10/24/14 10:19
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЪЛГАРСКАТА АГОНИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ В България вече втора седмица текат консултации за съставяне на правителство. В първия кръг отпаднаха три партии. Теоретично, вариантите за партньорство сега са по-малко, но тъй наречената Голяма коалиция „ляво-дясно” продължава да изглежда практически невъзможна. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

- Пламен, може ли скоро България да има ново правителство?

- С темповете, с които се водят консултациите, Фили, това изглежда малко вероятно, но да не бързаме с прогнозите – ситуацията е динамична. Няма да кажа обаче, че тя е заредена и с изненади, защото не е. Всъщност реалните варианти за нов кабинет са известни и са колкото пръстите на едната ръка. Ако питаш мен, дори се свеждат до нула, но добре, че не ме питаш.

- Ще те питам, но после. Кажи ми обаче първо защо, след като нещата са ясни, все пак се водят консултации, не са ли те чиста загуба на политическо време?

- Резонен е този поглед, Фили, мнозина го споделят. България, казват те, е ако не в криза, то поне под голям натиск от ред вътрешни и външни фактори. Така че вместо бързо да заработи новият парламент и да се направи правителство, текат преговори, включително с партии, с които е сигурно, че няма да има сътрудничество. Пример – консултациите на ГЕРБ с ДПС, след като Бойко Борисов поне десет пъти от изборите насам казва категорично, че съвместно управление с тях е абсолютно невъзможно. От друга страна обаче съществува и виждането, че тези преговори са опит за въвеждане на нова култура в българския политически живот, че се дава пример за диалога като възможност, дори когато възгледите на страните са диаметрално противоположни. Аз лично не приемам изцяло нито първата, нито втората теза, Фили. И в двете има толкова пробойни, че текат като лейки, но да не се отклоняваме в тази посока.

- Добре, Пламен, какви са реалните резултати от първия кръг консултации и как продължават те?

- На първия кръг, Фили, ГЕРБ разговаря с всички седем партии, представени в новия парламент. Самият подход обаче поне на мен ми се видя неправилен. ГЕРБ отидоха на консултациите с програма от 18 точки по конкретни политики и очакваха всяка от партиите да представи своята визия по тях. Принципно не се прави така, а оттук дойде и разтегленото време за разговори, вече две седмици. Нормалното би било на първи кръг да се обсъдят един-два базисни принципа. Представям си например следната сценка от идеалния свят. ГЕРБ казват на БСП – ние сме за максимална интеграция на България в НАТО и ЕС, а това означава – и за максимална еманципация от Русия. Вие какво мислите? Обратното. Тогава какво да обсъждаме повече – три четвърти от идеите ни за политики са пряко свързани с тази тема и общи позиции явно са невъзможни. А сега, Фили, ситуацията е коренно различна. ГЕРБ казват – с БСП намерихме общ език по цели 14 от 18-те точки, ура, ще продължим разговорите с тях на втори кръг. Добре, но ГЕРБ са записали например, че развитието на българската енергетика е приоритет, а БСП е съгласна с това. Че кой не би се съгласил? Чак на втори тур обаче става ясно, че точно в името на българската енергетика социалистите искат непременно да строим „Белене” и „Южен поток”, а ГЕРБ смятат, че не трябва да ги строим. И сега важният въпрос – дори да има съгласие по всички останали 17 точки, дали това само едно, но много принципно различие, ще бъде загърбено, за да се състави коалиционен кабинет ГЕРБ-БСП? Или да го погледнем от обратната страна. Ако дясно-центристките партии и естествени съюзници ГЕРБ и РБ имат на втори кръг съгласие само по 15 от 18-те теми, но противоречията им се свеждат до цената на пролетните марули, мерките за защита на кралските пингвини в България и кой да е министър в следващия кабинет, то ще се провали ли всичко, защото има цели три точки на несъгласие?

- Добре, но всъщност, Пламен, освен забавянето, какво произлезе на първия кръг?

- ГЕРБ отхвърли възможността да продължи разговорите с три партии. За ДПС това се очакваше, към сътрудничеството с тях има силна нетърпимост в цялото българско общество. Тя обаче отдавна не е толкова заради етническия характер на ДПС, колкото заради все по-явната му роля като проводник на задкулисни интереси в политиката. Втората отхвърлена партия е ББЦ, макар че те спешно загърбиха конфронтацията си с ГЕРБ и казаха, че ще подкрепят техен кабинет. Освен заради популизма и тяхната непредвидимост, в отхвърлянето на ББЦ има и доза реалистично очакване повечето им депутати скоро да напуснат партията и поотделно да подкрепят ГЕРБ в Парламента. Отпадна също ултралявата и силно проруска партия Атака, с която дори не се стигна до първа среща. Поводът беше формален, но политически отпадането е разбираемо, най-вече от гледна точка на европейското бъдеще на България. Така че, Фили, в края на краищата през тази седмица ГЕРБ продължават с втория кръг на консултациите за правителство, в който останаха РБ, ПФ, БСП и АБВ.

- Пламен, тази конфигурация не очертава ли възможност за отдавна коментираната Голяма коалиция, ляво-дясно управление в името на националното спасение?

- Теоретично може и така да изглежда, Фили, доколкото на масата имаме две дясно-центристки, две леви и по средата една националистическа формация, която минава за умерена. На практика обаче възможното сътрудничество между тях е чиста фикция. Дори някой да залепи тези партии с някакво чудодейно политическо лепило една за друга, сблъсъците в такава петорна коалиция по който и да е въпрос биха били толкова силни, че тя ще се взриви още при първия дебат по конкретна тема. Това е като пистолет играчка, зареден с истински патрони – няма как да гръмнеш и да уцелиш нещо, можеш единствено да навредиш на себе си.

- Пламен, наблюдатели сочат като най-реалистична коалицията между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Ти обаче смяташ, че реален вариант за нов кабинет изобщо няма и ето, питам те защо?

- Подчертавам думата „реален”, Фили, тоест, вариант, с който не просто да запълним креслата в Министерския съвет и да си играем на управление – такива възможности има и вероятно точно някоя от тях ще се реализира в крайна сметка. Аз обаче говоря за правителство, което да работи за належащите и полезни за страната реформи. Обаче при всяка от наличните конфигурации, включително споменатата от теб тройна коалиция или каквото и да било правителство на малцинството, дори само условието „да работи” е трудно изпълнимо, какво остава за допълнителните условия. Затова според мен, Фили, са необходими нови избори. Но това е нещо, което май няма да стане, така че българската агония ще продължи още неизвестно колко време.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване