10/27/14 21:04
(http://ivo.bg/)

Обединението прави Цачева

Снимка: БГНЕС photo of Очаквано Цецка Цачева е новият председател на парламента

На всички клеветници, които си позволяват да твърдят, че в новото 43-то Народно събрание имало някакво противопоставяне, обусловено ( по формален признак) от наличието на цели 8 отделни партии и коалиции, противопоставям безспорното опровержение от първия ден на преродения ни законодателен храм:

Без битки на оратори, без спорове и без каквото и да било противопоставяне, прероденият ни парламент роди отново Цецка Цачева за толкова безспорен лидер на върха на парламента в парламентарната ни република, че всеки мажоритарно избран президент би й завидял процентно.

Цецка Цачева беше (пре)избрана за парламентарен шеф с 219 гласа, с 12 натискания на бутона „против” и един въздържал се ( т.е. трезвен, все пак) при общо 232 гласували.

Блестяща победа на посредствеността на личността в българската политика!

Дългоочакваното съединение, което прави силата, явно най-сетне е на път да се сбъдне на принципа на най-малкото съпротивление, с което всички в това Народно събрание са се примирили още преди да са умилостивени от първата си заплата.

И все пак, някакво съпротивление трябва да има, за да не изгасне напълно споменът за Цецка Цачева като непреходна ценност на прехода.

АЕЦ “Белене” умря, да живее Аецка Цачева

Иво Инджев ⋅ март 31, 2012 ⋅

Официозната ТВ7 избра в съботното си сутрешно коментарно предаване не друг(а), а парламентарната шефка Цецка Цачева да обяснява колко е правилно да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене”. Тя беше най-яростният, откровен и краен пропагандатор на ГЕРБ за ползата от осъществяването на тази руско-мафиотско далавера на българска земя. В този смисъл поставената на чело на парламента госпожа е толкова „представителна” днес като лице на „съпротивата” срещу АЕЦ „Белене”, колкото беше и Вежди Рашидов за България и българите като основен говорител в същото предаване на 3 март, националния празник на България ( от участието му и неспирните комплименти на водещия тогава научихме колко безспорен, прекрасен, заслужил министър на културата е Рашидов).

Водещият Емил Кошлуков спести на гостенката си припомнянето на досегашната й позиция. Но това не е честно, лишава я от нейния особен чар и колорит. Ето защо скромно ще компенсирам тази несправедливост и ще се върна назад в рубриката „усмивки от старите ленти”, за да сравним какви ги говореше и вършеше Цецка Цачева по същата тема, но с обратен знак:

(Ае)цка Цачева
Иво Инджев ⋅ септември 27, 2009 г.
Цецка Цачева съобщи от екрана на БНТ в „късните новини” ( на 26 септември, в 22.30 ч.), че съдбата на АЕЦ Белене ще се решава в НС, на което тя е председател. Тя дори назова 29 септември като конкретна дата.
За някой това може да е „късна новина”, но за мен е изпреварваща. Истинска. Дори и да е сбъркала септември с ноември- самият факт, че под нейно председателство щял да се решава въпросът, по който тя се произнася ( интересно с какъв мандат?) е новина .
Министър-председателят Бойко Борисов беше цитиран многократно да казва, че е обещал властта в България да реши какво да прави по отношение на гигантския проект до ноември.
С руския премиер Владимир Путин се разбрахме до ноември да бъдем готови с финансовите разчети за АЕЦ Белене. До ноември ще направим разчет и ще излезем и ще кажем на народа дали това е изгодно или не. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов пред БНТ” ( на 2 септември 2009 г.).
Този цитат за разговорите между Борисов и Путин в Полша на 1 септември обиколи многократно българското медийно пространство като един спутник в орбита около земята (ни). И се запомни.
Но ето, че г-жа Цачева е посетила Плевен, открила е приемна, срещнала се е с местни тъжители и буквално е обещала да се осъществи колосалният за българските мащаби руски проект ( какво тук значат някакви си липсващи милиарди). Заяви го без колебание и притеснение, че на въпросните обсъждания в НС може и да се стигне до друго решение.
В репортажа от мястото на събитието БНТ ни показа пледоария на Цачева в защита на строежа. Аргументите й се свеждаха до откриването на работни места и подобни ползи. Не пролича да има съмнения за вреди от дългосрочен, стратегически характер.Прозвуча като обещание. Интересно, от чие име?
Само часове преди това в друго телевизионно интервю един от водещите икономически експерти на ГЕРБ Стоян Мавродиев за пореден път потвърди, че решението за АЕЦ Белене ще бъде взето така, както е обещал Борисов на Путин. Не по-рано от ноември…и не от парламента… и не от Цецка Цачева.
Предполага се, че Цецка Цачева е една от десните ръце на Борисов във властта, след като беше избрана от него да бъде избрана на високия пост. Дали тази дясна ръка знае обаче какво прави, когато на практика опровергава ( включително с леви аргументи) своя благодетел?”

Цецка Цачева е фамозна с умението си до последния момент да защитава загубени каузи. Тя се „прослави” с плонжа пред злополучната и неспасяема номинация на Бойко Борисов за евродепутат ( а се оказа, както разбрах по-късно и го написах в книгата „Течна дружба”, че е посочена за външен министър от шефа на „Лукойл” Валентин Златев). На 16 януари 2010 г. , два дни преди Желева окончателно да бъде оттеглена под натиска на задаващото се нейно второ и окончателно проваляне на поправителния й изпит пред евродепутатите, Цачева зави:

„Никога не съм се съмнявала, че Румяна Желева ще е новият еврокомисар на България, хулите срещу нея са несериозни”. Каза го пак в Плевен в собствен екзотичен коментар на писмото на председателя на ЕК Жозе Барозу по случая с Румяна Желева, в която той настояваше България, т.е. Борисов, да оттегли тази номинация от ръба на пропастта за нея, престижа на България и лично на премиера.

И ето че сега Цачева се появи да обяснява колко правилно е спирането на проекта край онзи гьол с препоръката обаче площадката, построена вече, да бъде „вплетена” в нещо, което да носи работни места. Какво е това нещо тя си призна, че не знае. Обяснението й за взетото вече правилно решение със спирането на проекта, за който така вдъхновено лобираше, се сведе до парадигмата да наругае ( не че не го заслужават!) предишните управляващи.
„Тройната коалиция казваше: „Белене,Белене, Белене, но няма договор”, възкликна възмутено тя, че другарите преди нея не са свършили работата по увековечаване на втората атомна, която така и не се състоя, въпреки нейните пророкувания.

Единственият аргумент, с който Цачева си позволи да обоснове незащитимостта на икономическата целесъобразност на неродената ядрена централа, беше „Ние , докато мечтаем от 30 години АЕЦ Белене ще ни светне, а през цялото това време ние не знаем цената”.

Мъка, мъка…Включително за водещия Кошлуков, който ожали гостенката със следната констатация:

„Твърда жена сте, но не се ли уморявате…”
На което тя, в характерния за нея семпъл стил, ни заплаши, че не е уморена, а е натрупала опит. „Що е време, все е пред нас”, закани ни се тя като кандидат за политическо безсмъртие. И защо не? АЕЦ „Белене” умря, да живее Аецка!”

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване