10/13/14 08:54
(http://ivo.bg/)

Земни размисли за въздушния бой в битката за България

В българските небеса се разигра невиждано авиошоу. Нямам на ум онази демонстрация на висш пилотаж на авиаторите ни, демонстриран на съветски и западни самолети, а пренесеният чрез темата за руските и западните изтребители дебат за избора на посоката, в която лети българската политика по невидимия за мнозина тук коридор на разделението на нацията в координатната система Изток – Запад.

Изтребителят Дмитрий Рогозин премина границата ( на елемнатарното приличие) като изпробва докъде се простира търпението на българската пасивна отбрана срещу руски провокации. Провокацията постигна целта си: в защита на България се вдигнаха наличните в момента управленски сили. Родината беше защитена от нахлуването на наша територия от президента Плевнелиев и трима министри, към които се присъедини и премиерът Близнашки.

Тази част от предизвиканата битка за България ( по аналогия с битката за Британия срещу нацистката агресия, с всичките условности при сравнението) обозначи наличния състав на проатлантическата ни отбрана. Но тя също така изобличи и гражданина за евразийско развитие на България №1 Бойко Борисов.

За пореден път говорители на руската пета колона отново застанаха в позата на защитници на огромната Русия от малката България. Кой повече, като политолога Мария Пиргова пред Нова телевизия в неделя, кой в по-мека форма, но със същото съдържание по същество, като ак. Георги Марков в статия за в. „Преса“ от 12 октомври, упрекнаха българските защитници, че не трябвало да се „хващат на въдицата“ на Рогозин.

И защо да не се „хващат“? Ами защото Рогозин е известен хулиган ( цитирам буквално), каза Пиргова и дори натърти на тази дума два пъти, сякаш това е възбуждащ радост комплимент за един вицепремиер и отговорник тъкмо за военната промишленост на най-голямата ( по територия) държава в света. Пиргова намира за нормално отговорникът за производството на ядрено оръжие да се държи безотговорно, включително с хулиганската си постъпка да „поздрави“ миналия декември света с коледна картичка, на която се вижда руска ракета- източик на национална гордост от способността на Русия да изпепели планетата, ако на такива, като Рогозин, има се даде още малко власт.

При ак. Георги Марков обосноваването на необходимостта от продължаващо българско премълчаване е идентично със същия подтекст, но с различни думи: Рогозин бил известен „грубиян и шегаджия“, казва той, претендирайки същевременно да знае по-добре от президента дали по черноморската ни граница в небето дебнат руски шпионски самолети.

Ак. Марков е носител на шумно рекламирани тук руски награди за заслуги към руското влияние в България и определено не е неутрален в спора за българската посока, но продължава да нарежда колко било вредно да се делим на „фили“ и „фоби“. Това е карикатурна реплика на съветската „миролюбива политика“ с нейния шизофреничен рефрен : „ние сме за разоръжаване“ ( докато бълваме такива количества оръжие в засекретените си военни градове, че накрая държавата ни се разпада от изтощението от свръхвъоръжаването).

Най-ярко обаче на небосклона се открои петолъчката на Бойко Борисов, който изостави опитите да се прави на неутрален и взе хулиганско участие в битката за България, определяйки като „бракми“ евентуалните западни самолети, които биха заменили съветско-руските в българската армия. В същия стил се произнесе и за министрите, застанали срещу изтребителя Рогозин, като ги нахока да си знаят мястото, защото просто били чиновници, а самият разговор за превъоръжаването сега не му бил интересен.

Това дойде малко в повече на съюзниците от НАТО. В резултат във в. „Сега“ днес изтече следната информация:

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет “Визия 2020″ и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, съобщи “Сега”.

Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г. Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т.нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Брюксел вече даде зелена светлина на “План 2020″. По време на форума Хайнрих Браус похвали документа и го определи като амбициозен. “В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно “Визия 2020″ – тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като “Интелигентна отбрана” и други подходи, за да подобрим нашите способности”, заяви Браус.

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон. По време на посещението си през пролетта бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог Расмусен призова София да прекрати зависимостта си от Русия по отношение на армията и да започне модернизация. Въпреки че тогава ангажимент беше поет и от президента Росен Плевнелиев, и от тогавашния премиер Пламен Орешарски, така и не беше направено нищо. Едва с идването на служебния военен министър Велизар Шаламанов започна да се работи по програмата за модернизация.

След последните изяви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов шансовете да се избегне наказателната процедура не са големи. Преди два дни той показа, че няма да следва “План 2020″, ако стане премиер. Планът предвижда да бъдат купени 8-10 западни изтребителя и да се “пенсионират” старите руски самолети. Това предизвика задочен спор между София и Москва. “Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един “Фантом” е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка “Фантом” ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже според мен не би трябвало и министри да се казват – назначени чиновници от президента”, заяви Борисов.

На фона на тази битка за България, в която Борисов взе страната на Изтока, днес започват заблуждаващи маневри, наричани преговори за съставяне на ( коалиционно) правителство. И вие ми казвате, че не било важно кой какви постове ще получи в него? Нима?

Ако защитниците на България, които руските провокации накараха да се обозначат, не получат дължимото им внимание от човека, който вече ги наруга като „чиновници“, смятайте, че става дума не за правителство на България, а за подставени лица на Путин.

(Не)видимата диря от битката е все по-сериозното разминаване между Борисов и президента Плевнелиев. Когато Борисов уязвява назначените от него министри, чиято проатлантическа позиция оспорва хулигански, той на практика атакува Плевнелиев. Засега не съвсем фронтално, а по източния фланг. Развръзката обаче предстои и когато стане неизбежна под формата на вече ясно дефинирано разграничаване, ще стане още по-актуална тезата за обединение на прозападните сили в България.

Казано (почти) на шега: защо, след като на Първанов му беше позволено да изрецитира в качеството си на действащ президент путлеристкия проект АБВ ( „Аз съм Българче Великоруско), на Плевнелиев да не му бъде разрешено да продължи узаконената чрез този прецедент азбучна традиция в рамките на подкрепена от него рецитация на следващите букви ГДЕ (Граждани за демократично единство)?

Прецент с президент- очаквайте продължение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване