10/16/14 08:25
(http://ivo.bg/)

Руската газова при(ма)мка

Българските медии забелязаха, че цените на петрола на международните пазари падат драстично, но не и цената на бензина у нас. И от това няма кой да направи политически въпрос или дори протест, както стана с цените на тока. Защо?

 

Понеже сега текат преговори ( за съставяне на правителство) да си преговорим и ние поучителната история, как се стигна до падането на правителството на Борисов.

 

Искрата на бунта тръгна с палене на сметки за ток- вярвам, напълно спонтанно. После спонтанността беше оседлана от всякакви „исти” ( социалисти, атакисти и други свързани с тях агитатори срещу западните електромонополисти ). Накрая пожарът ловко беше овладян от адресата, от самия Борисов, който избяга от него, за да избегне и галопиращата амортизация на собствения му образ на пожарникар, охлаждащ страстите с маркуча на предсрочните избори.

 

Гасенето на пожар чрез бягство от него не е уникален принос в световната политическата пожарникарска практика, но е хватка, която не бива да забравяме.

 

Преди онзи токов удар срещу властта на Борисов имаше и протести срещу високите цени на бензина. Да сте чули обаче това предизвестие за червения картон за тогавашното правителство да е атакувало могъщия руски монополист и бензиноразпределител в България ( по аналогия с електроразпределителните дружества)? Нямаше такова нещо. Няма и в момента, когато медиите започнаха да се тюхкат за падащите цени на петрола и стабилно високите цени на бензина за българския потребител.

 

Организаторите на протестите срещу високите цени на тока няма как да посегнат на най-милото на петата колона тук- на руския монопол върху снабдяването на България със суровини за енергетиката. Това не са ви някакви презрени чехи и австрийци- отзад наднича самият Путин, а в средите на петата колона не е възможно да възникне дори мисълта от протести срещу тяхното божество от Кремъл.

 

Божеството междувременно се навърта наблизо. Намира се в Белград, където в негова чест правят военен парад. Именно в негова чест. Формално парадът е свързан с честванията на годишнината от края на нацистката окупация, но демонстрацията, първа по рода си от 30 години насам в сръбската столица, е изтеглена 4 дни по-рано, за да зарадва високия имперски гост.

 

Това угодничество напомня на подписването на предварителния руско-турски договор в Сан Стефано. Церемонията е била изтеглена по-рано, за да съвпадне с деня на коронацията на император Александър Втори ( който днес е официален празник на България).

 

Путин наглежда любимия руски исторически съюзник на Балканите в обстановка, когато в Кремъл панически смятат и пресмятат щетите от надигащата се криза с пресъхващите приходи от най-важното перо за руския бюджет.

 

Световните цени на петрола падат и тенденцията изглежда трайна, обаче Путин е на военен парад в Белград и задава риторичен въпрос към Вашингтон чрез сръбския вестник „Политика”: пита американския президент дали си спомня какво е станало, когато е имало конфронтация между двете водещи ядрени сили.

 

Да ми е простено, че отговарям в лично качество, но май всички си спомняме: стана така, че СССР се разпадна а съветската пета колона в България трябваше да се прегрупира в руска, припознавайки новия руски див държавен капитализъм като собствена социалистическа ценност. Ето защо питам и аз: в какво ще се прегрупира тя, ако отново осиротее, както в началото на 90-те години на миналия век?

 

Преговорът на този урок е полезен, защото истината е, че между руското пропадане и българското въздигане има пряка връзка. За илюстрирането на този факт не е нужно да се връщаме за примери чак до времето на Стамболов.

 

Ако Русия не беше прекалено заета със собственото си оцеляване след рухването на съветската империя, България днес едва ли щеше да е в НАТО и ЕС. Като нищо днешният парад в Белград можеше да е общ и за нас- нещо като двустепенна манифестация в чест на Путин в неговите балкански губернии.

 

Хубаво е все пак да отчитаме и някои ползи от пустия преход, който иначе много обичаме да пустосваме.

 

Парадоксално е, че до30-те години на 16 век Белград успява да отбива османските завоеватели благодарение на европейската подкрепа – съвсем пряка във военно отношение от страна на Унгария например. Днес откъм Белград Путин се опитва да води антиевропейското си настъпление, а България се оказва пречка за него като начален шлюз за неговата антиукраинска мания „Южен поток”.

 

С обходната си маневра от запад Путин засилва натиска върху България. Ще видим доколко сръбските съседи ще отстъпят в предверието на своето така желано членство в ЕС, където българският глас тежи много повече в европейския хор, отколкото при соловите акции на софийските продажници. Ето защо те трябва да бъдат системно изобличавани за тяхната лакомия и за готовността им да (у)служат на Путин.

 

Почти като султан Сюлейман руският Владимир Великолепни напира към Европа през Белград, но този път България не е сгазена предварително от ордите му. Напротив, България както никога преди, е интегрирана в европейската отбрана крепост на пътя на антиевропейския завоевател, а Сърбия се оказва в ролята на антиевропейско предмостие. Задачата ни е да не позволяваме на подкупните путински местни еничари да му отворят портите, привлечени от даровете на задунайците.

 

Българите, малко на брой, но решителни в действията си, са преградили Шипка и са спасили Русия от военна катастрофа в Плевен през 1877 г. и от поражение във войната- това е легитимният патриотичен отговор на наглите руски настоявания и днес да им пълзим в краката ( по израза на Жириновски).

 

Може да са малко опълченците, които „прохода бранят”. Но са достатъчно, за да направят бент срещу „Южен поток”, чрез който Путин иска не само да удави непокорната Украйна, но и да хвърли още една газова прим(ам)ка на Европа. В преносния смисъл Владимир Великолепни се опитва да взриви с корупционен барут досущ като османците, които подкопавали крепостните стени, за да ги вдигнат буквално във въздуха и сред руините да плячкосат след това поредното си завоевание.

 

Щом сме спасили Русия от поражение, защо да не можем да се отплатим и на Европа, която само броени години по-късно спасява България с единодушната си подкрепа за българската независимост пред надвисналата пряка опасност от руска военна окупация, замислена от руския император Александър Трети Българомразец през 1886 година?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване