11/14/14 11:27
(http://www.gorichka.bg/)

Един обикновен покрив може да събере 2 тона вода за час при умерен валеж

rainwater-header

„От дъждеца ах, нас не ние страх“, пеят двете калинки с пъстри пелеринки. Спомняте си я тази песничка, особено тези от вас, около които се навъртат малки деца. Умишлено или неосъзнато, калинките споделят един натрупан през вековете човешки опит – дъждът е благодат. Най-очевидното е, че той напоява земята, дава задължителната влага за растенията и пълни водните басейни. Малко по-неизвестното предназначение на дъжда е, той да бъде събиран в специално създадени за целта хранилища. Впоследствие събраната вода се използва за поливане, миене, пране.

През средновековието цели градове са оцелявали по време на продължителни жестоки обсади благодарение на сложни системи за улавяне на дъждовната вода.

През средновековието цели градове са оцелявали по време на продължителни жестоки обсади благодарение на сложни системи за улавяне на дъждовната вода. На снимката: Бонифачо, Корсика. Водата се е събирала в резервоар под църквата и така цитаделата е устоявала на честите набези.

А Чудесната инфографика по-долу ни разказва какво и как трябва да се направи за да се събира дъждовната вода в битови условия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване