11/27/14 14:25
(http://ivo.bg/)

Властта отсече: по-добре ( US) танковете да не дойдат

Категоричният отказ на България да приеме на своя територия американски танкове ( правилно или не е- това е въпрос на друг коментар) ме поощри да помогна с този текст на всички омерзени от „проамериканската” ни политика сънародници да се освободят от американските си кошмари.

 

Не бойте се, мили русофили, няма опасност България днес да заприлича на слугинята на Москва, в каквато я бяхте превърнали!

 

Любимата опорна точка на пропагандата на съветофилската пета колона тук е да оприличава съюза ни със Запада в наши дни на колониалната ни зависимост от Съюза на съветските социалистически републики. Било едно и също тогава и сега, хитруват другарките и другарите, които в безсилието си да разкрасят съветското иго избират метода на омърсяващия знак на равенство между съветското робство и участието в западни съюзи днес.

 

Тъкмо по време на най-мразеното от петата колона българско правителство премиерът Иван Костов се позова на националния интерес и се противопостави на идеята, лансирана от САЩ, България да изгради на своя територия лагери за бежанци от конфликтите в Македония.

 

Тук за пръв път ще си позволя да издам една неудобна за Вашингтон и София тайна, която от лоялност към своите източници не съм споделял досега ( да ми е простено 15 години по-късно): този отказ доведе до откровен скандал между Иван Костов и заместник – държавния секретар на САЩ Строуб Талбот. Той беше втори по ранг в американската дипломация, но и сред първостепенните фактори по влияние във Вашингтон в периода 1994-2001 г. във формирането на американската политика спрямо Русия ( и нейната постсъветска периферия България!).

 

Американците обаче оцениха плюсовете в отношенията си с България тогава и въпреки скандала беше осъществено историческото посещение на президента Бил Клинтън в България месеци по-късно.

 

Хайде сега си представете дали беше мислимо нещо подобно в българско – съветските отношения, окървавени например от процеса срещу изтезавания и убит комунистическия вожд №2 в България Трайчо Костов, набеден от Москва за недостатъчно ревностен почитател на Кремъл!

 

Ето, че днес България изрича институционално: „ по-добре танковете да не дойдат” и това не е някакъв разрив, а е поредното доказателство за огромната промяна в статута ни на независима държава- статут, който няма нищо общо с пълната липса на национален суверенитет в условията на съветския колониализъм.

 

 

 

„Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е “не”. Това заяви пред БГНЕС началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов”.

 

Това се случва ден след като се оказа, че София ( отново – основателно или не, е друга тема) се пазари публично и по друг въпрос от голяма важност за отношенията със САЩ:

 

 

„България няма да подкрепи подготвяното Трансатлантическо търговско споразумение (The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ако не бъде премахнат визовият режим за пътуване на българите до САЩ. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод на подготвяното споразумение за търговия между ЕС и САЩ.

TTIP бе един от основните въпроси, който бе залегнал в работата на Съвета по външна търговия. Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ, поясни Лукарски. (Dnes.bg)

Не е необходимо да бъркам в калта антиамериканските истерии на Сидеров и подобията му, за да подкрепя тезата, че с антиамериканската пяна на устата си тъкмо те най-добре илюстрират абсурда на широко застъпената пропагандна теза, според която и днес сме си имали „голям брат”, пред когото сме се били прекланяли както едно време пред СССР.

Преди да илюстрирам с доказателства свободата тук да се ругае от сърце днешния „голям брат” , нека припомня, че България, която и без това по русофилска линия тихомълком си е измрънкала статута на възможно най-кротък натовски съюзник ( за да не дразни с видимо американско присъствие ръмжащата руска мечка), отказа участие в американския радарен щит.

ТВ7:

27.05.2011

Ръководството на НАТО отрече твърденията, че България ще приеме радар от противоракетната отбрана, който да следи за иранска ракета, изстреляна по Европа или САЩ. Това стана ясно на започналата днес край Варна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на Алианса.

 

Досега само неофициално се говореше, че НАТО иска от София да разположи радар на българска територия. Публикации в днешната преса обаче твърдят, че това вече е договорено и този радар ще разположен на връх Ботев най-късно до 2013 година”.

 

А ето и един от най-колоритните примери за разюздан партиен антиамериканизъм на нашия посткомунизъм с почти човешко, изкривено от ярост лице. Цитатът е Дарик радио, което на 16 май 2011 г. преразказва изява на доскорошния вътрешен министър Румен Петков, доказан съратник на Бойко Борисов ( вече и с участието на АБВ във властта в момента) :

Във връзка с факта, че му отказват виза за САЩ, Румен Петков накрещя следните обиди по адрес на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик:

“Той е лъжец. Той знае, че е лъжец. Излъга, че срещу мен се води разследване”, каза Петков, след което отново призова американския дипломат “да излезе и да заяви, дали е употребявал наркотици”. Той смята, че САЩ ще го приберат под благовиден предлог. “Уорлик е абсурден. Той се меси във вътрешните работи по абсурден начин”, категоричен е Петков. “Имам основание да смятам, че той е употребявал наркотици”, заяви Петков, добавяйки, че има сведения, че Уорлик е убеждавал български граждани в полезността да се разреши меката дрога в страната. “Но ние не сме Калифорния“, възкликна бившият вътрешен министър, цитиран от БГНЕС.

Според Петков една от причините за оттеглянето на Уорлик ще станат неговите чести посещения на скъпи нощни заведения с дами. Депутатът от БСП зададе въпроса откъде Уорлик разполага с такива средства за честите си посещения и също така напомни, че в дипломацията има определен праг на търпимост”.

 

С такива приятели ( на техния приятел Бойко) американците нямат нужда от врагове у нас. Но могат да бъдат сигурни, че подозренията, спекулациите, слуховете, намеците и сравненията за подобие на българска зависимост от САЩ, поне малко сравнима с подчинението на НРБ спрямо СССР, са напълно безпочвени.

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване