Новата Захер

//feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/pkUhJY_ivqM/

Понеже никой не знае рецептата за торта Захер, не знам дали изобщо е правилно да я наричаме така, но да кажем, че много съм се постарала да направя този Захер възможно най-близък до Захер, но и да притежава малко повече от характеристики на съвременния вкус. Точно преди четири години направих публикация за торта Захер, която ми харесва. Два месеца по-късно ядох торта Захер в сладкарницата на хотел Захер и установих, че тортата е много по-суха, с много по-сладка глазура, но опитвайки от нея сред обстановката на виенския салон в центъра на Виена и придружена с истинско виенско кафе, критиките ми се смекчиха дотолкова, че да замлъкна за момент и да се отдам на удоволствието от поредната шоколадова хапка с поредната глътка сметаново кафе насред тихия говор на хората, отишли там да правят същото.

Новата Захер

Разбира се, от Виена си купих няколко кулинарни книги, една от които е на виенския шеф готвач Плахута. С все още останал на небцето вкус от виенския Захер, приготвих рецептата за Захер на Плахута, която отбелязах като успешна и най-много доближаваща се до това, което опитах във Виена. Въпреки, че се заканих да направя нова публикация за Захер, четири години по-късно аз все още не бях направила обновяването ѝ. Обратът и решението, че това най-накрая трябва да се случи дойде от желанието на Яна, която иска да зарадва съпруга си с вкусна и сочна торта Захер, чиято глазура да не бъде твърда и приготвена с маргарин. Не знам откъде маргаринът в влязъл в рецептите за Захер, но това, което знам със сигурност, е че тортата наистина е суха. Точно поради тази причина се сервира с разбита сметана и кафе.

Първата ми публикация за Захер започвам с изречението

В днешно време експериментирането в кухнята не е нищо друго освен комбинация от практически знания, върху вече утвърдени техники.

Точно това смятам да направя сега със Захер. И така, използвайки рецептата на Плахута, приготвих малко по-сочна торта, като увеличих съвсем малко количествата на маслото и шоколада в блата. За да бъда сигурна, че блатът, съдържащ вече повече мазнини ще се надигне, използвах самонабухващо брашно. За тези, които не са запознати с техниката за приготвяне на блата на Захер, уточнявам – в него не се съдържа набухвател, а обемът му се постига чрез внимателно разбъркване на разбити на сняг белтъци в смес от масло, захар, шоколад и жълтъци и печене в по-слаба фурна от обикновено за по-дълго време. Ура! Открихме причината за сухия блат. Дори той да става готов преди да изтече установеното време, ако се извади по-рано от фурната спада бързо и необратимо. Ето защо му трябва по-дълго време във фурната, за да може всичко, което се е надигнало да се задържи на това ниво дори и след като изстине. Техниката се оказа трудна за някои, затова смятам, че този вариант на Захер е добре дошъл за тях.

Новата Захер

Глазурата е смес от захарен сироп и шоколад, които се оставят да врат докато достигнат определени градуси, а после много бързо трябва да се нанесе върху тортата и да се остави да стегне. Плахута темперира глазурата преди да я нанесе върху тортата, което я прави много трудна за работа, защото много бързо стяга (едва ли не докато се разпределя върху тортата), корекции след това не могат да се правят, а и самата глазура става толкова твърда, че може да се смуче като бонбон. Затова пропускам стъпката с темперирането. Ако предпочиташ по-мека и лесна за приготвяне шоколадова глазура, препоръчвам моя любим вариант, в който се смесват и разтопяват равни количества краве масло и натурален шоколад. Може да видиш примерна рецепта в поста за шоколадови кексчета с джинджифил и сладко от портокали. Тази глазура чудесно се вписва върху по-стегнатия блат, макар и вече да се избяга от концепцията на Захер. Но точно това му е хубавото на експеримента – може да получиш това, за което говори твоят вкус и ничий друг.

Новата Захер

Захер

Рецептата е адаптирана с леки промени от книгата Plachutta – Best of Viennese Cuisine

За торта с диаметър 21 см или 8-10 порции.

За блата:

  • 6 яйца, разделени жълтъци от белтъци, със стайна температура
  • 150 г натурален шоколад 60%, нарязан на ситно
  • 150 г меко масло
  • 1 чаена лъжица ванилена захар
  • 80 г пудра захар, пресята
  • щипка сол
  • 120 г фина кристална захар
  • 130 г самонабухващо брашно
  • 200 г конфитюр от кайсии

За глазурата:

  • 150 г фина кристална захар
  • 60 мл вода
  • 120 г натурален шоколад 60%, нарязан на ситно
  • 1-2 капки неутрално на вкус олио като олио от гроздови семена или рафинирано слънчогледово олио

Фурната се нагрява на 170ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 21 см. Стените и дъното на формата се намазват с малко растителна мазнина. Дъното се покрива с кръг хартия за печене в същия диаметър и също се намазва с малко мазнина.

За блата шоколадът се разтопява на водна баня. В купа се смесват маслото, разтопеният шоколад, ванилената захар и пудрата захар. Разбиват се с миксер докато сместа стане еднородна и пухкава. Един по един се добавят жълтъците като след всяко добавяне сместа се разбива хубаво с миксер. След като се сложи и последният жълтък сместа се разбива с миксера докато стане пухкава и леко изсветлее.

Белтъците се разбиват с щипка сол докато станат обемни. При непрекъснато разбиване на висока скорост с миксера към тях по малко се добавя от кристалната захар. Разбиването продължава докато белтъците се сгъстят, станат устойчиви и лъскави. Добавят се към шооладовата смес на три пъти като внимателно се разбърква с шпатула.

Накрая в сместа се пресява брашното и се разбърква внимателно с шпатула докато сместа стане гладка и без бучки. Изсипва се в подготвената форма, заглажда се на повърхността и се слага да се пече в предварително нагрятата фурна за 55 минути.

След като блатът се извади от фурната се оставя за 5 минути и тогава се освобождава от формата. Оставя се върху решетка докато изстине напълно.

Изстиналият блат се срязва на две части по хоризонтал. Двете части се слепват със 100 грама от конфитюра. Останалият конфитюр се разпределя по повърхността и стените на тортата. Тортата се поставя върху решетка, под която има тава или друг подходящ съд.

За глазурата захарта и водата се смесват в тенджерка и се слагат на умерен огън. Разбъркват се докато захарта се разтопи и сместа заври. Когато заври в нея се добавя шоколадът и се разбърква докато се разтопи. Бъркането се преустановява и глазурата се вари докато достигне 109ºC. Маха се от котлона и се прецежда през цедка (може да има неразтворени частици от шоколада). Добавят се 1-2 капки олио и се разбърква за кратко. Глазурата се изсипва в средата на тортата и бързо се разпределя по периферията ѝ, така че да попадне и върху стените и да ги покрие. Тортата се оставя така докато се стече излишната глазура. След това се прибира в хладилник и се съхранява добре покрита (в кутия) до една седмица.

И понеже съм на виенска тема, напомням на всички, че предстои курс за виенска кухня на 23 ноември, неделя. Един ден посветен на Виена с нейните типични ястия идващи от различни култури по време на Австро-унгарската империя. На курса ще приготвим:

Пастички Естерхази

Пастички Естерхази – още една сладка емблема на виенските сладкарници.

Кайзершмарн

Кайзершмарн – бъркани палачинки, които най-често се сервират със сладко или компот от сини сливи. Коледните пазари във Виена изобилстват с тях, но защо да не си ги приготвим по всяко време на годината за късните неделни закуски.

Салата от краставици със заквасена

Виенска салата от краставици и заквасена сметана, от която ще научиш как дресингът да не се разводнява и да остане с плътна текстура и концентриран вкус.

Картофена салата с маринована хери

Картофена салата с маринована херинга и червено цвекло – богата на съставки типички за виенската кухня, една от които е майонезата, която ще приготвим сами.

Шпецле със сирена

Шпецле – виенската прясна паста, за която не е необходимо месене и разточване. След като я приготвим ще я запечем с карамелизиран лук и няколко вида сирене.

Виенски шницел

И разбира се, виенски шницел. Ще обсъдим кое месо е подходящо за него и ще научиш как се постига въздушна панировка с хрупкава коричка.

В края на курса ще опитаме всичко, което сме приготвили с чаша вино. Запиши се! Очаквам те! :-)

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Новата Захер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Новата Захер

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/pkUhJY_ivqM/

Понеже никой не знае рецептата за торта Захер, не знам дали изобщо е правилно да я наричаме така, но да кажем, че много съм се постарала да направя този Захер възможно най-близък до Захер, но и да притежава малко повече от характеристики на съвременния вкус. Точно преди четири години направих публикация за торта Захер, която ми харесва. Два месеца по-късно ядох торта Захер в сладкарницата на хотел Захер и установих, че тортата е много по-суха, с много по-сладка глазура, но опитвайки от нея сред обстановката на виенския салон в центъра на Виена и придружена с истинско виенско кафе, критиките ми се смекчиха дотолкова, че да замлъкна за момент и да се отдам на удоволствието от поредната шоколадова хапка с поредната глътка сметаново кафе насред тихия говор на хората, отишли там да правят същото.

Новата Захер

Разбира се, от Виена си купих няколко кулинарни книги, една от които е на виенския шеф готвач Плахута. С все още останал на небцето вкус от виенския Захер, приготвих рецептата за Захер на Плахута, която отбелязах като успешна и най-много доближаваща се до това, което опитах във Виена. Въпреки, че се заканих да направя нова публикация за Захер, четири години по-късно аз все още не бях направила обновяването ѝ. Обратът и решението, че това най-накрая трябва да се случи дойде от желанието на Яна, която иска да зарадва съпруга си с вкусна и сочна торта Захер, чиято глазура да не бъде твърда и приготвена с маргарин. Не знам откъде маргаринът в влязъл в рецептите за Захер, но това, което знам със сигурност, е че тортата наистина е суха. Точно поради тази причина се сервира с разбита сметана и кафе.

Първата ми публикация за Захер започвам с изречението

В днешно време експериментирането в кухнята не е нищо друго освен комбинация от практически знания, върху вече утвърдени техники.

Точно това смятам да направя сега със Захер. И така, използвайки рецептата на Плахута, приготвих малко по-сочна торта, като увеличих съвсем малко количествата на маслото и шоколада в блата. За да бъда сигурна, че блатът, съдържащ вече повече мазнини ще се надигне, използвах самонабухващо брашно. За тези, които не са запознати с техниката за приготвяне на блата на Захер, уточнявам – в него не се съдържа набухвател, а обемът му се постига чрез внимателно разбъркване на разбити на сняг белтъци в смес от масло, захар, шоколад и жълтъци и печене в по-слаба фурна от обикновено за по-дълго време. Ура! Открихме причината за сухия блат. Дори той да става готов преди да изтече установеното време, ако се извади по-рано от фурната спада бързо и необратимо. Ето защо му трябва по-дълго време във фурната, за да може всичко, което се е надигнало да се задържи на това ниво дори и след като изстине. Техниката се оказа трудна за някои, затова смятам, че този вариант на Захер е добре дошъл за тях.

Новата Захер

Глазурата е смес от захарен сироп и шоколад, които се оставят да врат докато достигнат определени градуси, а после много бързо трябва да се нанесе върху тортата и да се остави да стегне. Плахута темперира глазурата преди да я нанесе върху тортата, което я прави много трудна за работа, защото много бързо стяга (едва ли не докато се разпределя върху тортата), корекции след това не могат да се правят, а и самата глазура става толкова твърда, че може да се смуче като бонбон. Затова пропускам стъпката с темперирането. Ако предпочиташ по-мека и лесна за приготвяне шоколадова глазура, препоръчвам моя любим вариант, в който се смесват и разтопяват равни количества краве масло и натурален шоколад. Може да видиш примерна рецепта в поста за шоколадови кексчета с джинджифил и сладко от портокали. Тази глазура чудесно се вписва върху по-стегнатия блат, макар и вече да се избяга от концепцията на Захер. Но точно това му е хубавото на експеримента – може да получиш това, за което говори твоят вкус и ничий друг.

Новата Захер

Захер

Рецептата е адаптирана с леки промени от книгата Plachutta – Best of Viennese Cuisine

За торта с диаметър 21 см или 8-10 порции.

За блата:

  • 6 яйца, разделени жълтъци от белтъци, със стайна температура
  • 150 г натурален шоколад 60%, нарязан на ситно
  • 150 г меко масло
  • 1 чаена лъжица ванилена захар
  • 80 г пудра захар, пресята
  • щипка сол
  • 120 г фина кристална захар
  • 130 г самонабухващо брашно
  • 200 г конфитюр от кайсии

За глазурата:

  • 150 г фина кристална захар
  • 60 мл вода
  • 120 г натурален шоколад 60%, нарязан на ситно
  • 1-2 капки неутрално на вкус олио като олио от гроздови семена или рафинирано слънчогледово олио

Фурната се нагрява на 170ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 21 см. Стените и дъното на формата се намазват с малко растителна мазнина. Дъното се покрива с кръг хартия за печене в същия диаметър и също се намазва с малко мазнина.

За блата шоколадът се разтопява на водна баня. В купа се смесват маслото, разтопения шоколад, ванилената захар и пудрата захар. Разбиват се с миксер докато сместа стане еднородна и пухкава. Един по един се добавят жълтъците като след всяко добавяне сместа се разбива хубаво с миксер. След като се сложи и последният жълтък сместа се разбива с миксера докато стане пухкава и леко изсветлее.

Белтъците се разбиват с щипка сол докато станат обемни. При непрекъснато разбиване на висока скорост с миксера към тях по малко се добавя от кристалната захар. Разбиването продължава докато белтъците се сгъстят, станат устойчиви и лъскави. Добавят се към шооладовата смес на три пъти като внимателно се разбърква с шпатула.

Накрая в сместа се пресява брашното и се разбърква внимателно с шпатула докато сместа стане гладка и без бучки. Изсипва се в подготвената форма, заглажда се на повърхността и се слага да се пече в предварително нагрятата фурна за 55 минути.

След като блатът се извади от фурната се оставя за 5 минути и тогава се освобождава от формата. Оставя се върху решетка докато изстине напълно.

Изстиналият блат се срязва на две части по хоризонтал. Двете части се слепват със 100 грама от конфитюра. Останалият конфитюр се разпределя по повърхността и стените на тортата. Тортата се поставя върху решетка, под която има тава или друг подходящ съд.

За глазурата захарта и водата се смесват в тенджерка и се слагат на умерен огън. Разбъркват се докато захарта се разтопи и сместа заври. Когато заври в нея се добавя шоколадът и се разбърква докато се разтопи. Бъркането се преустановява и глазурата се вари докато достигне 109ºC. Маха се от котлона и се прецежда през цедка (може да има неразтворени частици от шоколада). Добавят се 1-2 капки олио и се разбърква за кратко. Глазурата се изсипва в средата на тортата и бързо се разпределя по периферията ѝ, така че да попадне и върху стените и да ги покрие. Тортата се оставя така докато се стече излишната глазура. След това се прибира в хладилник и се съхранява добре покрита (в кутия) до една седмица.

И понеже съм на виенска тема, напомням на всички, че предстои курс за виенска кухня на 23 ноември, неделя. Един ден посветен на Виена с нейните типични ястия идващи от различни култури по време на Австро-унгарската империя. На курса ще приготвим:

Пастички Естерхази

Пастички Естерхази – още една сладка емблема на виенските сладкарници.

Кайзершмарн

Кайзершмарн – бъркани палачинки, които най-често се сервират със сладко или компот от сини сливи. Коледните пазари във Виена изобилстват с тях, но защо да не си ги приготвим по всяко време на годината за късните неделни закуски.

Салата от краставици със заквасена

Виенска салата от краставици и заквасена сметана, от която ще научиш как дресингът да не се разводнява и да остане с плътна текстура и концентриран вкус.

Картофена салата с маринована хери

Картофена салата с маринована херинга и червено цвекло – богата на съставки типички за виенската кухня, една от които е майонезата, която ще приготвим сами.

Шпецле със сирена

Шпецле – виенската прясна паста, за която не е необходимо месене и разточване. След като я приготвим ще я запечем с карамелизиран лук и няколко вида сирене.

Виенски шницел

И разбира се, виенски шницел. Ще обсъдим кое месо е подходящо за него и ще научиш как се постига въздушна панировка с хрупкава коричка.

В края на курса ще опитаме всичко, което сме приготвили с чаша вино. Запиши се! Очаквам те! :-)

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Новата Захер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

За първи път в България: Театрален сериал на варненска сцена

http://petel.bg/Za-parvi-pat-v-Balgariya--Teatralen-serial-na-varnenska-stsena__88151

За първи в страната се поставя театрален сериал, при това на варненска сцена. Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ ще представи пред...

Полицейски шеф спрял акт на депутат

http://petel.bg/Politseyski-shef-spryal-akt-na-deputat__88148

Катаджии били спрени от шефа на полицията в Смолян да напишат акт за превишена скорост на депутат от ДПС. В предизборната кампания...

Позиция: Не човешки фактор, а технически проблеми са причина за трагедията на летище Внуково

http://petel.bg/Pozitsiya--Ne-choveshki-faktor--a-tehnicheski-problemi-sa-prichina-za-tragediyata-na-letishhe-Vnukovo__88149

Служители на летище Внуково заявиха, че причината за трагедията, при която загина шеф на Total, се крие в техническите проблеми в работата на...

Елизабет II и принц Хари от восък за първи път в САЩ

http://petel.bg/Elizabet-II-i-prints-Hari-ot-vosak-za-parvi-pat-v-SASHH__88150

Британското кралско семейство се събра в Музея на восъчните фигури на мадам Тюсо в Ню Йорк. Досега фигурите на кралица Елизабет ІІ и...

Готвят протести в НЗОК. Не достигат контрольори

http://petel.bg/Gotvyat-protesti-v-NZOK--Ne-dostigat-kontrolori__88147

Част от служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) готвят протести. Лекарите, които следят за нарушения в лечебните...

Докладът за КТБ e пасквил

http://bulgarski.pogled.info/news/59171/Dokladat-za-KTB-e-paskvil

/Поглед.инфо/ След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ.

Докато се коалират, се ритат по кокалчетата за шефове на комисии

http://bulgarski.pogled.info/news/59170/Dokato-se-koalirat-se-ritat-po-kokalchetata-za-shefove-na-komisii

/Поглед.инфо/ Битката за разпределението на председателските места в парламентарните комисии започна. Успоредно с консултациите за съставяне на бъдещия коалиционен кабинет усилено текат и преговори за шефските постове в законодателния орган.

Надявам се изборите да стабилизират Украйна

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/59169/Nadyavam-se-izborite-da-stabilizirat-Ukraina

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази надежда, че предстоящите на 26 октомври парламентарни избори ще стабилизират ситуацията в Украйна.

Нова версия: "Скачащата Бети" взривила завода в Горни Лом

http://petel.bg/Nova-versiya--Skachashhata-Beti-vzrivila-zavoda-v-Gorni-Lom__88143

Мината М-16, известна от времето на войната във Виетнам като "Скачащата Бети", най-вероятно е вдигнала във въздуха завода в Горни Лом....

Пет къщи са залети във Великотърновско. Река Росица излезе от коритото си

http://petel.bg/Pet-kashhi-sa-zaleti-vav-Velikotarnovsko--Reka-Rositsa-izleze-ot-koritoto-si__88140

Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градуса. В ранния следобед температурата в Драгоман беше едва един...

И в Габрово залети улици

http://petel.bg/I-v-Gabrovo-zaleti-ulitsi__88141

Зрител на Нова тв: Град Габрово, разклона за улица "Палатки", пътя за местността Узана. През лятото разшириха коритото на долчето, което се...

Отново посрещаме зимата с лоши пътища

http://petel.bg/Otnovo-posreshhame-zimata-s-loshi-patishha__88138

Заради липса на пари повечето участъци в страната не са подготвени за първия сняг, признават властите. Пътната агенция се нуждае от поне 15...

Варна ще гони „дивото” къмпингуване със солени глоби

http://petel.bg/Varna-shhe-goni----divoto----kampinguvane-sas-soleni-globi__88137

От 500 до 5000 лв. глоба ще плащат българи и чужденци, дръзнали да опънат палатка или да летуват с каравана на нерагламентирани места по...

Екшън в Лом: Крадци бягат с каруци от ченгета

http://petel.bg/Ekshan-v-Lom--Kradtsi-byagat-s-karutsi-ot-chengeta__88136

Истински екшън се разиграл в сряда край пристанищния комплекс в Лом. Служители на реда засекли група криминално проявени в района на река...

Климат на (полицейско) насилие

http://bulgarski.pogled.info/news/59168/Klimat-na-politseisko-nasilie

/Поглед.инфо/ България отново е на дъното на поредната класация, този път заради свободата на словото. Оплюти и окаляни, пак се запитахме защо продължаваме да сме на дъното.

Времето полудя - от 0 градуса в Драгоман до плаж с 24 градуса в Ахтопол

http://petel.bg/Vremeto-poludya---ot-0-gradusa-v-Dragoman-do-plazh-s-24-gradusa-v-Ahtopol__88135

В 15 ч днес метеоролозите отчетоха 23 градуса разлика в двете половини на страната. Термометърът в Драгоман показваше 1 градуса, а в Ахтопол...

Европейският съд задължи доставчиците на ток и газ да казват защо променят тарифите си

http://petel.bg/Evropeyskiyat-sad-zadalzhi-dostavchitsite-na-tok-i-gaz-da-kazvat-zashho-promenyat-tarifite-si__88124

Фирмите - доставчици на ток и газ, са длъжни при всяко увеличение на цените да уведомяват предварително клиентите си за причините,...

Пловдив въведе минимална цена за такситата

http://petel.bg/Plovdiv-vavede-minimalna-tsena-za-taksitata__88126

Пловдивският общински съвет гласува въвеждане на минимални цени на такситата. Така жълтите коли ще возят минимум на 65 ст. дневна и 75 ст....

Кое задкулисие обедини ГЕРБ с ПФ?

http://bulgarski.pogled.info/news/59166/Koe-zadkulisie-obedini-GERB-s-PF

/Поглед.инфо/ "Предстои да разберем кое задкулисие обедини ГЕРБ и Патриотичния фронт /ПФ/. Но едната пресечна точка може да бъде "Южен поток", по която нямат разминавания, а другата – съдбата на Корпоративна търговска банка /КТБ/".

Учени в Канада! Дами над 40 - търсете по-млад партньор за забременяване

http://svetoven.pogled.info/news/59165/Ucheni-v-Kanada-Dami-nad-40-tarsete-po-mlad-partnor-za-zabremenyavane

/Поглед.инфо/ Започването на връзка с по-млад партньор при жените над 40 г. може да повиши не само самочувствието, но и шансовете за забременяване.

Цените на жилищата в големите градове тръгнаха нагоре

http://petel.bg/TSenite-na-zhilishhata-v-golemite-gradove-tragnaha-nagore__88122

Цените на жилищата в по-големите градове в България тръгнаха леко нагоре. Така през второто тримесечие на 2014 г. средната цена за нов дом...

Каква я мислехме - каква стана!? Племенникът на Плевнелиев с над 10 акта и фиша!

http://bulgarski.pogled.info/news/59164/Kakva-ya-mislehme-kakva-stana-Plemennikat-na-Plevneliev-s-nad-10-akta-i-fisha

/Поглед.инфо/ Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав се оказва, че е системен нарушител на закона за движение по пътищата. Макар и само на 22 години, зад гърба си младежът има над 10 акта и фиша.

Наднормено запрашаване на въздуха има в десет града в страната

http://petel.bg/Nadnormeno-zaprashavane-na-vazduha-ima-v-deset-grada-v-stranata__88121

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в сряда в десет града у нас, съобщиха от Изпълнителната агенция по околната среда. Завишение...

Патриотите са готови да подпишат програма за стабилно управление с ГЕРБ

http://bulgarski.pogled.info/news/59163/Patriotite-sa-gotovi-da-podpishat-programa-za-stabilno-upravlenie-s-GERB

/Поглед.инфо/ Патриотичният фронт е първата политическа формация, която заяви готовност да сложи подписа си под програма за стабилно управление заедно с ГЕРБ. Това стана ясно след проведените днес консултации между двете партии.

Трансформърс 2 – Отмъщението на "патриотите"

http://bulgarski.pogled.info/news/59162/Transformars-2-Otmashtenieto-na-patriotite

/Поглед.инфо/ В епичната битка по асфалтовите полета на трансформърите, играчки, които от автомобили се превръщат в роботи за забавление на играещия си с тях, историята далеч не завършва с еднократното превъплъщение на един Реформаторски в Трансформаторски блок. Във втората част на култовата поредица на Майкъл Бей, наречена "Отмъщението" (The Revenge of the Fallen), лошите роботи се опитват да унищожат всичко и всички, за да отмъстят на враговете си.

„Патриотите” пращат ромите в резервати – значи стават за съюзник на Борисов

http://bulgarski.pogled.info/news/59161/Patriotite-prashtat-romite-v-rezervati-znachi-stavat-za-sayuznik-na-Borisov

/Поглед.инфо/ „Атака” били „националисти”, а коалицията НФСБ – ВМРО – „патриоти”, значи втората става за съюзник на ГЕРБ. Горе-долу така може да бъде формулирано препирането на хард националистическата идеология на хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – най-вече с мълчанието на мастити интелектуалци и иначе гласовити правозащитни НПО. Целта е Патриотичният фронт да се превърне във втората патерица на Бойко Борисов във властта – първата е запазена за Реформаторския блок.

Невидимата част на айсберга КТБ

http://bulgarski.pogled.info/news/59160/Nevidimata-chast-na-aisberga-KTB

/Поглед.инфо/ Четиримилиардното цунами откъм КТБ, предизвестено от БНБ, хвърля бедната ни държава България в непосилен за разгадаване тих ужас. И то на фона на объркана политическа ситуация, в която още не знаем ще има ли правителство и ако да- колко ще изкара то.

Вашият хороскоп за петък

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-petak-__88133

lamqta.com/horoskop Овен  Далеч не всички Ваши желания през това денонощие могат да се изпълнят. Свободата Ви ще бъде ограничена от правилата...

Цветан Василев: Данните на одиторите за КТБ са манипулативни, целят ликвидирането на банката

http://petel.bg/TSvetan-Vasilev--Dannite-na-oditorite-za-KTB-sa-manipulativni--tselyat-likvidiraneto-na-bankata-__88134

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев....

Старшата на Черно море взе класически футболното дерби на Варна

http://petel.bg/Starshata-na-CHerno-more-vze-klasicheski-futbolnoto-derbi-na-Varna__88129

Юношите старша възраст на Черно море взеха дербито на Варна, след като сразиха Спартак 1918 с 3:0 в мач от VII кръг на елитна група за...

Специално обръщение към феновете: Лудогорец благодари на българската публика

http://petel.bg/Spetsialno-obrashhenie-kam-fenovete--Ludogorets-blagodari-na-balgarskata-publika__88130

Лудогорец официално благодари на десетките хиляди фенове, които снощи подкрепиха "орлите" при историческата за българския футбол победа...

Районите без ток за утре във Варна

http://petel.bg/Rayonite-bez-tok-za-utre-vav-Varna-__88131

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия утре - 23 октомври - петък без...

Свлачище затрупа лек автомобил по пътя Рудозем – Пловдивци

http://petel.bg/Svlachishhe-zatrupa-lek-avtomobil-po-patya-Rudozem-----Plovdivtsi-__88132

Свлачище, активизирано от интензивни валежи, затрупа лека кола по пътя Рудозем-Пловдивци. За щастие няма пострадали, съобщи за Фокус...

Цената на тока в САЩ, за краен потребител, по щати.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/10/23/cenata-na-toka-v-sasht-za-kraen-potrebitel-po-shtati.1307277

След като вчера ви показах сравнение на цените на едро (борсови или регулирани) в САЩ и България (Цената на тока у нас е 3 пъти по-висока от САЩ!!!) днес ще можете да се насладите на подробна статистика по щати, стопански сектори, за гра...

САС потвърди: 3 години и половина затвор за Октай Енимехмедов

http://petel.bg/SAS-potvardi--3-godini-i-polovina-zatvor-za-Oktay-Enimehmedov__88128

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов,...

КТБ е неспасяема

http://ikonomika.org/?p=7177

 

Докладът на одиторите в КТБ най-после беше изготвен и оценката публикувана. След многомесечно чакане, резултатите са по-лоши и от най-лошите очаквания.

http://www.webcafe.bg/id_427935515_KTB_e_nespasyaema

 

 



Блогът за икономика 2014

The post КТБ е неспасяема appeared first on Блогът за икономика.

Задържаха ръководството на ДАИ- Плевен заради изнудване

http://petel.bg/Zadarzhaha-rakovodstvoto-na-DAI--Pleven-zaradi-iznudvane__88123

Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС, задържа 7 лица за срок от 24 часа по ЗДАНС. Това...

Синоптиците със стряскаща прогноза: Морето във Варна ще се вдигне с 0,55 метра в събота!

http://petel.bg/Sinoptitsite-sas-stryaskashha-prognoza--Moreto-vav-Varna-shhe-se-vdigne-s-0-55-metra-v-sabota--__88125

Синоптиците направиха интересна прогноза за събота. Очаква се повишение на морското ниво: Варна +0.55 м, Иракли +0.65 м, Бургас +0.65 м, Ахтопол...

Виждали ли сте това момиче? Полицията пак го търси (фото)

http://petel.bg/Vizhdali-li-ste-tova-momiche--Politsiyata-pak-go-tarsi--foto-__88127

Криминалисти на Шесто РУ отново издирват непълнолетната Таня Димитрова Борисова, с адрес в софийския кв. „Симеоново”, съобщиха от...

Най-чаканата прогноза: Ето какво ще е времето до края на месеца

http://petel.bg/Nay-chakanata-prognoza--Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-do-kraya-na-mesetsa-__88120

През нощта срещу петък ще е облачно на много места с валежи от дъжд, временно на места над северните райони интензивни. Вятърът от умерен...

Шефът на пристанището в Созопол поруга трикольора, яде пасти и пуши цигари върху знамето (фото)

http://petel.bg/SHefat-na-pristanishheto-v-Sozopol-poruga-trikolora--yade-pasti-i-pushi-tsigari-varhu-znameto--foto-__88117

Евгени Начев използва флага за покривкаШефът Пристанището в Созопол Евгени Начев поруга националния трикольор, използва го за покривка...

Боец и баскетболисти са спортист и отбор на Варна за септември (снимки)

http://petel.bg/Boets-i-basketbolisti-sa-sportist-i-otbor-na-Varna-za-septemvri--snimki-__88115

Снимки: Румен Сарандев Европейският шампион по муай тай Стоян Копривленски и баскетболният тим за хора с увреждания Варна бяха избрани...

Страх от епидемия в Пловдив! Отходните води бликат от стените на жилищен блок (снимки)

http://petel.bg/Strah-ot-epidemiya-v-Plovdiv--Othodnite-vodi-blikat-ot-stenite-na-zhilishhen-blok--snimki-__88116

Страх от епидемия тресе живеещите в блок 28 на улица "Спартак" в Пловдив, пише Марица. Поради задръстена канализация апартаментите на...

Ето го ВИП-шофьорчето племенник на Плевнелиев, което държи рекорд по актове

http://petel.bg/Eto-go-VIP-shoforcheto-plemennik-na-Plevneliev--koeto-darzhi-rekord-po-aktove__88113

Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав се оказва, че е системен нарушител на закона за движение по пътищата, разкри "Труд"....

След близо три часа и половина приключиха консултациите между ГЕРБ и ПФ

http://petel.bg/Sled-blizo-tri-chasa-i-polovina-priklyuchiha-konsultatsiite-mezhdu-GERB-i-PF__88114

След близо три часа и половина приключиха консултациите от втория кръг между ГЕРБ и "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО". Срещата между двете...

Великобритания полудя по рака гигант от Кент! Пуснаха нова още по-невероятна снимка

http://petel.bg/Velikobritaniya-poludya-po-raka-gigant-ot-Kent--Pusnaha-nova-oshhe-po-neveroyatna-snimka-__88108

Най-новата мания във Великобритания се казва "Crabzilla", както я кръсти "Дейли мейл" (производно от английските думи за рак и Годзила). На път е...

Стара имотна сага отива към финал: Общината продава на Марешки част от двора на Окръжна

http://petel.bg/Stara-imotna-saga-otiva-kam-final--Obshhinata-prodava-na-Mareshki-chast-ot-dvora-na-Okrazhna-__88109

Веселин Златков фото: Румен Сарандев Един от най-заплетените имотни казуси с участието на общината във Варна отива към своя край....

Два "кратера" са зейнали повече от 2 месеца на натоварена улица до ЖП гарата във Варна (снимки)

http://petel.bg/Dva-kratera-sa-zeynali-poveche-ot-2-mesetsa-na-natovarena-ulitsa-do-ZHP-garata-vav-Varna--snimki-__88110

Снимки: Румен Сарандев Две големи дупки тормозят шофьорите на една от натоварените улици до варненската ЖП гара. Повече от два месеца...

Повериха Лудогорец – Черно море на Николай Йорданов

http://petel.bg/Poveriha-Ludogorets-----CHerno-more-na-Nikolay-Yordanov__88111

Николай Йорданов бе определен за главен съдия на мача Лудогорец – Черно море в събота. Срещата е от 19 часа в Разград. Асистенти ще бъдат...

Ноември наближава, ремонтът на Спортната зала още не е почнал

http://petel.bg/Noemvri-nablizhava--remontat-na-Sportnata-zala-oshhe-ne-e-pochnal-__88112

През юли тази година администрацията на кмета Иван Портних скандално заобиколи. Законът за обществените поръчки и възложи ремонта на...

SHAPES wich

http://krokotak.com/2014/10/shapes-wich/

Make a witch using geometric shapes! It’s easy to make a Halloween witch using just few geometric shapes –...

ГЕРБ и АБВ се разбраха по важните теми, но не съвсем!

http://bulgarski.pogled.info/news/59159/GERB-i-ABV-se-razbraha-po-vazhnite-temi-no-ne-savsem

/Поглед.инфо/ ГЕРБ и АБВ запазват принципните политически различия, но е постигнато общо разбиране по най-важните теми за държавата в момента.

De Profundis: В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ КВАНТОВ ТИП ПОЛИТИКА – ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО, ЗАТОВА НЕПРЕКЪСНАТО НИ СЕ СЛУЧВА НЕВЪЗМОЖНОТО

https://asenov2007.wordpress.com/2014/10/23/de-profundis-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b8%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/30836-v-balgariya-imame-kvantov-tip-politika-vsichko-e-vazmozhno-zatova-se-sluchva-nevazmozhnoto.html

Напоследък навсякъде ми се привиждат управленски коалиции.
Нацвъкали са вътрешния ми поглед към света и всеки пейзаж ми изглежда неприлично засран – точно като портрета на император Франц Йосиф в прочутата история на Швейк за кръчмаря Паливец, който имал много мръсна уста.
Виждам например възможна управленска коалиция, която се състои от БСП.
Не може, шепне здравият разум – топката за съставяне на правителство е у ГЕРБ, а ако те се провалят, ще има нови избори. Тази версия напоследък е толкова популярна, че хората, по стар български обичай, напълно забравят за съществуването на закона, който казва, че ако първият не успее да състави кабинет, мандатът задължително отива при втория, в нашия случай – БСП.
И ако те, комунистите, решат да направят нещо и с този мандат, какво правим тогава ние, с извинение – невинните?
Без извинение – да сме му мислили навреме!
Но те практически са в изолация, а и теоретично няма как една единствена партия с мизерните 39 депутати да направи цяла коалиция – пак обяснява здравият разум. Обаче другият здрав разум казва – има. Ето как: събират се заедно онова БСП, дето има 39 мандата, онова БСП с 38, плюс БСП-то с 19, залепя се до тях БСП-то с 15, а накрая добавяме и двете БСП-та с по 11.
Точно 133 гласа се получават. Идеален брой депутати за добро управление на добре познатото ни БСП, което и без това няма намерение да върши чудеса на ползу роду, а само на ползу Путину. И себе си.
Няма да ви занимавам с всички други възможности за фантастични коалиции, които виждам да засират портрета на българската политика. Като гледам реалните развития обаче, все още не е за изхвърляне и опцията за създаване на тъй наречената Голяма коалиция – уж десните ГЕРБ и РБ /или части от РБ/, плюс уж левите БСП и АБВ, а за баланс – някакъв уж ПФ. А ББЦ и Атака участват, като не участват.
Това вече се вика солидно мнозинство – може даже Конституцията да ти смени, ако случайно поиска да направи важните реформи в съдебната система например. Не, че ще иска, де, но ако поиска…..
Така си е, някои смятат, че в името на националното спасение всичко им е позволено. Аз пък мисля, че в България имаме просто квантов тип политика, което значи – всичко е възможно. Затова и непрекъснато ни се случва невъзможното.

ХХХ
Напоследък много ме сърби дясната ръка.
Според запознати това означава, че ще получа пари отнякъде. Ами няма откъде, бе, хора – викам им. Има, има – викат ми.
И оказа се, че наистина има. Онзи ден прочетох тук, във „Фактор”, текста на една умна девойка, която е изследвала изтънко нещата и е пресметнала, че за последните 140 години Русия под различни форми е отмъкнала от България – изчислени в днешни пари – 895 милиарда долара.
Дори да са с някой милиард по-малко, пак боли.
Може да звучи невероятно, но наистина голямо цуцане е паднало от руска страна. Само че този път, дето се вика, кравата е цуцала от телето, не обратно.
А после се чудим защо сме най-бедната държава в Европа. Ами включително и затова – защото освен всички гадости, които сами си причиняваме, като държава никога не сме спирали да хрантутим братската Евразийска империя, включително продължаваме и в момента.
Поне парите ни да бяха отишли за някаква добра кауза – например в полза на великата руска култура. Или в подкрепа на бедните и онеправдани руски граждани, които едва свързват двата края, като пращат жените си да проституират, а после пропиват така получените пари от мъка, че жените им са проститутки.
Ама не, през всичките тези години всъщност сме подпомагали финансово кремълската империя само да изработва повече оръжия, да завладява и тормози повече народи; да стимулира терористични движения по света, та да прокарва навсякъде своите интереси; да подпомага предаността към руската имперска идея на онези западняци, които самият Ленин открито нарича „полезни идиоти”; да плаща щедро на българските продажници, за да може всички ние, останалите тъпи български кокошки, да продължим да снасяме все повече и повече златни яйчица на Кремъл.
Съвсем по братски да им ги снасяме.
Изнесените сега числа за руското финансово мародерство спрямо България вероятно ще бъдат силно оспорвани от тази или онази страна, по този или онзи пункт. За мен обаче те имат смисъл, съвсем различен от математическия, защото ми помагат да прозра две неща, за които винаги съм бил пълен с въпроси.
Първото е, че най-после се сетих защо ние, българите, обичаме руснаците. Ами защото им плащаме, толкова е просто.
Винаги съм знаел, че не е само заради пропагандното облъчване още от деца, тогава и мен би трябвало да ме хване. Но не, явно дълбоко в колективното си подсъзнание ние знаем, че руснаците ни дължат пари, много пари. И постоянно се надяваме, че ще ни ги върнат.
То е същото като любовта на банките към техните клиенти със заеми. Ако не сте забелязали, да ви кажа – те именно тях обичат и обгрижват, дават им кредитни карти, тревожат се за здравето и живота им, защото онези си плащат. Докато към хората с депозити са сдържани – на тях банката трябва да плаща, а това винаги е неприятно. И прекрасно обяснява защо руснаците се отнасят към нас студено и с високомерие.
Кой в тази ситуация е будалата, а?
Второто, което проумях, е, че, слава Богу, напук на всички приказки за възможното ни включване в Евразийския съюз, Русия никога няма да ни завладее или присъедини към себе си по какъвто и да било начин.
На тях им е удобна сегашната ситуация, в която сме уж суверенна страна и постоянно се напъваме да се замогнем, да работим повече и по-добре, да се наредим до истинските европейци, а те са доволни, защото по този начин ще могат все повече да цуцат от нас – било чрез практически пълния си енергиен монопол тук, било чрез фирмите си, които не плащат никакви данъци, било чрез трансфер на крадените от нас европейски пари, било чрез реализиране на обикновени мафиотски схеми…..начините са много. Така че Русия е доволна, ако тук ситуацията е мътна, колкото може по-мътна и дори най-мътната възможна – но винаги ще отказва да ни направи 16-та република, както отказа дори по съветско време или да ни вкара в Евразия.
Тогава ще трябва тя да ни храни, докато сега ние храним нея.
Каквито и да са политическите измерения на всичко това обаче, аз си искам моя дял, плюс дела на фамилията ми поне 4-5 поколения назад, от онези 895 милиарда долара, които Русия досега ни дължи. Нали заради тях ме сърби така неистово ръката, че направо ми идва да зашлевя някого.

ХХХ
Напоследък много слушам истински блус от Делтата.
Ами това е, по тази тема нямам какво друго да добавя. Просто се заслушвам в душата на музиката, защото това ми помага да живея, въпреки всичко, което се случва наоколо напоследък.
А и така пазя устата си чиста.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


De Profundis: В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ КВАНТОВ ТИП ПОЛИТИКА – ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО, ЗАТОВА НЕПРЕКЪСНАТО НИ СЕ СЛУЧВА НЕВЪЗМОЖНОТО

http://asenov2007.wordpress.com/2014/10/23/de-profundis-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b8%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/30836-v-balgariya-imame-kvantov-tip-politika-vsichko-e-vazmozhno-zatova-se-sluchva-nevazmozhnoto.html

Напоследък навсякъде ми се привиждат управленски коалиции.
Нацвъкали са вътрешния ми поглед към света и всеки пейзаж ми изглежда неприлично засран – точно като портрета на император Франц Йосиф в прочутата история на Швейк за кръчмаря Паливец, който имал много мръсна уста.
Виждам например възможна управленска коалиция, която се състои от БСП.
Не може, шепне здравият разум – топката за съставяне на правителство е у ГЕРБ, а ако те се провалят, ще има нови избори. Тази версия напоследък е толкова популярна, че хората, по стар български обичай, напълно забравят за съществуването на закона, който казва, че ако първият не успее да състави кабинет, мандатът задължително отива при втория, в нашия случай – БСП.
И ако те, комунистите, решат да направят нещо и с този мандат, какво правим тогава ние, с извинение – невинните?
Без извинение – да сме му мислили навреме!
Но те практически са в изолация, а и теоретично няма как една единствена партия с мизерните 39 депутати да направи цяла коалиция – пак обяснява здравият разум. Обаче другият здрав разум казва – има. Ето как: събират се заедно онова БСП, дето има 39 мандата, онова БСП с 38, плюс БСП-то с 19, залепя се до тях БСП-то с 15, а накрая добавяме и двете БСП-та с по 11.
Точно 133 гласа се получават. Идеален брой депутати за добро управление на добре познатото ни БСП, което и без това няма намерение да върши чудеса на ползу роду, а само на ползу Путину. И себе си.
Няма да ви занимавам с всички други възможности за фантастични коалиции, които виждам да засират портрета на българската политика. Като гледам реалните развития обаче, все още не е за изхвърляне и опцията за създаване на тъй наречената Голяма коалиция – уж десните ГЕРБ и РБ /или части от РБ/, плюс уж левите БСП и АБВ, а за баланс – някакъв уж ПФ. А ББЦ и Атака участват, като не участват.
Това вече се вика солидно мнозинство – може даже Конституцията да ти смени, ако случайно поиска да направи важните реформи в съдебната система например. Не, че ще иска, де, но ако поиска…..
Така си е, някои смятат, че в името на националното спасение всичко им е позволено. Аз пък мисля, че в България имаме просто квантов тип политика, което значи – всичко е възможно. Затова и непрекъснато ни се случва невъзможното.

ХХХ
Напоследък много ме сърби дясната ръка.
Според запознати това означава, че ще получа пари отнякъде. Ами няма откъде, бе, хора – викам им. Има, има – викат ми.
И оказа се, че наистина има. Онзи ден прочетох тук, във „Фактор”, текста на една умна девойка, която е изследвала изтънко нещата и е пресметнала, че за последните 140 години Русия под различни форми е отмъкнала от България – изчислени в днешни пари – 895 милиарда долара.
Дори да са с някой милиард по-малко, пак боли.
Може да звучи невероятно, но наистина голямо цуцане е паднало от руска страна. Само че този път, дето се вика, кравата е цуцала от телето, не обратно.
А после се чудим защо сме най-бедната държава в Европа. Ами включително и затова – защото освен всички гадости, които сами си причиняваме, като държава никога не сме спирали да хрантутим братската Евразийска империя, включително продължаваме и в момента.
Поне парите ни да бяха отишли за някаква добра кауза – например в полза на великата руска култура. Или в подкрепа на бедните и онеправдани руски граждани, които едва свързват двата края, като пращат жените си да проституират, а после пропиват така получените пари от мъка, че жените им са проститутки.
Ама не, през всичките тези години всъщност сме подпомагали финансово кремълската империя само да изработва повече оръжия, да завладява и тормози повече народи; да стимулира терористични движения по света, та да прокарва навсякъде своите интереси; да подпомага предаността към руската имперска идея на онези западняци, които самият Ленин открито нарича „полезни идиоти”; да плаща щедро на българските продажници, за да може всички ние, останалите тъпи български кокошки, да продължим да снасяме все повече и повече златни яйчица на Кремъл.
Съвсем по братски да им ги снасяме.
Изнесените сега числа за руското финансово мародерство спрямо България вероятно ще бъдат силно оспорвани от тази или онази страна, по този или онзи пункт. За мен обаче те имат смисъл, съвсем различен от математическия, защото ми помагат да прозра две неща, за които винаги съм бил пълен с въпроси.
Първото е, че най-после се сетих защо ние, българите, обичаме руснаците. Ами защото им плащаме, толкова е просто.
Винаги съм знаел, че не е само заради пропагандното облъчване още от деца, тогава и мен би трябвало да ме хване. Но не, явно дълбоко в колективното си подсъзнание ние знаем, че руснаците ни дължат пари, много пари. И постоянно се надяваме, че ще ни ги върнат.
То е същото като любовта на банките към техните клиенти със заеми. Ако не сте забелязали, да ви кажа – те именно тях обичат и обгрижват, дават им кредитни карти, тревожат се за здравето и живота им, защото онези си плащат. Докато към хората с депозити са сдържани – на тях банката трябва да плаща, а това винаги е неприятно. И прекрасно обяснява защо руснаците се отнасят към нас студено и с високомерие.
Кой в тази ситуация е будалата, а?
Второто, което проумях, е, че, слава Богу, напук на всички приказки за възможното ни включване в Евразийския съюз, Русия никога няма да ни завладее или присъедини към себе си по какъвто и да било начин.
На тях им е удобна сегашната ситуация, в която сме уж суверенна страна и постоянно се напъваме да се замогнем, да работим повече и по-добре, да се наредим до истинските европейци, а те са доволни, защото по този начин ще могат все повече да цуцат от нас – било чрез практически пълния си енергиен монопол тук, било чрез фирмите си, които не плащат никакви данъци, било чрез трансфер на крадените от нас европейски пари, било чрез реализиране на обикновени мафиотски схеми…..начините са много. Така че Русия е доволна, ако тук ситуацията е мътна, колкото може по-мътна и дори най-мътната възможна – но винаги ще отказва да ни направи 16-та република, както отказа дори по съветско време или да ни вкара в Евразия.
Тогава ще трябва тя да ни храни, докато сега ние храним нея.
Каквито и да са политическите измерения на всичко това обаче, аз си искам моя дял, плюс дела на фамилията ми поне 4-5 поколения назад, от онези 895 милиарда долара, които Русия досега ни дължи. Нали заради тях ме сърби така неистово ръката, че направо ми идва да зашлевя някого.

ХХХ
Напоследък много слушам истински блус от Делтата.
Ами това е, по тази тема нямам какво друго да добавя. Просто се заслушвам в душата на музиката, защото това ми помага да живея, въпреки всичко, което се случва наоколо напоследък.
А и така пазя устата си чиста.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Венета Харизанова спаси припаднало на трамвайна линия момиче

http://petel.bg/Veneta-Harizanova-spasi-pripadnalo-na-tramvayna-liniya-momiche__88105

опмоделът Венета Харизанова спаси младо момиче в центъра на София. Бившата водеща се е притекла на помощ на момиче, припаднало върху...

НАСА регистрира рядкото космическо явление "звездотресение"

http://petel.bg/NASA-registrira-ryadkoto-kosmichesko-yavlenie-zvezdotresenie__88106

Американски астрономи са изследвали получени с помощта на космическия гама телескоп "Ферми" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) мощно изригване на...

Ситуацията в държавата предполага широка коалиция и с БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/59158/Situatsiyata-v-darzhavata-predpolaga-shiroka-koalitsiya-i-s-BSP

/Поглед.инфо/ Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия.

По-сигурно електрозахранване за жителите на силистренското село Брадвари

http://petel.bg/Po-sigurno-elektrozahranvane-za-zhitelite-na-silistrenskoto-selo-Bradvari__88102

В средата на месец октомври техническите екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършиха подготовка и предприеха действия за подмяна на 11...

Германия иска арест за свой поданик, осъден за наркотици

http://petel.bg/Germaniya-iska-arest-za-svoy-podanik--osaden-za-narkotitsi__88103

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в град Аахен ФР Германия, Варненският окръжен съд задържа...

Убиха репортерка, която показа как джихадисти свободни минават от Турция в Сирия

http://petel.bg/-Ubiha-reporterka--koyato-pokaza-kak-dzhihadisti-svobodni-minavat-ot-Turtsiya-v-Siriya__88104

“Нашият кореспондент Серена Шим беше убита близо до турско-сирийската граница. Серена загина в автомобилен инцидент, докато се е...

Целият Управителен съвет на БНБ да подаде оставка

http://bulgarski.pogled.info/news/59157/TSeliyat-Upravitelen-savet-na-BNB-da-podade-ostavka

/Поглед.инфо/ Kазусът с Корпоративна търговска банка разкри сериозни проблеми в банковата и финансовата система на България и постави въпроса за начина, по който банките в страната се управляват и надзирават, изразяват опасенията си от Коалиция "Десните".

С АБВ имаме общо разбиране по най-важните теми

http://bulgarski.pogled.info/news/59156/S-ABV-imame-obshto-razbirane-po-nai-vazhnite-temi

/Поглед.инфо/ Проведохме едни много конструктивни разговори. Те протекоха така, че установихме нашите особени политически различия и обсъдихме доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата и въпроси, свързани със съставянето на правителството.

Хванаха девненец да кара без книжка

http://petel.bg/Hvanaha-devnenets-da-kara-bez-knizhka__88098

Поредният шофьор без книжка хванаха полицаите. Този път нарушителят е спипан в около 11 часа в сряда в Девня при извършване на полицейска...

Десетки котки мерят косъм и грация в най-новата изложба в ДКС през уикенда

http://petel.bg/-Desetki-kotki-meryat-kosam-i-gratsiya-v-nay-novata-izlozhba-v-DKS-prez-uikenda__88100

XIII и XIV Международна изложба на котки ще се проведе на 25 и 26 октомври в Дворец на Културата и Спорта във Варна. В момента организаторите...

Трън побеля от сняг (снимка)

http://petel.bg/Tran-pobelya-ot-snyag--snimka-__88096

Първият сняг в Трън вече е факт, съобщи Мироглед. Снежинките за започнали да прехвърчат малко след 9 ч. тази сутрин, съобщи кметът на...

Надеждата проблесна от Бургас, където прелетя бяла лястовица

http://petel.bg/Nadezhdata-problesna-ot-Burgas--kadeto-preletya-byala-lyastovitsa__88097

Бяла лястовица прелетя над Бургас и зарадва жителите на града. Снимки на птичката е успял да направи Ивайло Рунев в квартал Горно Езерово,...

Пламна “Рейндж Роувър” във Варна

http://petel.bg/Plamna----Reyndzh-Rouvar----vav-Varna__88095

*снимката е илюстративна За горящ “Рейндж Роувър” е било сигнализирано в около 10,45 часа в сряда. Автомобилът е бил паркиран в местност...

Цяла София става жълта зона за паркиране

http://petel.bg/TSyala-Sofiya-stava-zhalta-zona-za-parkirane__88092

Цяла София става жълта зона за паркиране, но спирането на колите засега остава безплатно. Разширява се зелената зона с включването на...

Изписаха Китанов от болницата. Вижте кога се връща на „Тича“

http://petel.bg/Izpisaha-Kitanov-ot-bolnitsata--Vizhte-koga-se-vrashha-na----Ticha---__88093

Вратарят на Черно море Георги Китанов бе изписан от МБАЛ „Еврохоспитал“ днес предобед и ще продължи възстановяването си у дома. Както е...

Яки мъже в черно се събраха край ковчега на Рогача

http://petel.bg/YAki-mazhe-v-cherno-se-sabraha-kray-kovchega-na-Rogacha__88094

Стотици рокери и множество емблематични фигури от бившите борцески структури в цялата страна се се стекоха в пловдивското село...

Проф. Вучков се нахвърли на Георги Жеков преди ефир (видео)

http://petel.bg/Prof--Vuchkov-se-nahvarli-na-Georgi-ZHekov-predi-efir--video-__88089

Скандал в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7! Колоритният проф. Юлиан Вучков се нахвърли на известния с антикомунстическата си...

Виолина Маринова: Банковата система е стабилна, лихвите ще се покачат

http://petel.bg/Violina-Marinova--Bankovata-sistema-e-stabilna--lihvite-shhe-se-pokachat__88090

Стабилна банкова система, но покачване на лихвите заради кризата в КТБ. Това прогнозира в студиото на “Денят започва” по БНТ 1 банкерът...

Варненец разби два апартамента, задигна домашната ракия

http://petel.bg/Varnenets-razbi-dva-apartamenta--zadigna-domashnata-rakiya__88091

За денонощие в полицейско управление е бил задържан 34-годишен варненец, след като е задигнал 20 литра домашна ракия. Мъжът е уличен в това,...

Варненец подпали „БМВ“ на ул. „Любов“

http://petel.bg/Varnenets-podpali----BMV----na-ul-----Lyubov---__88088

*снимката е илюстративна 37-годишен варненец с чисто съдебно минало е уличен, че е подпалил „БМВ“, паркирано на ул. „Любов“. За пожара...

И все пак, тя ( медийната свобода) се върти!

http://ivo.bg/2014/10/23/%d0%b8-%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82/

Трябваше свободата на словото в България да се срине до рекордното юбилейно стотно място в класацията на „Репортери без граница, за прочетем следното интервю ( с молба към коментаторите в ivo.bg да не насочват разговора към личността на интервюираната- прекалено лесно е да се концентрираме върху нейната уязвимост):

Светлана Джамджиева: Медии станаха съучастници в кражбата на века

 

Трябва да има яснота за собствеността и произхода на парите в печатните и електронните издания, казва пред Faktor.bg журналистът и главен редактор на Медии

Интервю на Анелия Димитрова

- Госпожо Джамджиева, как ще коментирате факта в последното изследване на „Репортери без граница”, че свободата на медиите в България става все по-ограничена, сринали сме се до стотната позиция в класацията?

– Свободата на медиите зависи от свободата на обществото. И от необходимостта на обществото от свобода. Ако едно общество допуска да бъде манипулирано, заплашвано, купувано, лъгано, ако то не е достигнало степен на развитие, в която това да е неприемливо за него, ако то не си е изработило механизми да се противопостави… Тогава няма как да очакваме медиите да са свободни, смели и неподкупни.

Електоратът си избира политици, те си създават обръчи, обръчите си купуват медии, медиите обработват електората при избора на политици… В последните години обаче – когато обръчите завзеха голяма част от икономиката и от финансовите ресурси – те поеха и водещата роля – избират политици, свалят политици, окрупняват медийната си власт, свиват до минимум правото на избор. По време на икономическата криза държавата, управлявана от обръчите и техните политици, се превърна в най-големия работодател. И в най-големия рекламодател, ако говорим за хляба на медиите. За каква свобода говорим?!

- До каква степен тази зависимост на медиите от задкулисието е релевантна на зависимостите на другите обществени институции – партии, гражданско общество?

– Всъщност вече отговорих на този въпрос. Но по-лошото е, че зависимостите са неизбежно и логично свързани. Защо една партия като “България без цензура”, например, създадена абсолютно безцеремонно пред очите на всички именно от обръчите, да има интерес от свободни медии? Коя партия, дошла на власт, ще се откаже от медиен уют, който би й струвал няколко уж дребни икономически “услуги”? Колкото до обществото като цяло, според мен то страда от тежък дефицит на грамотност. Което го прави лесно манипулируемо и лесно управляемо.

- Какво е участието на сивата икономика в зависимостите на медиите?

– В различна степен. За съжаление, не са много медиите, които могат с абсолютна сигурност да кажат не само кой е собственикът им, но и какви са парите, с които са направени и се издържат.

- „#Кой?” ли се оказа главният въпрос и пред медиите, и журналистиката?

– “Кой?” е основен въпрос в журналистиката като цяло. Но към “кой, какво, къде, кога” трябва да се научим да си отговаряме и на въпроса “Защо?. И тогава може би ще можем да отговорим на въпроса “докога?”.

- Собствеността ли е „първородният грях” за медийната несвобода? Кои са останалите, според вас?

– Собствеността? Не само. Между причините са бедността, липсата на избор, и неосъзнаване от обществото на необходимостта от по-свободни медии. А докато обявяването на собствеността на медиите е фиктивна, докато никой не се интересува кой с какви пари, с какви заеми и срещу какво придобива медии, кой държи реално разпространението на печатните медии, кой искаше да обсеби разпространението на телевизионните канали… Дотогава трудно ще се справим с несвободата.

Направете една проста сметка – колко от тези 4 милиарда дупка в КТБ са отишли за медии? Под формата на заеми, през разни подставени фирми и всякакви финансови машинации? Какво ще стане сега с една телевизия? Колко от медиите всъщност са станали съучастници в кражбата на века? Нали сега, когато лъснат сметките, ще получим яснота за редакционната политика на това или онова издание…

- До каква степен онлайн изданията, социалните мрежи и платформите за видеообмен компенсират така наречените „традиционни медии” – печат, радио, телевизия?

– Недостатъчно. Традиционните медии имат своята огромна публика. А онлайн изданията много често се правят недостатъчно грамотно, една голяма част от тях също са “несвободни”, с неизвестни издатели. Колкото до социалните мрежи, те са страхотен разпръсквател на информация, твърде често недостоверна. Мисля, че както обществото, така и журналистите се нуждаят от ограмотяване. От друга страна, онлайн медиите са по-евтини за издателите и досега безплатни за потребителите, което е обещаващо за свободата и за избора.

- Доколко тази тенденция може да се оцени като полезна за състоянието на медиите и журналистиката у нас?

– Тази тенденция създава условия за много по-реална конкуренция и за повече гъвкавост. Но и тук е редно да има яснота за собствеността и произхода на парите.”

 

Ако в анонса се долавя „нещо лично” от страна на автора на ivo.bg , то нека бъде схващано позитивно като реакция на факта, че казаното по-горе този път не е …лично ( мое мнение, каквото десетки пъти съм изказвал за централната роля на войната за овладяването на медиите в съсипването на българската демокрация).

Хубаво е да се види подобен пробив по една от най-забранените теми в България, която е и сред най-чести въпроси, прeдоставяни за размисъл в ivo.bg наред с табуто за руската намеса в България, което се „отпуши” напоследък също – уви, отново след „външна намеса”, ако за такава може да се брои проглеждането на западния печат и на политици от ранга на Барозу за метастазите на съветския комунизъм у нас, повлияни в това проглеждане от след руската агресия в Украйна.

 

Кой казва, че в ivo.bg се появяват само критики- ето ви една „добра новина”!

 

Както е тръгнало, може в скоро време някой политик или известен журналист да заеме също така ясно позиция и срещу пагубното за националното ни самочувствие триумфално присъствие на съветската монументална символика и прославяща търпимостта ни към лъжата, оглавявана по право в списъка от Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА). Чак такава храброст е трудно да очакваме, но може пък чудото да се състои.

 

Възрастно семейство блъсна ученичка в Русе

http://petel.bg/Vazrastno-semeystvo-blasna-uchenichka-v-Ruse__88086

17-годишна ученичка беше блъсната на пешеходна пътека тази сутрин в Русе, предаде  БГНЕС. Момичето е отивало на училище и е настанено в...

Румяна Бъчварова: Принципните ни различия с АБВ остават

http://petel.bg/Rumyana-Bachvarova--Printsipnite-ni-razlichiya-s-ABV-ostavat__88087

„Принципните ни различия с АБВ остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата...

Айсберг с печени круши и прошуто

http://www.babapena.com/?p=6837

Продукти за 4 порции:
1 салата Айсберг
2 зимни круши
150г прошуто
100г синьо сирене
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Представям рецепта за салата, като комбинирам зимни круши и прошуто. Оказва се, че сладостта им си пасва със соления вкус на месото. Обелвам плодовете. Режа ги на ладии. Мажа парченцата с разтопено краве масло. Запичам на грил тиган. Прошутото режа на тънки късчета. Синьото сирене надребнявам на кубчета. Айсбергът е салата с крехки листа. Измивам ги едно по едно. В купа смесвам прошутото, синьото сирене и печените круши. Салатните листа надребнявам на парченца. Добавям към продуктите в купата. Обърквам и оставям в хладилник. Разпределям в чинии. По края гарнирам с малки капчици балсамов оцет.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Няма да има принципна коалиция

http://bulgarski.pogled.info/news/59155/Nyama-da-ima-printsipna-koalitsiya

/Поглед.инфо/ Няма да има принципна коалиция. Различията между преговарящите са много големи, зависи какво ще ги обедини. Не се поставят и много условия, а само прагове на търпимост. Това каза Любен Дилов-син от Гергьовден пред Би Ти Ви.

АБВ омешаха любов и ревност с политиката

http://bulgarski.pogled.info/news/59154/ABV-omeshaha-lyubov-i-revnost-s-politikata

/Поглед.инфо/ Днес в 9 часа, в централата на ГЕРБ ще проведем втория кръг разговори. На първата среща се видя, че има доста съвпадения в нашите програми, но има и доста различия. ГЕРБ трябва да кажат накъде тръгват. Това каза в сутрешния блок на БНТ Ивайло Калфин от АБВ, пише novini.bg.

Класика! 26-годишният Тошко със старото БМВ е шофьорът с бухалката, трошил автобус в Бургас

http://petel.bg/Klasika--26-godishniyat-Toshko-sas-staroto-BMV-e-shoforat-s-buhalkata--troshil-avtobus-v-Burgas__88084

26-годишният Тодор Тодоров от бургаския ж.к. „Меден рудник“ е шофьорът с бухалката, който потроши с юмрук стъклото на автобус 211 и заплаши...

Почна се! "Гонсало" удари Благоевград

http://petel.bg/Pochna-se--Gonsalo-udari-Blagoevgrad__88085

снимка: Reuters *снимката е илюстративна Циклонът "Гонсало" връхлетя тази сутрин Благоевград, предаде БГНЕС. Дъждът рукна като из ведро...

В. "Ретро": Ето я истинската причина за гибелта на ходжата Нуди, който скочи от блок във Варна

http://petel.bg/V--Retro--Eto-ya-istinskata-prichina-za-gibelta-na-hodzhata-Nudi--koyto-skochi-ot-blok-vav-Varna__88080

С интересна, но твърде странна теория излиза днешният вестник "Ретро". Според изданието Нуди Хасан, който от години предсказва бъдещето...

Кукоч към Домусчиев: Успокой се, човече, не си спечелил Шампионската лига!

http://petel.bg/Kukoch-kam-Domuschiev--Uspokoy-se--choveche--ne-si-spechelil-SHampionskata-liga-__88081

Защитникът на ЦСКА Тончи Кукоч дърпа дявола за опашката и скоро може да трябва да плаща солена глоба в размер на петцифрена сума. От мача с...

България е втората най-предпочитана дестинация за руснаците това лято

http://petel.bg/Balgariya-e-vtorata-nay-predpochitana-destinatsiya-za-rusnatsite-tova-lyato__88082

През лятото Испания, България и Гърция са били трите европейски топ дестинации за руските туристи според класация на туроператора TUI...

Ивайло Тончев: Приемете платформата INSERT.BG като подадена към всички ръка

http://petel.bg/Ivaylo-Tonchev--Priemete-platformata-INSERT-BG-kato-podadena-kam-vsichki-raka__88083

Разговаряме с г-н Ивайло Тончев - един от "бащите" на платформата Insert.bg , обединяваща под шапката си стотици блогове, сайтове и портали чрез...

26-годишният Тодор Тодоров е шофьорът с бухалката, трошил автобус в Бургас

http://petel.bg/26-godishniyat-Todor-Todorov-e-shoforat-s-buhalkata--troshil-avtobus-v-Burgas__88084

26-годишният Тодор Тодоров от бургаския ж.к. „Меден рудник“ е шофьорът с бухалката, който потроши с юмрук стъклото на автобус 211 и заплаши...

Новите министри с над 3 бона заплата

http://bulgarski.pogled.info/news/59153/Novite-ministri-s-nad-3-bona-zaplata

/Поглед.инфо/ Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв.

Продават Путин на търг

http://svetoven.pogled.info/news/59152/Prodavat-Putin-na-targ

/Поглед.инфо/ Механична кукла на Владимир Путин ще бъде продадена на аукцион в немския град Кьолн.

Политическото говорене ражда заплахи

http://bulgarski.pogled.info/news/59151/Politicheskoto-govorene-razhda-zaplahi

/Поглед.инфо/ Напоследък се забелязва засилване на военната риторика. Тя естествено не е полезна и може да доведе до повече проблеми, отколкото до запазване на добрия тон. В политиката говоренето има ефекта на действието – приема се от другата страна като ангажиране и може да въвлече в позиция, след което да се получи полза или вреда във вземането на позиция.

Британец 2 години имитира кома

http://svetoven.pogled.info/news/59150/Britanets-2-godini-imitira-koma

/Поглед.инфо/ Уелсец от гр. Суонси имитирал кома в продължение на 2 години, за да избегне наказание за извършено престъпление.

Албания изгони ЧЕЗ и възстанови държавното дружество

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/59149/Albaniya-izgoni-CHEZ-i-vazstanovi-darzhavnoto-druzhestvo

/Поглед.инфо/ Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ.

Без вода днес във Варна - ето къде

http://petel.bg/Bez-voda-dnes-vav-Varna---eto-kade__88077

Без вода до 14:00 часа ще останат местностите Добрева чешма, Розмарин и Планова. До 16:00 часа на сухо ще бъдат и абонатите по ул. "Генерал...

Съпругата на Цветан Василев е извикана на рапзит

http://petel.bg/Saprugata-na-TSvetan-Vasilev-e-izvikana-na-rapzit__88079

Съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Антоанета - е била извикана за разпит в Столичната следствена служба,...

Условието за влизане в коалиция е замразяване цената на тока

http://bulgarski.pogled.info/news/59148/Uslovieto-za-vlizane-v-koalitsiya-e-zamrazyavane-tsenata-na-toka

/Поглед.инфо/ Замразяване на цената на тока - това условие за влизането си в управленска коалиция ще поставят пред Бойко Борисов от Патриотичния фронт (ПФ) на консултациите. Това съобщи съпредседателят на коалицията - лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, информира "24 часа".

Неочаквано! Обиск на студентката Борислава Латинова не е имало!

http://bulgarski.pogled.info/news/59147/Neochakvano-Obisk-na-studentkata-Borislava-Latinova-ne-e-imalo

/Поглед.инфо/ Неочакван обрат по случая „Борислава". Полицайката, която беше обвинена, че е обискирала по унизителен начин 20-годишна студентка, е издържала детектора на лъжата. Нещо повече - обиск изобщо не е имало, а Борислава Латинова е писала само обяснения в 4-то РПУ.

Инвестициите в бизнес имоти скочиха с 54%

http://petel.bg/Investitsiite-v-biznes-imoti-skochiha-s-54-__88075

Инвестициите в бизнес имоти в България са в размер на 114 млн. евро от началото на 2014 година. Това е с 54% повече от целия регистриран обем...

Пешеходец предизвика верижна катастрофа в Благоевград

http://petel.bg/Peshehodets-predizvika-verizhna-katastrofa-v-Blagoevgrad__88076

53-годишна жена-пешеходец, пресичаща неправилно, е с фрактура на крака, след като тази сутрин бе блъсната от автомобил в Благоевград,...

500 000 на протест при фалит на КТБ

http://bulgarski.pogled.info/news/59146/500-000-na-protest-pri-falit-na-KTB

/Поглед.инфо/ Един от големите вложителите в КТБ Вежди Рашидов прогнозира, че ще има ексцесии и хора на улицата, ако се стигне до фалит на КТБ. Пред Дарик изчисли, че на улицата ще излезе една партия от 500 000 българи, които са обидени и ощетени.

Русия: БГ елитът ни предаде

http://svetoven.pogled.info/news/59145/Rusiya-BG-elitat-ni-predade

/Поглед.инфо/ Смятана някога за най-близката до Русия по манталитет източноевропейска страна, България, напоследък заема учудваща позиция. София се присъедини към антируските санкции, а нейният президент си позволява открито русофобски изявления в западния печат". Това пише на сайта си руският Център за политически анализ.

Актьор съди "Семейство Симпсън" за $250 млн

http://petel.bg/Aktor-sadi-Semeystvo-Simpsan-za--250-mln__88073

Франк Сиверо - един от актьорите във филма на Мартин Скорсезе "Добри момчета", поиска 250 млн. долара от студио "Фокс Телевижън" за това, че са...

Варненският район "Одесос" празнува

http://petel.bg/Varnenskiyat-rayon-Odesos-praznuva__88074

23 октомври е обявен за празник на варненския район "Одесос". Тържествата започват в 10:00 часа с детски купон на сцена "Раковина". Между 10:00 и...

БСП и АБВ се самоубиват, ако са комбина с ГЕРб

http://bulgarski.pogled.info/news/59144/BSP-i-ABV-se-samoubivat-ako-sa-kombina-s-GERb

/Поглед.инфо/ Ясно е, че преговорите, които текат между ГЕРБ и различните партии, са по-скоро ПР мероприятие, с което се цели да се демонстрира национална отговорност и загриженост.

Сестрата на Бойко още не му е честитила победата

http://bulgarski.pogled.info/news/59143/Sestrata-na-Boiko-oshte-ne-mu-e-chestitila-pobedata

/Поглед.инфо/ Сестрата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов д-р Красимира Иванова все още не му е честитила изборната победа. Това призна тя в студиото на bTV .

Алекси Сокачев стигна нови висини! Чуйте крещенето му при гола срещу Базел

http://petel.bg/Aleksi-Sokachev-stigna-novi-visini--CHuyte-kreshheneto-mu-pri-gola-sreshhu-Bazel__88072

Какво е един мач на "Лудогорец" в Шампионската лига без коментара на Алекси Сокачев? Коментаторът на bTV се превърна в култова фигура с...

Президентът на ПЕС Сергей Станишев привиква на срещи еврокомисарите социалисти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/59142/Prezidentat-na-PES-Sergei-Stanishev-privikva-na-sreshti-evrokomisarite-sotsialisti

/Поглед.инфо/ Президентът на ПЕС соцлидерът Сергей Станишев започна поредица от срещи с всички еврокомисари от социалистическото семейство.

Сред родните работодатели цари разнобой

http://bulgarski.pogled.info/news/59141/Sred-rodnite-rabotodateli-tsari-raznoboi

/Поглед.инфо/ Шефовете на АИКБ, БСК и КРИБ излизат с искания, които не са сондирани с всички членове

Нарушител прескочи оградата на Белия дом, спряха го кучета

http://petel.bg/Narushitel-preskochi-ogradata-na-Beliya-dom--spryaha-go-kucheta-__88069

Нов нарушител на сигурността на Белия дом прескочи двуметровата ограда, но бе спрян от кучетата на „Сикрет сървис", съобщиха...

Безплатни изследвания за болести на щитовидната жлеза

http://petel.bg/Bezplatni-izsledvaniya-za-bolesti-na-shhitovidnata-zhleza__88070

Безплатни изследвания за заболявания на щитовидната жлеза ще правят специалистите от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Св. Марина"....

Недко Петров: А защо не с Лудогорец да катерим стълбата на футболния Олимп!?

http://petel.bg/Nedko-Petrov--A-zashho-ne-s-Ludogorets-da-katerim-stalbata-na-futbolniya-Olimp--__88071

Лудогорец пренаписва футболната история у нас. И не просто я пренаписва, а надгражда и показва нова успешна футболна практика. Защото е...

Терорът на "паяците" в София приключи

http://bulgarski.pogled.info/news/59140/Terorat-na-payatsite-v-Sofiya-priklyuchi

/Поглед.инфо/ Спираме 10 минути гратис в центъра, искат платени зони в "Младост". Няма да вдигат коли от тротоара, щом не пречат

Гамбия: Три месеца в Западна Африка

http://patepis.com/?p=51037

Днес ще направим още едно географско отркитие за нашия сайт – за пръв стъпваме в Гамбия, а наш водач ще бъде Калоян.

Приятно четене:

 

Гамбия

Три месеца в Западна Африка

На летището в Барселона съм превъзбуден и леко притеснен. Летя в посока Банджул, 4 часа и 45 минутен полет с Гамбия бърд, купен на скромната цена от 124 щ. д. Изчел съм цялата налична (прекалено малко) информация за Гамбия по интернет и се подготвям да прекарам в страната 3 месеца. Виза, един куп (ненужни) ваксини, антималарийна профилактика (дъждовният сезон е) и всякакви препарати против насекоми, това ми бяха общо взето приготовленията.

Какво знаех за Гамбия преди да замина?

Бивша английска колония, изцяло обградена от Сенегал, с мюсюлманско население, най-малката страна в континентална Африка. Туристическият интерес на страната се изразява в плажовете, природата, резерватите и т.нар. birdwatching– Гамбия е рай за орнитолози. И за върастни жени на лов за млади мъже. Но аз не бях там на туризъм, а на стаж.

При кацането първото нещо, което ми прави впечатление е

горещината и неописуемата влага във въздуха

Имам резервиран трансфер от хотела ми, чакам търпеливо. Пътниците от моя полет се изнизват един по един, излизам за цигара. Таксиджия на име Ламин ми предлага услугите си, отказвам учтиво – чакам си трансфера, който не идва и не идва. Ламин беше много възпитан и дружелюбен, заведе ме на банкомата на летището да изтегля местни пари (Даласи), дори се отдръпна да си набера кода, услужи ми с телефона си да се обадя на хотела. Били забравили, пращали някой веднага. Чакам и въртя мухабет с Ламин, като вече съжалявам, че не избрах него да ме закара до хотела. А и колата му беше по-скоро нова.

Gambia_1680

Летище Yundum, Банджул

 

След 40 минути чакане най-после дойде заветното такси, раздрънкано, мръсно и с шофьор, който едва говори английски. Разбрахме се все пак, предплатих и тръгнахме

към хотела – Leybato,

на самия плаж. Бях си букнал седмица в стая с климатик и закуска за 155 евро през Booking.com. Хотелът е бюджетен, леко занемарен, но чист и ресторанта му е с тераса плажа – малък рай.

За едноседмичния ми престой в Leybato, нито веднъж нямах честта да се изкъпя с топла вода.  При все горещината, това не беше голям проблем. Токът спираше постоянно, а генераторът работеше само за ресторанта, като по този начин се обезсмисля климатика. Но персоналът и шефа бяха любезни, не съжалявам че останах там. Готвеха вкусно, не беше скъпо, имаше и Wi-fi на терасата на ресторанта, хамаци на самия плаж и супер градина. Разбира се, ако имате бюджет, си има места 5 звезди по международни стандарти, с ток, интернет, климатик, ресторант, вина и каквото се сетите. Но и цените са международни. :)

Gambia_1978

Leybato beach

 

Gambia_1681

Leybato beach при отлив

Gambia_1684

Leybato градина

 

След седмица в Leybato си намерих

квартира

в хубав квартал, с климатик, Wi-fi, 24 часово електричество за 70 евро на месец и останах там до края на престоя ми.

Тъй като от понеделник до петък бях на работа, нямах възможност да обикалям през седмицата, освен вечерно време, където се събирахме експатската общност да гледаме мачовете от световното. Добре, че бяха мачовете, понеже извън туристическия сезон от октомври до май, Гамбия е доста скучно място. Особено по време на Рамадана, когато всички дискотеки и барове са затворени, ресторантите са празни, а отвсякъде звучат имами. След края на Свещения месец имамите по радиото бяха заменени от американска и нигерийска поп музика, дискотеките отвориха и изобщо страната се съживи. Но не чак толкова, колкото през туристическия сезон, който започва през октомври – единствените бели бяха малката експатска общност, ливанците, които държат голяма част от икономиката, и дами на средна възраст дошли да се възползват от ласките на местни младежи изживявайки втора младост.

 

Столицата Банджул

е странен град – състои се от административния център Банджул, отделен от останалите квартали на остров по устието на река Гамбия, свързан с континента чрез мост (с чек пойнт на входа) и Greater Banjul, различни квартали – Фаджара, Коту, Кололи, Бакау, Серекунда (води се самостоятелна община, най-голямата в Гамбия, но не е отделена физически от останалите квартали) и др.

Банджул помещава почти цялата администрация на страната, голямата джамия, огромен пазар  и ферипорта, който свързва двата бряга на р. Гамбия и е единствената връзка на юга със севера. Имало е планове да се построи мост, съвместно със Сенегал, чиято връзка с южния регион Казаманс минава през Гамбия, но проектът така и не се е състоял, поради изключителната доходоносност на ферибота, от който зависи транспортът от и за Мавритания през Сенегал, Гамбия, Гвинея Бисау, Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Друга забележителност е Арката 22, построена в чест на военния преврат от 22.07.1994г., когато сегашния президент Джеме сваля предишния и идва на власт. Арката няма кой знае каква архитектура или културна стойност (има малък музей на върха), но пък открива красива гледка над Банджул.

Gambia_1765

Фериботът пристига на порта в Банджул

Gambia_13065800-1407175586

Джамията в Банджул

Gambia_78614700-1407154545

Плажът на Банджул

Gambia_32395200-1407175786

Колониална къща, Банджул

Gambia_36261700-1407154417

Гледка към Банджул от Арка 22

Gambia_29823100-1407154597

Хотел Laico Atlantic, Банджул

Gambia_28823200-1407154628

Катедралата в Банджул

В GreaterBanjul,

където е концентриран икономическия живот на Гамбия също има какво да се види: тук са съсредоточени основните туристически атракции, безкрайните плажове, туристическите Senegambia strip, Poco loco, Palma Rima beach, концентрация от ресторанти, хотели, дискотеки и барове (представете си алеята пред Кубан в Слънчев бряг, но доста по-малка и по африкански).

Gambia_1696

Комплекс The Village, близо до Сенегамбия: любимо място на туристи и на цялата експатска общност в страната

Gambia_1913

Плажът Poco Loco. През дъждовния сезон няма туристи, но през януари бил доста по-населен

Gambia_1921

Плажът Poco Loco

Gambia_1923

Традиционен музикален инструмент

 

По централната артерия Кайраба авеню (Кайраба е предишния президент, от независимостта си през 1965 страната е имала само двама) има много магазини, банки, ресторанти, супермаркети, както и двата единствени светофара в града.

 

Gambia_1712

Standard Chartered Bank на Светофара

Gambia_1903

Джамия на централната пътна артерия Кайраба авеню. Т, нар. Pipeline Mosque

 

Фаджара и Бруфут

са луксозните резиденциални квартали, там се помещава и почти цялата дипломатическа общност в страната, както и основните 5 звездни хотели.

Gambia_1942

Нгала лодж

Gambia_1729

Нгала Лодж, ресторант

Gambia_1731

Нгала Лодж, градина

Gambia_1873

Хотел Шератон *****, построен в Африкански – Сахелски стил

 

Бакау

също е туристическа зона, освен красивите плажове има прекрасен craftmarket, занаятчийски пазар откъдето можете да купите супер сувенири, африкански тъкани и платове, дървени скулптури и др.

Тук е крокодилския басейн, известен в цяла Западна Африка с това, че водата му лекува безплодие. Млади жени идват тук, пият от водата на крокодилите и се молят да заченат, явно е много ефикасно.  Крокодилите са стотина, разхождат се свободно навсякъде и можете да ги пипнете. Не били опасни, понеже служителите на частния резерват ги хранят с по 2,5 кг. риба на крокодил на ден – сити, крокодилите не нападат хора.

Gambia_94343100-1409565029

Качикали crocodile pool, Бакау

 

В Серекунда има огромен пазар, където може да намерите всичко супер евтино, стига добре да се пазарите. В Абуко пък, близо до летището има малък, занемарен парк, Abuko Natural reserve, където срещу символичен вход, можете да видите маймунки да тичат навсякъде, бабуин и хиени в клетки и огромни варани. Не съм сигурен, че си струва.

Извън Greater Banjul също има интересни места. Голяма част от жителите на Гамбия живеят по селата, по

поречието на р. Гамбия

През дъждовния сезон сухата трева се подменя с яркозелена растителност, почвите са червени, а наоколо тичат маймунки.

Gambia_1770

На път за Джеймс айлънд

В Nord Bank Region се намира т.нар.

Джеймс айлънд (или Кунта Кинте айлънд),

остров в реката, където на времето са държали робите за износ към новия свят. Спахме в Джуфуре, където има малък хотел и музей, а от там потеглихме с пирога към острова, който не е нищо особено – малка руина насред реката, но пък е зареден с история за Пътуването без връщане назад.

Gambia_1702

Жени от етноса Мандинка в Буниаду, Норд Банк Дистрикт

Gambia_1777

Хотелът в Джуфуре

Gambia_1781

Гледката сутринта: Джеймс Айлънд е в далечината

Gambia_1784

Пристанището на пирогите в Джуфуре

Gambia_1787

Никога повече робство! Never again!

Gambia_1802

Пристигане на Джеймс Айлънд след 20-ина минути с моторна пирога

За да стигнете до Северния бряг или до Северен Сенегал от Банджул, трябва да пресечете реката на самото и устие с ферибота, което само по себе си е приключение. Съветвам да пресечете пеша и да търсите транспорт от другата страна (при Бара), понеже няма да ви пуснат да минете, ако не дадете солен бакшиш. При отиването към Джеймс айлънд чакахме 8 часа в горещината и на слънце.

Gambia_1848

С ферито през р. Гамбия на самото и устие

Gambia_75040400-1410178812

Ферипорта от страната на Бара

От другата страна на реката, при Джанджанбуре се намира

Baboonisland, или официално Chimpanzee rehabilitation project

На 5 часа път от Банджул, малък еколодж (5 палатки, доста луксозни, малък ресторант – water house) в River Gambia National Park. На няколко острова в самата река преди около 40 години американка установява

екопорект за рехабилитация на домашни и лабораторни шимпанзета в естествената им среда

В Гамбия по принцип шимпанзета няма, само бабуини и други малки маймуни, за това са ги населили само на островите, да не се нарушава екоравновесието. Но е страхотно – пълна тишина, чуват се само птиците, насекомите и многото маймуни навсякъде. Тишина, спокойствие, релакс… срещу 100€ на човек, с включена нощувка, обяд, вечеря и закуска и две екскурзии. Приходите от екотуризъм отиват единствено за проекта, за шимпанзетата и тяхното изследване, лоджът е с нестопанска цел. Приматолози от цял свят идват тук да изучават поведението на животните. Освен шимпанзетата, които се наблюдават от моторна лодка, се виждат също и крокодили, хипопотами, малки маймуни и множество птици.

Gambia_29105500-1408356773

Шимпанзета

Gambia_92538400-1408356788

Още шимпанзета

Gambia_37662600-1408356388

река Гамбия и Baboon island от палатката

Gambia_59800900-1408356447

Ресторантът на еколоджа – Waterhouse

Gambia_71107600-1408356906

Маймунка

Gambia_95375700-1408357155

Река Гамбия

Gambia_75862300-1408357183

река Гамбия недалеч от Джанджанбуре

На връщане, преди Брикама, втория по големина град в Гамбия, се намира Makasutu Culture Forest, частен и доста скъп резерват по поречието на реката. Не пропускайте и Танджи fishing village и връщането на мъжете от риболов привечер. Гледката е прекрасна.

Толкова за Гамбия – тук ще се насладите на достъпна (да не кажа евтина) почивка,

в същото време екзотиката е гарантирана, хората наистина са много дружелюбни а туристът е цар. Може би е най-сигурната държава в региона. В нито един момент не съм видял агресивни или невъзпитани хора, дори и тези, които едвам говорят английски (поради липса на образование) ще се опитат да ви помогнат. Е, може и да се опитат да ви излъжат и да ви продадат нещо на тройна цена, но Ваша отговорност е да се спазарите за цената, която сте готови да платите.

Предвид бедността в страната не бих могъл да ги съдя че искат да изкарат някой лев – да си припомним че до преди няколко години и у нас имаше цени за българи и цени за чужденци в туристическия бранш. Безкрайни плажове, приятен климат, хубави хотели и обслужване на ниво, партита и дискотеки, екскурзии сред природата – има за всекиго по нещо, полети се намират евтино от Западна Европа. Ебола към момента в страната няма, а докато бях там, властите вземаха всички мерки, за да остане страната Ebola free. Девизът е Gambia is nice, it’s nice to be nice.

От Гамбия пътувах два пъти за Сенегал, за където ще разкажа в следващ пътепис.

 

 

 

 

Gambia_1841

Гамбийската младеж

Gambia_1948

Автор: Калоян Колев

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Западна Африка – на картата:

Западна Африка

Прокурорът Христо Манчев си постлал 2 одеяла, легнал и стрелял в главата си

http://petel.bg/Prokurorat-Hristo-Manchev-si-postlal-2-odeyala--legnal-i-strelyal-v-glavata-si__88066

"Болките са много силни, трябва да реша какво да правя”, споделял пред свои близки бившият зам. главен прокурор Христо Манчев. Близо 2 г. се...

Представят проекти за обновена градска среда в район "Одесос"

http://petel.bg/Predstavyat-proekti-za-obnovena-gradska-sreda-v-rayon-Odesos__88067

Европейски проекти за обновяване на градската среда и стартиращ бизнес от безработни лица на територията на централния варненски район...

Български милионер заряза Америка заради виното

http://petel.bg/Balgarski-milioner-zaryaza-Amerika-zaradi-vinoto__88068

Български милионер сбъдна американската си мечта, но заряза Щатите и си дойде да прави бизнес с вино в Русенско, пише "Труд".  75-годишният...

Движението на Кунева ще влиза в ЕНП - Дол я подкрепя

http://bulgarski.pogled.info/news/59139/Dvizhenieto-na-Kuneva-shte-vliza-v-ENP-Dol-ya-podkrepya

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол е подкрепил Движение България на гражданите (ДБГ) за членство в ЕНП.

Дигиталните ни деца. Четиво и покана само за смели родители.

http://smiling.webreality.org/blog/?p=7068

Screenshot-30

Вече няколко пъти съм писала и говорила на конференции и сбирки за това, че никак, ама никак не бива да спиваме децата си от дигиталните технологии, нито да имаме страхове, свързани с това. Е, чувам веднага мъмренията от задните редове – ами те по 8 часа пред компютъра стоят, стават агресивни … Ами естествено, то и голям човек ако стои 8 часа пред компютъра ще се изгърби, ще му се зачервят очите и ще стане агресивен. Вечер в градския транспорт малко ли такива срещаме?! :)

И все пак – има начини децата ни нито да са лишени от досег и дори достатъчно опитност с технологиите и дигиталните джаджи, и да са добре, без да се прекалява. За личния ми опит с това и за начините как да го постигнем – ще разкажа на уникалното DigitalKidz на 1 ноември. Подробности и регистрация само още няколко дена тук.
Браво за главният човек на събитието – Ивелина!

Иде вятър, жълт код за Варненско

http://petel.bg/Ide-vyatar--zhalt-kod-za-Varnensko__88064

Заради очаквания силен вятър, за 10 области в Източна и Североизточна България е обявен жълт код, съобщава Дарик Варна. Днес ще духа силен...

Албания изкупи обратно енергото си от ЧЕЗ

http://petel.bg/Albaniya-izkupi-obratno-energoto-si-ot-CHEZ__88065

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от...

Совалки през час за коалиция "Меркел" (преглед на печата)

http://petel.bg/Sovalki-prez-chas-za-koalitsiya-Merkel--pregled-na-pechata-__88062

News.bg Преговори. "Стандарт": Совалки през час за коалиция "Меркел" Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще имат среща до...

„Батка” с БМВ извади бухалка, натроши автобус на градския транспорт в Бургас

http://petel.bg/---Batka----s-BMV-izvadi-buhalka--natroshi-avtobus-na-gradskiya-transport-v-Burgas__88063

Хулиган с модерно БМВ извади бухалка и заплаши шофьора на автобус 211 на общинския превозвач "Бургасбус" в морския град, пред смразените...

Вижте Бибо - прекръстеният мюсюлманин, който окървави Отава! (снимка)

http://petel.bg/Vizhte-Bibo---prekrasteniyat-myusyulmanin--koyto-okarvavi-Otava---snimka-__88060

Приелият исляма Майкъл Зехав-Бибо простреля смъртоносно канадски офицер на пост пред Националния военен мемориал, пише "Дейли мейл", а...

На тази дата в историята - Започва Унгарското въстание

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata---Zapochva-Ungarskoto-vastanie__88061

1893 г. — В Солун се създава Българо-македонският комитет — бъдещата Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО)....

Симеон: Само три пъти съм влизал в казино, хазартът ме ужасява!

http://petel.bg/Simeon--Samo-tri-pati-sam-vlizal-v-kazino--hazartat-me-uzhasyava-__88053

Шестгодишният Симеон става детето цар през 1943 г. след неочакваната смърт на баща му цар Борис III. Деветосептемврийският преврат от 1944 г....

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__88059

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 За вас е важно в този четвъртък да не бъдете сънливи и отпуснати, защото ще пропуснете да вникнете в информация,...

Банковият съюз все още не знае, че България иска да участва

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1

Почти три месеца след решенията за влизане на България в европейския банков надзор държавата на практика не е предприела никакви реални стъпки в тази посока. Това показва проучване на Редута.бг. Очевидно решението е била резултат на лятната паника, остава да видим дали задаващото се правителство ще заеме страната на правилата и доброто управление.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване