11/24/14 10:07
(http://www.gorichka.bg/)

Неоникотиноидите – нов етап от химическата война между човек и природа

bird

Започваме с едно число: 2, 63 милиарда. Това е цената в долари на употребените през 2009 неоникотиноиди. Трябва да се имат пред вид и два факта: 1 – те са само една трета от употребените изобщо инсектициди, 2 – от тогава досега употребата им прогресивно нараства.

Какви пък сега са тези нео-нико…, вероято си казва вече драгият читател. И ние го разбираме напълно – химията не се шегува напоследък. Едва ли не всеки ден научаваме за поредното вещество, синтезирано от заетите в тази иначе прекрасна наука, което ядем, пием или дишаме, въпреки че не трябва. Нещо повече – позволяваме си да разпространяваме тези вещества навсякъде и по този начин принуждаваме всичко живо наоколо да ги яде, пие и диша. Въпреки че, нали, не трябва.

Та с две думи – неоникотиноидите са вид инсектицид, т. е. – химическо оръжие срещу насекоми. Трепе гадините като стой та гледай. Компаниите ги използват масово през 90-те, понеже някой е казал, че вероятно са по-малко вредни от използваните до тогава органофосфати и карбамати. През последните десет години обаче някои изследователи заповат да си задват въпроси. Като например: „Ами пчелите? Нали те също са насекоми, а и без това напоследък масово изчезват…“ Или пък: „Дoбре, ще избием буболечките, които пречат на царевицата. Но нали ще избием и всички други буболечки? Какво тогава ще ядат птиците, които се хранят с буболечки?“

Отговорите на тези и всички други подобни въпроси са ясни за нас. Но тъй като приемането на закони и разпоредби не зависи от лафче на маса, екипи и учени от цял свят се заемат с експерименти и проучвания. Резултатите продължават да идват и да се анализират, но засега стават ясни няколко неща:
_ спадът в популациите на някои видове птици е правопропорционален на увеличената употреба на неоникотиноиди в района заради недостиг на храна;
_ дори и да не са единствената, неоникотиноидите са една от причините за изчезването на пчелите;
_ те съвсем не са така безвредни към околната среда колкото се предполагаше – птици, които ядат семена третирани с неоникотиноиди, са изложени на множество негативни ефекти, включително и с летален изход.

А ако имате повече време и желание – ето тук е разказана чудесната история на токсиколога Кристи Мориси, която като всеки учен не се занимава с кампании, а с отговори на въпроси. В случая въпросът ѝ е: „Какво се случва с птиците?“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване