10/31/14 12:02
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО? А ОТИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА ЦЯЛ МЕСЕЦ?

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Четвърта седмица продължават усилията за съставяне на ново правителство в България. Единствената реална възможност, която се очертава обаче, е да се създаде кабинет на малцинството, а това предварително гарантира и неговата нестабилност. Какви са вариантите и защо се стигна дотук – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, ситуацията е много променлива, но е ясно, че правителство ще има. За това настояват всички, включително и ЕС. Защо е този страх от нови избори веднага, след като е ясно, че всичко друго само ще удължи агонията?

- Трудно ми е да си го обясня, Фили, въпреки многото обяснения, които знам. Някои говорят за скрит политически замисъл – ГЕРБ да извади горещите кестени от огъня, това да отслаби обществената подкрепа за тях и чак тогава да има нови избори. Това, естествено, не обяснява защо самата ГЕРБ също много държи на правителството. Те казват – защото сме отговорна партия, не искаме да оставим страната без бюджет и искаме да отворим европейските фондове, които пак бяха замразени при предишното социалистическо управление. Според някои наблюдатели обяснението е по-просто и опира до друг вид пари – партиите, които влязоха в този парламент, искат да си получат държавната субсидия, която, в интерес на истината, никак не е малка. Това може да стане обаче само ако Парламентът съществува повече от три месеца, затова животът му се удължава. Има и такива, като бившия депутат Яне Янев, които казват, че поне пет от осемте парламентарни партии са свързани или дори пряко зависими от скандалната Корпоративна търговска банка. Те искат да са във властта не просто за да замажат следите, а и да контролират решенията по отношение бъдещето на банката така, че да бъдат най-изгодни за тях.

- Добре, Пламен, но това не обяснява настояването на Европейската народна партия за правителство на всяка цена.

- Така е, Фили. Онзи ден, докато беше на посещение в София, председателят на ЕНП Жозеф Дол каза пред лидерите на ГЕРБ и РБ, които са част от европейската десница, че идва с послание за създаване на стабилно правителство. Тези думи напоследък ги чуваме като някакво заклинание от всички, дори от лявата опозиция. Всъщност, май е много лесно „да настояваш” или „да отправяш послания”, но конкретната ситуация в Парламента показва, че стабилно правителство, което, едновременно с това, да носи силен европейски заряд и да има възможности да извърши необходимите за страната реформи, на практика е невъзможно. Тъй като повтарям това още отпреди изборите, а още повече настоявам на него, след като резултатите от тях станаха известни, този път искам да подчертая, Фили, че не го казвам аз, казва го самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изглежда се умори от опитите през последния месец да плува в нещо като политическа сярна киселина и затова онзи ден, минути след срещата с Дол, ясно заяви – „При така разпределените партии в Парламента, стабилност не може да има”. Точно го каза Борисов, макар и малко късно. Чудя се само още колко жабета трябва да изручаме, според прочутия шопски израз, за да започнем бързо да се съобразяваме с реалностите, а не всеки път първо да минаваме през фазата с волунтаристките фантазии.

- Пламен, при подобно изявление на Бойко Борисов какви варианти за съставяне на правителство остават?

- Ситуацията е следната, Фили. След втория кръг консултации ГЕРБ казаха, че единственият вариант, който виждат, е да направят кабинет на малцинството с РБ и да търсят плаваща подкрепа в Парламента за всяко свое действие. За няколко часа това се възприе като нещо почти решено и, въпреки сложните въпроси, които повдига, все пак възможно – а и „чисто” от политическа гледна точка – решение. Обаче Реформаторите неочаквано заявиха, че те пък не искат правителство на малцинството, а настояват за математически по-стабилната тройна коалиция с националистическия Патриотичен фронт. Такава идея имаше още миналата седмица. Тя обаче остана на заден план, защото националистите казаха, че може и да подкрепят едно бъдещо дясно-центристко управление, но без да подписват коалиционно споразумение и без да участват с политически фигури в правителството, а само с експерти. Така че сега новото обръщане на РБ към ПФ дойде малко изненадващо. Още повече – mо принцип има известно напрежение между двете формации, защото в РБ участва и Народната партия „Свобода и достойнство”, в която членуват предимно етнически турци. Междувременно обаче стана ясно, че европейски представители, включително самия председател на ЕНП Жозеф Дол, се противопоставят открито на участие в дясно-центристки кабинет на Патриотичния фронт заради редица техни политически позиции, несъвместими с демократичните практики и европейските норми. Доживяхме, Фили, най-после, някой европеец да си отвори очите поне горе-долу навреме и да види, че с партия, която е обикновен клонинг на Атака, е противопоказно за общественото здраве да се прави каквато и да било обща политика.

- Добре, но всъщност едва ли от РБ не знаят това, защо тогава настояват за участие на Патриотичния фронт в бъдещото управление?

- Те пък си правят сметката, че като младши партньор в евентуалната коалиция с ГЕРБ ще се окажат безгласна буква, която не само може във всеки момент да изчезне от властта, но и да понесе всички негативи за това. Така че РБ искат трети партньор, за да водят реална политическа игра. Но, както се разбра последно, това няма да стане, при положение, че ЕНП недвусмислено отхвърля възможността за сътрудничество с ПФ.

- Пламен, в такъв случай развитието на ситуацията не се ли приближава вече до крайната си точка, защото възможностите за правителство останаха твърде малко.

- На практика, Фили, опциите са сведени вече само до една, но с два варианта. При всички случаи ще има правителство на малцинството – то ще бъде или плод на двойна коалиция ГЕРБ-РБ, с общо 107 депутати зад гърба, или самостоятелно на ГЕРБ – с едва 84 от 240 народни представители. Екзотичните идеи на част от РБ евентуално да бъде привлечена за трети партньор уж проевропейската АБВ, тоест, лявата и всъщност силно проруска партия на бившия президент Георги Първанов, естествено, са обречени на неуспех. Така че няма накъде да се лавира повече и до решение за някой от споменатите два варианта за кабинет на малцинството може да се стигне буквално в следващите часове или в началото на другата седмица. Такова правителство, колкото и да е „на малцинството”, вероятно ще бъде одобрено с голямо мнозинство в Парламента, тъй като всички имат интерес от него. Огромният проблем в случая обаче е не конституирането му, а как то ще оцелява и работи оттам нататък.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване