10/16/14 06:00
(http://patepis.com/)

Пътуване до зоопарка в Нордхорн, Германия

Заминаваме за мноооого западна Германия – Янита ще ни води до зоопарка в Нордхорн. Приятно четене:

Пътуване до зоопарка в Нордхорн, Германия

 

Нордхорн

се намира в Долна Саксония, Западна Германия, много близо до границата с Холандия. Малък, непретенциозен град, известен със зоопарка, който се намира в покрайнините на града и привлича посетители от Германия и Холандия по всяко време на годината.

 

nordhorn01 nordhorn02 nordhorn03

Зоопарк

е всъщност дума, която обяснява само наличието на различни животински видове, събрани на едно място. Отделно от това, комплексът разполага с градини, паркове, места за пикник сред зелената околна среда, ресторанти, кафене, информационен център, в който предлагат и всякакви рекламни сувенири, свързани с Нордхорн.

nordhorn05 nordhorn06

В зоопарка ме заведе препоръката на приятели, които бяха останали повече от доволни и които бяха отделили цели два дни от отпуската си, за да разгледат целия комплекс. Учудих се, какво толкова интересно за гледане може да има в един провинциален атракцион, предвид това, че с децата вече бяхме видяли наистина интересните зоологически градини в по- големите градове на Западна Германия. И бяхме пренаситени от хубави емоции, фотоси и спомени.

Nordhorn Zoo, 48531 Nordhorn, Германия

Но в един топъл пролетен ден, заради пътуване до Мюнстер, решихме все пак да видим този прехвален нордхорнски зоопарк. И добре, че решихме и позволихме на случайността да задраска неоправданите ни заблуди.

nordhorn08 nordhorn09 nordhorn010 nordhorn011 nordhorn012 nordhorn013

Предполага се, че зоологическата градина е предназначена за децата, но в тази еднакво се забавляват и децата, и възрастните. Още от създаването си (през 1950 година), зоопаркът изпълнява политиката за свободни животни, т.е. животните не обитават клетки или затворени пространства, не са изолирани, точно обратното е. Всеки може да се докосне до животните, да им купи лакомства заедно с билета си за вход, да се снима с тях, дори да се поразходи из чистата им обител.

nordhorn015 nordhorn016 nordhorn017nordhorn018 nordhorn019 nordhorn020 nordhorn021

Особено приятно е около ламите, домашните животни или в клетката с птиците, където върху всеки посетител кацат десетки опитомени пойни птици, папагали, гълъби… и които се отблагодаряват с жизнерадостни звуци за това, че някой им е донесъл вкусна храна. На входа на клетката с птиците има надпис: „Внимавайте да не настъпите птица” и наистина се изисква огромно внимание, защото птиците не се страхуват да общуват, да се доближават, да те следват, дори позволяват да ги погалиш и подържиш в шепа.

nordhorn023 nordhorn024 nordhorn025

Разбира се, изключение правят опасните за човека животни или животни, които биха могли да наранят някого. Те единствени са в клетки или обитават оградени територии.

nordhorn026 nordhorn027 nordhorn028 nordhorn029nordhorn031 nordhorn032 nordhorn033nordhorn034

Зоопаркът разполага с изключителна архитектура, която предразполага към лек и лесен достъп до всяко едно от животните. Пътеки на различни нива кръстосват комплекса и отвеждат хората до клетките, до пасищата край комплекса, до брега на язовира.

nordhorn035 nordhorn036 nordhorn037

nordhorn038

Освен това нордхорнският зоопарк представя и един музей на открито, в който всеки може да види какъв е животът на фермера и неговото ежедневие.

nordhorn039nordhorn040nordhorn041 nordhorn042 nordhorn043 nordhorn044Интерес представлява и декорът около животните, който пресъздава истинската им среда на обитание. За разходката из зоологическата градина са много полезни и информационните табла, които разказват за животните, за техния произход, за техните навици.

nordhorn046 nordhorn047 nordhorn048nordhorn049

Интерес представлява и декорът около животните, който пресъздава истинската им среда на обитание. За разходката из зоологическата градина са много полезни и информационните табла, които разказват за животните, за техния произход, за техните навици.

nordhorn050nordhorn051

Интерес представлява и декорът около животните, който пресъздава истинската им среда на обитание. За разходката из зоологическата градина са много полезни и информационните табла, които разказват за животните, за техния произход, за техните навици.

nordhorn052

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Германия – на картата:

Публикувана на 10/16/14 06:00 http://patepis.com/?p=49739

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване