10/31/14 08:01
(http://ivo.bg/)

Съд оправда активисти на “Протестна мрежа”

Софийският районен съд оправда днес активистите на “Протестна мрежа” Асен Генов и Цветелина Сърбинска, обвинени в хулиганство за надписите „БКП-позор” и „Кой” върху скулптурата пред централата на БСП на ул. „Позитано” 20 в София.

 

Оправдателната присъда беше прочетена днес от съдия Мирослава Тодорова.

 

Аргументите на обвинението бяха оборени от защитата до степен, че на вчерашното заседание на съда прокуратурата дори не изпрати свой представител.

 

Решението на съда е особено важно като прецедент за подобни казуси, защото обвиняемите Генов и Сърбинска поеха отговорност за надписите като политически акт. За същото пледират например Валентина Георгиева и Марта Георгиева, арестувани на 8 септември заради надписа „окупатори” на съветския монумент в центъра на София.

Медиапул припомни в навечерието на развръзката:

„Защитата им представи доказателства, че паметникът “Партизани” на практика е безстопанствен, тъй като не се води ничия собственост. Не представлява и паметник на културата. Освен това бе посочено, че комунистическият режим на БКП, чийто наследник е БСП, е обявен за престъпен със закон още през 2000 г. и акцията няма как да е неуважителна за обществото, както твърди прокуратурата.

 

“Всяка дейност, акция или изявление, осъждащи комунистическия режим като престъпен не могат да бъдат неуважителни за обществото”, заяви пред съда Асен Генов и поиска да бъде оправдан. Цветелина Сърбинска пък заяви, че произлиза от семейство, репресирано от комунистите и “това беше един акт – отговор на подмяната на историята”.

 

Адвокатът на Генов – Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали “шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник”. Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

 

Защитникът на Сърбинска – Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че “неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното”. По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни”.

 

Между приключилото с оправдание дело срещу активистите на „Протестна мрежа” и разследването на случая с арестуваните на 8 септември обаче има и някои разлики. Освен че огромният монумент е най-строго охраняваната „светиня” на съветската окупация и съветския колониализъм в България, срещу правото на българите да изразят политическия си протест спрямо него пряко се намесва руската държава, която многократно изисква с императивен тон от българските власти да изпълняват указанията на Москва по отношение на български граждани, дръзнали да мислят различно по отношение на съветската окупация и нейната символика на българска земя.

 

По ирония на съдбата тъкмо днес, когато активистите на „Протестна мрежа” са оправдани от съда по казуса на „Позитано”, арестуваните на 8 септември са извикани на разпит в полицията. Тормозът продължава.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване