10/17/14 06:24
(http://asenov2007.wordpress.com/)

РУСИЯ ТЪРСИ КОНФРОНТАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ, А НЕ БЪЛГАРИЯ С РУСИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ В България – докато текат трудни консултации за съставяне на правителство, ескалират руските атаки срещу независимата политика на страната и персонално срещу президента Росен Плевнелиев и военния министър Велизар Шаламанов. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

- Пламен, в последните дни висши руски политици отправиха открити нападки срещу България. Защо точно сега?

- Факторите са много, Фили. Първо, на 5 октомври бяха парламентарните избори, чиито резултат не предполага бърз изход от политическата криза. Състоянието на мътна вода тук винаги се е нравило на руснаците, защото само така могат да държат страната под контрол. Второ, те засилват атаките си, за да увеличат още малко тази нестабилност, като хем повлияят при съставянето на следващото правителство, хем отсега подготвят почвата за неговото сваляне в подходящ момент. Трето, най-вероятно целят също да подпомогнат и представителите на своята пета колона тук, за да не загубят те изцяло думата. Имам предвид, че катастрофалният резултат на БСП, основен партньор и маша на Кремъл в България, отряза тази партия от властта поне в близък и средносрочен план и я изправи пред разпад или поне пред дълъг процес на преструктуриране. В Русия знаят това и неслучайно коментарите след изборите в руските медии бяха, че „България се ориентира към Европа” и дори – „България направи антируски избор”. Смешно е да се представя точно този българският избор като изненадващо европейски, след като страната вече 8 години е пълноправен член на ЕС. Но такава е, Фили, руската пропагандна машина, така тя надъхва обикновените руснаци с омраза към всички околни неблагодарници и предатели. Твърдението за антируския избор на България също не е вярно. Да, влиянието на БСП намаля, но пък в парламента най-неочаквано попаднаха Атака и АБВ, две партии, които са толкова откровено проруски, че ако от това болеше, щяха да са мъртви. В този смисъл, влиянието на Русия няма съществено да намалее, просто на Кремъл ще му се наложи да работи с ветрило от сателити, а не с една партия. Четвърто, България е ключова държава в руския проект за газопровод „Южен поток”. Заради различни причини обаче все повече изтънява нишката, която държи темата за строителството му отворена, а Русия не иска да губи тази битка с Европа. Пето, необходимото преструктуриране на българската армия и приравняването и със стандартите на НАТО изисква тотално отпадане на старата руска военна техника, която все още е на въоръжение тук. А това е лост за влияние, който руснаците не искат да изпуснат. Това са само някои фактори, Фили, довели до поредицата нападки от руска страна срещу отделни български политици или срещу страната като цяло.

- Пламен, какви са тези нападки и има ли конкретни поводи за тях?

- Всичко тръгна от един доклад на военното министерство, в който бе записано, че Русия води открита информационна война срещу България. Проста и ясна констатация, която България най-после сподели с целия цивилизован свят. Паралелно се появи и тъй наречената „Концепция 2020”, която предвижда подмяна на старите руски изтребители и редица други мерки за обновяване на българската армия. Това вбеси първо Роман Гусаров, руски заместник министър на отбраната, който излезе с „експертно” мнение, че, видите ли, България е лоша, но не само защото иска да се отърве от руските си изтребители и да не зависи от Москва за резервни части, а и защото през Втората световна война била съюзник на Германия. И забрави да спомене, че Сталин също беше съюзник на Хитлер, обучаваше армията му, доставяше му суровини и материали, за да завладее той Западна Европа, а после, чак до 41-ва година, двамата социалистически диктатори си деляха парчета от източната част на континента. Така или иначе, това мина без отговор от българска страна. Последва обаче нова атака във връзка с МИГ-овете. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в Туитър: „някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия”. По този повод външно министерство излезе с позиция, че България е суверенна страна, член на ЕС и НАТО, и не дължи обяснения за действията си на трети страни. Рогозин, разбира се, не млъкна. Междувременно обаче българският президент Росен Плевнелиев в интервю за немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” открито заяви, че Владимир Путин е политик с мислене от ХІХ век, че Русия е агресивна и националистическа страна, и че тя е най-голямата заплаха за България в момента. Тази всъщност официална позиция на ЕС и НАТО, но изразена вече от българин, доведе до истински вой в Русия. Най-много се открои гласът на депутата и известен политически хулиган Владимир Жириновски. Преди години например той беше казал, че руските войници трябва да мият ботушите си в топлите морета. Е, наистина ги измиха в Крим. Сега пък в една телевизия, докато подскачаше като ластик на стола си, Жириновски нарече президента Плевнелиев „негодник”, а за българите като цяло каза – „те трябва да ни лазят в краката”.

- Пламен, някои в България смятат, че на подобни изяви не бива да се обръща сериозно внимание, че те са частни мнения, заради които не бива да се влошават отношенията с Русия. Не е ли това по-правилната позиция, отколкото търсенето на конфронтация?

- Първо, Фили, тези мнения само се представят за частни, но не са. Русия е много по-контролирана страна, отколкото светът си представя, а подобни изяви на висши политици са съгласувани може би дори лично с Путин. Това е обичайна тактика на Кремъл, която му позволява да оказва натиск, без да рискува да влоши официалните си отношения с дадена страна или да се изложи на международно порицание. Второ, тези руски словесни атаки не са дребни. Те всъщност въплъщават всичкото онова имперско високомерие, цялата онази наглост и арогантност, цялата нетърпимост спрямо България – чувства, които руснаците носят в себе си и които много лесно избиват на повърхността, дори ако само леко ги настъпиш. И трето, което е може би най-важното – в момента не България търси конфронтация с Русия, напротив, тя всячески се стреми да я избегне. Обратно, Русия търси конфронтация с България и в името на това представя за враждебно всяко нормално българско действие или дори бездействие. България е лоша, защото не иска да строи Южен поток – да, в своя вреда, но пък в руска полза. Лоша е, защото не иска старата и несъвместима с натовските стандарти руска военна техника. Лоша е, защото иска демокрация, а не автократизъм. Лоша е, защото боядисва руските паметници в розово и пише по тях „окупатори” – при все че нищо такова не се случва на руските, а само на съветските паметници. Всъщност, Фили, много ми се ще добре да се запомни извода, че в момента именно Русия настойчиво търси конфронтация с България, а не обратното, както внушава руската пропаганда. С каква цел се прави това – засега не искам да гадая. При всички случаи обаче този извод ще ни помогне да се ориентираме много по-добре в недобрите развития, които, сигурен съм, ни очакват през следващите седмици и месеци.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване