10/29/14 12:08
(http://www.gorichka.bg/)

Кулата на чудесата: вода от въздуха

warka-towers-lead

Звучи малко като приказка – този артефакт, който силно напомня плод на ръката и въображението на творец в областта на абстрактното изкуство, всъщност представлява водна кула, която произвежда вода от въздуха. Добре де, не произвежда, а по-скоро улавя в мрежите си. Защото както е известно водата е навсякъде около нас, дори и в най-сушавите времена и региони въздухът съдържа тонове невидима вода. За клетите етиопци, например, този факт не носи особена утеха, а жените и децата от селските райони в тази прекрасна, но изключително бедна на вода страна се налага понякога да вървят ежедневно  в продължение на часове до най-близкия извор.

Поне досега. Ето че един добър човек, италианският архитект Артуро Витори създава кулите WarkaWater, чиято конструкция позволява водата от въздуха да се кондензира и стича в специално басейнче в долната част. Скелетът на съоръжението е направен от бамбук, от вътрешната страна е изплетена мрежата от найлонови и полирпопиленови нишки, които помагат за кондензирането, а това изречение е един  от редките случаи, в които споменаваме думите найлон и полипропилен с добро.

Warka-Water

Сега, най-важното: цената е общо взето ниска – около 550 долара. Да бе, ниска, може би си казвате в момента, аз толкова не плащам за 5 години. Не забравяйте обаче, че има места по света, където хората и да искат да си купят вода няма откъде. А и стигаме до най-важното N2 – създателите твърдят, че дневно тази симпатична кула, която прилича на дърво, нарисувано от някое талантливо 5 годишно дете, доставя по сто (100) литра вода – внимание – всеки ден. А това е достатъчно за нуждите на 10-ина семейства.

Повече тук

Публикувана на 10/29/14 12:08 http://gorichka.bg/kulata-na-chudesata-voda-ot-vzduha/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване