежда постоянно трезвен, въпреки че по всичките си дела ходи постоянно пиян.
За последното се съди по особеното остроумие, което го спохожда, колчем реши да каже нещо.
Това пък негово характерно остроумие вероятно се дължи на факта, че О, Боже на махмурлука /thank you Terry Pratchet – б. авт./ по време на сътворението не само е придал на лицето Дмитрий Олегович Рогозин благообразния вид на детско дупе, но е забравил съответно да обърне функциите на входното и изходното му отверстие, та човекът има нещастието да говори със задника си, който е отпред, и да се изхожда през устата отзад.
Такова едно положение за никого не е приятно, затова почти му съчувствам. Или бих могъл да му съчувствам, ако исках, но не искам.
Да, вярно е, навремето Христос каза на Павел – не е важно какво влиза в човека, а какво излиза от него. Но той имаше предвид излизането на думите и опцията те да отразят величието на човешкия дух и мисъл, а не да се състоят от отпадните продукти на прекрасната иначе руска водка, с накиснати в нея тъмни загадки на широката руска душа.
„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия” – написа Рогозин, този гений на кратката фраза, преди време в Туитър.
Какво богатство на текста и подтекста само в едно простичко изречение!
Първо, „некий” /някой си/ в руския изразява много по-силно пренебрежение, отколкото в българския, там думата е пълна с жестока ехидност, внушава усещането за отпадък, за нещо, което нормален човек не би пипнал и с дилафа. В едно интервю за вражеското радио Свобода например некий Кривулин, Виктор Борисович, известен руски писател и гаден дисидент, се изразява така: „Ведь что такое Путин? Путин – это некий Акакий Акакиевич в генеральской шинели”.
Та и Рогозин се опитва да ехидничи по подобен начин спрямо министър Велизар Шаламанов, но не му става играта. Тъй като сам по себе си не е умен руски писател и дисидент, Рогозин само дава вид, че застава на морално възмутената страна, а всъщност заема силовата позиция на вълка от „Ну, погоди” спрямо заека от „Ну, погоди”. Пък в тази драма, както знаем, вълкът винаги губи.
И още повече ще губи в онази серия, в която заекът се окаже военен министър на натовска страна.
Второ, България е демократична, а не автократична държава като Русия, тук военният министър не винаги е длъжен да убеждава премиера в каквото и да било, а има известна автономност. Само че Рогозин няма как да знае за тези демократични механизми на управление, защото той самият без разрешение от некий самодържец Путин нищо не прави сам в този живот, горкият. Имам предвид, че не само безумното му изказване в Туитър, което коментираме, е било предварително съгласувано, но най-вероятно се съгласува дори периодичността, а може би и начинът, по който Рогозин пълни тоалетната.
Трето, за световната демократична общественост остава напълно неясно кога вече премиерът Близнашки веднъж е сколасал да предаде Русия, при това без Волен Сидеров да забележи и ореве орталъка, че сега, според Рогозин, я предава „още веднъж”. Това е тема, по която си струва да се добие малко повече информация, защото може да се окаже, че имаме премиер, който е таен Стамболов, а ние не го подкрепяме достатъчно.
Четвърто, закономерно възниква въпросът – кога и срещу какво Близнашки се е заклел във вярност на Русия, та сега да я „предава”. Клел ли се е изобщо?
Защото, ако никога не го е правил, значи Рогозин манипулира и изказването му е част именно от онази информационна война, която Русия води срещу България и за която некий министър Шаламанов малко по-рано честно предупреди.
Но ако пък премиерът ни наистина се е клел, добре е руският вицепремиер да каже кога и как е станало това поне на ДАНС и на главният прокурор. Иначе те пак ще излязат с декларация, че по толкова важни за националната сигурност на страната теми не обичат да се самосезират, досега не са го правили и няма да започнат тепърва.
Нито им е работа.
Пето, какво изобщо значи премиер на европейска и натовска държава да предаде Русия?
Да не би между нашите два братски народа – или между някои от нашите две братски правителства, все едно – да има сключен някога някакъв таен договор, който предвижда ние, българите, телом да сме в ЕС и да папаме европейските парички, а духом да сме в Евразия и да подкрепяме опитите на Путин за…..за нещо си, само той си знае какво. Често се съмнявам даже дали и той знае, но това е друга тема.
Да не би некий български безумец да е обещал някога на Кремъл вечно да си караме старите руски МИГ-ове и вечно да сме зависими от руските капризи дали тази година ще ни дадат резервни части или не? При това да си ги караме, докато в същото време, заради великия руски технически гений, заложен в тези машини, имаме сериозни комуникационни проблеми с натовските си партньори.
Шесто, какво значи вицепремиер на една първобитна, дивашка по своя характер и поведение спрямо целия свят, агресивна империя като Русия, да ни дава акъл на нас, европейците от България, какво да правим, как да се държим, какво да мислим, какво да говорим или да не говорим и прочие?
Освен всичко друго, това означава и открита заплаха – ако не правите, каквото ви се казва, ще има лоши последствия за вас!
Да, това има предвид Олегович и никой не бива да се съмнява, че той и кремълският му началник Путин са готови да стигнат доста далеч в изпълнението на тази целенасочена заплаха. Например първо могат да забранят на своите граждани да стъпват в България, а после да си поискат имотите, закупени от тях. И като не им ги върнем – защото няма как да ги завием на руло и да им ги пратим с пияния влак към Петушки – те пък ще ни изпратят малко зелени човечета, които ще стъпят здраво във Варна и Бургас, за да си вземат курортните апартаменти. Но тъй като и лично ще се убедят, че не могат да си ги вземат, ще останат вечно тук да пазят на място руската собственост – а ние ще сме им пак вечно признателни, че и този път ни освободиха, като им построим някой и друг идиотски паметник.
Само да ни обяснят от кого и защо ни освободиха, де – и веднага ще им станем вечно признателни!
Преди време банда идиоти в България се бяха развълнували от възможността законът да разреши да продаваме земеделска земя на мирните европейски граждани. Никой от идиотите обаче и зъб не обели за истинската опасност – че вече години наред без закон и без ред продаваме всякакви земи и други недвижими имоти на агресивните руснаци. Кога забравихме, че Путин дори в руската конституция вкара текст, който позволява на всекий ненормалник в Кремъл да използва руски войски навсякъде по света, за да защити руската собственост.
На всички тези тъпи приказки на Рогозин, както и на последвалата официална руска позиция по изказването на президента Росен Плевнелиев, че Русия е агресивна държава, която е заплаха за нас, България за първи път, макар с известно забавяне, отговори ясно и достойно.
Това обаче е само първата стъпка. Ако някой тук си прави илюзии, че онези ще ни оставят на мира, жестоко се лъже. Кремъл всъщност не вярва на себе си – макар да държи всички други да му вярват – когато например Лавров прокламира, че Русия е мирна държава, която си е самодостатъчна и единственото, което иска, е да бъде оставена на мира.
Де да беше така. Ако бъде оставена на мира, Русия съвсем скоро ще се разпадне и руснаците ще започнат да се избиват помежду си като гладна глутница вълци, както направиха през 17-та година. И пак ще кажа – де да беше така.
Но те не искат това.
Те искат да държат в свои ръце нашето българско топло море и нашия евро-азиатски кръстопът на стоки и хора, искат да закотвят подводниците на южния си флот в Солун, искат Истамбул да е руски, за да може Кремъл да казва кой ще вдига шум край Босфора и кой няма да вдига, искат Кипър и Малта да са техни непотопяеми самолетоносачи, а не на Брюксел, искат всички земи на бившата Римска империя доброволно и с ентусиазъм да се включат в настоящата Руска, а в същия тържествен момент сдвоеният континент Америка да се прегъне на две през средата, като Южна най-после се стовари с цялата си тежест върху Северна…..
Много неща искат руснаците и тъй като пътят за реализация на голяма част от тях минава през България, те никога няма да ни оставят на мира.
А жалкото е, че бъдещият премиер Борисов онзи ден за пореден път се изказа адски неподготвен по темата. Той повтори вечната си мантра – че България е „за” добри отношения с Русия. Абе, г-н началник, тук въпросът отдавна е съвършено друг. Той не е дали ние искаме добри отношения с Русия, а дали Русия иска добри отношения с нас.
Отговорът е ясен – ами не иска!
Русия иска конфликт с България.
Русия иска ние да сме виновни, като кажем, че „Южен поток” вече никога няма да се строи – не само защото изневиделица проектът поскъпна почти двойно, но и защото е вреден за нас и за Европа. Кремъл иска ние да сме непризнателните копелета, които първи ще изгонят като персона нон грата разните руски КГБ-дипломати, бизнес съветници по мафиотските въпроси и останалите тути-кванти, които ни мътят водата. Ами може – начело с Исаков, плюс собствените им български мекерета в добавка. Кремъл иска България да прогони руските туристи, а не Русия да им забрани да идват тук. Иска българите да започнат да горят клади с руски книги, както видяхме руснаците в Крим да горят „Приключенията на добрия войник Швейк”…..
Добре, де, щом Русия толкова настойчиво иска конфликт с нас, ние да отговорим на очакванията на хората, не да ги разочароваме. В края на краищата, платените с рублодолари отдавна ни убеждават, че руснаците винаги получават онова, което искат. Да, категорично ще им откажем да гоним туристи, защото уважаваме човешките права, както и няма да горим книгите на Достоевски, Толстой и останалите – но пък всички други достойни и дипломатични мерки в своя защита можем да предприемем срещу тях.
Иначе, току-виж, Москва се разочарова от нас и реши наистина да изпълни заканите си.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване