10/30/14 07:00
(http://patepis.com/)

Пътуване до двореца Хет Ло в Апелдорн, Холандия

Днес Янита ще ни води до поредната красота на Холандия – дворецът Хет Ло в малкото градче Хет Ло. Признавам си, имам голямо съмнение, дали не съм ходил и аз там или е някаква странна форма на дежавю – красота отвсякъде е :)

Приятно четене:

Пътуване до двореца Хет Ло

Апелдорн, Холандия

Дворецът Хет Ло (Het Loo) се намира в сърцето на Холандия, в близост до град Апелдорн, провинция Гелдерланд. Имението е на повече от 300 години и е известно като холандския Версай, заради красивите градини, изградени във френски стил още от построяването на замъка.

 

hetloo01                                                               (Снимка: уикипедия)

 

 

hetloo02                                                               (Снимка: уикипедия)

 

Имението е обект от национално значение, води се за паметник на културата и е отворено за посетители още от 80- те години на миналия век. В същото време е и любимата лятна резиденция на кралското холандско семействo.

До двореца се стига само пеша, преминавайки през три портала. Първият от тях е изграден в наши дни, представлява стъклена зала. Тук се намират билетните каси, от които заедно с билета за вход ще ви предоставят и брошура, съдържаща историческа справка за Хет Ло и още: пътеводител за достъпните етажи в двореца и пътеводител за градините и парковете. Тук, на този портал, има и магазин за сувенири.

 

hetloo03

 

Преминавайки през първия портал, посетителите се озовават до няколко ниски и една по- висока постройки, които в миналото са били гаражи или казармени помещения, които са приютявали пазачите и войската на имението. Днес в тях има подредена музейна експозиция с предмети и вещи от дворцовия инвентар.

 

hetloo04

 

На широкия площад пред тези сгради за 1 евро може да бъде закупен билет за автобус, който прави панорамни обиколки около двореца в рамките на час. Тук се намира и кафе „Принц Хендрик”, атракцията на което са няколко пауна. Те се разхождат свободно и безстрашно сред посетителите, очаквайки да им подхвърлят нещо вкусно.

 

hetloo05

Het Loo, Апелдорн, Нидерландия

 

hetloo06

 

 

hetloo07

 

Малкият площад свършва с втория портал, в миналото тук са изчаквали всички гости, тук са се правили всички проверки за сигурност и изобщо достъпът до двореца е започвал от тук.

 

hetloo08

 

От този портал в посока към сградата на двореца, се простират паркове, оградени от високите дървета на изкусвено създадена гора. Геометрично- прецизната красотата на околния свят, изграждана векове наред, започва от тук. Дълга около половин километър алея отвежда до третия портал, зад позлатената ограда на който се издига величествената сграда на двореца Хет Ло.

 

hetloo09

 

 

hetloo010

 

 

hetloo011

 

 

hetloo012

 

Архитектурният стил на имението- музей е семпъл, (нещо типично за всички дворци на територията на Холандия), но величествен. Основната сграда е заобиколена от еднакви пристройки, симетрично издигнати от двете й страни, които са свързани с крила около основния двор. Пред основната сграда има семпла градина с фонтан.

 

hetloo013

 

Дворецът Het Loo е построен в края на 17 век по заповед на тогавашния крал Уилям III и е бил резиденция на холандското кралско семейство до смъртта на кралица Вилхелмина през 1962 година, когато дворцовият комплекс става държавна собственост. Първоначално крал Уилям III и съпругата му Мари II Стюард разполагат на това място с ловна хижа, която използват съвместно с дуковете на Гелдерланд за почивка и лов. По- късно кралското семейство, впечатлено от красотата и спокойствието в този регион, разпореждат построяването на дворец, чийто градеж е завършен през 1684 година. Планът е дело на известния архитект Якоб Рьоман.

 

hetloo014

 

През трите века на своето съществуване, основната сграда на двореца е била преобразявана многократно, като постепенно е била разширявана и около нея са били изграждани допълнителните пристройки, изпълняващи ролята на крила. В миналото в тези крила с червени капаци на прозорците са се помещавали оранжериите, конюшните и помещенията, в които е живеела прислугата на двореца: коняри, треньори, градинари, готвачи, шивачи и т.н. В наши дни в тези постройки се намират офисите на музейната администрация и изложбените зали. В миналото тук е имало и една бална зала, която днес е преобразена в ресторант. Днес два от етажите на основната сграда са отворени за посетители, като предоставят възможността за разглеждане на автентичния интериор, съхранен през годините във вида, в който е бил по времето на своето създаване.

 

hetloo015

hetloo016

hetloo017

hetloo018

Поради оскъдната светлина да се снима в задушните стаи е трудно, но не и невъзможно. Единственото условие на охраната е да не се ползват светкавици, лампи и да се запази възможно най- тиха обстановката из дворцовите лабиринти, сякаш да не събудим или тревожим духовете на аристократичните личности, които надничат от портретите с различни големини, овесени по стените на цялата дворцова обител.

hetloo019

hetloo020

hetloo021

Отворени за посещение са столовата на кралското семейство, кабинетите на кралете, библиотеката, дворцовите галерия и музей, спалните на Мари II Стюард, Уилям III, стаите на кралиците, детски стаи, банята на кралица Вилхелмина…

hetloo022

hetloo023

hetloo024                                                               (Снимка: уикипедия)

След обиколката в двореца, по стъпалата или с асансьора се слиза в подземията на сградата. Изцяло преобразени в услуга на посетителите, тези подземия разполагат с гардероб, магазин за сувенири, тоалетни, кафене и ресторант. Тесни и полутъмни коридори извеждат към прословутите фантастични градини и алеи, разположени фронтално на сградата.

hetloo025

                                                                (Снимка: уикипедия)

hetloo026

hetloo027

По оформлението на ландшафта в този огромен терен, в кралските градини и паркове са работили френски, английски и немски архитекти. Околодворцовото пространство представлява фина бродерия с невероятни цветни пана и изключително прецизно оформени зелени площи. Цветната феерия се допълва от романтични пътечки, застлани с дребен чакъл, от статуи и фонтани. Едно предупреждение: носете затворени, ниски и удобни обувки.

hetloo028

В средата на парка пред двореца се намира кралския фонтан. Представлява 13 метрова скулптура от бял мрамор на жена, оградена от златни фигури на птици, растения и митологични същества. Всъщност, всички градински скулптури са изработени от бял мрамор и са богове и богини от гръцката митология. Две от тях (на жена и на мъж) са поставени на стъпалата пред златната врата, а другите – из градините или в другите по- малки фонтани. Гигантски глобуси – фонтани със златни чучури имат важно значение сред целия скулптурен ансамбъл. Всеки чучур указва място в света, което кралската фамилия е посетила. Тъй като градините в дясната страна на двореца бяха в ремонт, глобусът на снимките е един и същ.

hetloo029

hetloo030

Отвъд кралския фонтан, централната алея отвежда към белокаменна колонада, пред която са изградени още три фонтана. Най- големият е зарибен, във водите му плуват шарани.

hetloo031

hetloo032

От самата колонада се открива красива панорама към двореца. Тук градините са в същия стил, но с други флорални мотиви. Под колонадата има малко кафене на открито.

hetloo033

hetloo034

hetloo035

Отвъд колонадата започва друга приказка, тази на естествените паркове край двореца. Това е една огромна площ, представляваща гориста местност, в която се протягат няколко езера. Те свързани едно с друго чрез плавателни канали, над които извиват гръб красиви мостове.

hetloo036

hetloo037

hetloo038

Точно в тази местност в миналото кралете са ловували или са излизали на езда. За тяхно удобство по брега на езерата са построени разноцветни дървени хасиенди, в които те са спирали за почивка. Тези вили са разполагали и със закрити помещения, в които са се съхранявали лодки и други водни приспособления.

hetloo039

hetloo040

hetloo041

В този парк се намира и един паметник, който символизира силата и могъществото на Нидерландия. От всичките му страни са изрисувани гербовете на старите градове, а на върха е поставена короната- символ на великата монархическа власт.

hetloo042

Важно за онези, които искат да разгледат имението, е работното време. Дворецът е отворен за посетители от началото на месец май до края на месец октомври от 10.00 до 17.00 часа в дните от вторник до неделя включително. Цена на билета за възрастни е 14,50 евро, за деца под 3 години входът е безплатен. Всички магазини, кафенета и ресторанти на територията на двореца са със същото работно време: от 10.00 до 17.00 часа. Билетът за специализиран автобус, който прави панорамни обиколки около двореца в рамките на час, е с цена 1 евро. Около Хет Ло има голям паркинг за автомобили с такса 5 евро за ползването му. Таксата е една и съща, без значение от времето престой. От Апелдорн до Хет Ло може да се ползват и градски автобусни линии с номера 10, 16 и 102. Препоръчвам делничните дни за посещение, защото тогава е по- спокойно. През уикендите тук прииждат повече хора, както и във времето на отпуските през юли и август.

hetloo043

hetloo044

hetloo045

hetloo046

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът и Уикипедия (GNU лиценз за снимките от Уикипедия)

 

Други разкази свързани с Холандия – на картата:

 Холандия

Публикувана на 10/30/14 07:00 http://patepis.com/?p=51435

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване