10/28/14 11:21
(http://ivo.bg/)

Цената на петрола и ретингът на Путин: синхронно падане

Цената на петрола на световните пазари продължава да пада, както и цената на Путин в очите на сънародниците му. Противно на поддържаната досега пропагандна басня за всенародната любов към него, последните социологически проучвания показват драматичен спад на подкрепата за властелина на Кремъл в Русия.

 

От обкръжението на Путин потъващите заедно с него обясняват резкия спад на популярността му с това, че хората се били уморили ( да го харесват).

 

Ще го приема за вярно. Което означава , че руският народ не е луд. Защото луд умора не знае.

 

Най-добра оценка за руския народ обаче дават онези, които го познават отвътре, както световно известният руски писател Борис Акунин. В Краков той е направил следното изявление, цитирано от Медиапул:

„Манталитетът на руския народ него твърде дълбоки корени, стигащи “чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия”.
Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма”.

 

В рамките на това свое изявление в Полша Акунин прогнозира скорошна раздяла на Путин с властта. Но понеже самият Акунин е от грузински произход, а и нашенските путински фашизоиди обичат да изтъквам второто му име като „доказателство” за еврейски произход, нека тогава дадем думата на друг руски писателски авторитет.

 

Специално за путиноидите тук оставям на руски език какво е казал за двете Русии писателят Алексей Толстой, познат в България (например) като автор на недовършения исторически двутомник „Петър Първи”, а за останалите ще обобщя: наследникът на Лев Толстой и на Тургенев ( „микс” от двете фамилии по майчина и бащина линия), се изказва по много подобен на Акунин начин, разграничавайки Московската от Киевската Русия в исторически план, което се е отразило трайно на националния манталитет. Така Киевска Рус, според Алексей Толстой, е с корени в европейската култура, а Московската е монголска, дива, зверска, издигаща кървавия деспотизъм в национален идеал, поради което от древността е била и ще си остане яростен враг на Европа.

 

 

«Есть две Руси. Первая – Киевская имеет свои корни в мировой, а по крайней мере в европейской культуре. Идеи добра, чести, свободы, справедливости понимала эта Русь так, как понимал их весь западный мир. А есть еще другая Русь – Московская. Это – Русь Тайги, монгольская, дикая, звериная. Эта Русь сделала своим национальным идеалом кровавую деспотию и дикую жестокость. Эта московская Русь издревле была, есть и будет полнейшим отрицанием всего европейского и яростным врагом Европы» Алексей Толстой.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване