11/11/14 09:16
(http://www.gorichka.bg/)

Експертно мнение: Намаляването на емисиите не води до намаляване на растежа

Paul_Krugman

Днес бихме искали да споделим с вас мнението на едно, така да се каже, вещо лице в областта на икономиката и финансите – доктор Пол Крюгман. Кой е той ли? Ето кой:

Професор по икономика и международни отношения в университета в Принстън. Автор на 20 книги и над 200 публикации в професионални издания. Един от основателите на така наречената “new trade theory”. Пише статии и за широката публика – те са публикувани в издания като Foreign Affairs, Harvard Business Review, Scientific American. А, да не забравим – през 2008 господин Крюгман получава Нобелова награда за икономика.

Та ето какво – след като прочита няколко нови доклада на сериозни международни институции (по-специално този на New Climate Economy Project и този на вездесъщия Международен валутен фонд) професор Крюгман стига до извода, че преминаването от базираната на въглища енергия към такава от възобновяеми източници не само няма да доведе до апокалиптичните предсказания на климатичните скептици, за срив на икономиката, а дори напротив, вероятно ще ускори растежа.

Ние така или иначе винаги сме смятали, че в религията на растежа има нещо, с което не сме съвсем съгласни, а именно – сляпо да се жертва здравето на хората и на планетата с едничката цел този растеж да не вземе случайно да спадне. Но когато и такова светило като Нобелов лауреат по икономика ни дойде на помощ няма как да не се почувстваме обнадеждени.

Цялата статия на професор Пол Крюгман е тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване