11/28/14 10:16
(http://vasvalch.com/)

Weemss – по-добрата платформа за събития

От октомври отлагам писането на този пост, но му дойде времето, защото вярвам, че добрите проекти трябва да се подкрепят – такъв е и Weemss, платформата за менажиране на събития, която разработиха Ованес и част от екипа зад Web & Events. Обикновено е особено полезно такива услуги да се предлагат от специалисти, които са били от другата страна – а създателите на Weemss са работили по не едно и две събития, така че познават подводните камъни, спънките и най-честите проблеми при справянето с регистрации и билети.

Озовах се от клиентската страна на Weemss при организацията на есенното Ratio. Опитът ни преди това включва работа с театралната каса на Младежкия театър, както и със системата на Eventim. Бавната реакция на първите и условията на вторите ни дадоха достатъчна начална скорост в търсенето на ново решение – и Weemss се оказа подходящ вариант.

От гледна точка на организатора

Тук най-важните неща са две – бързина на реакцията и таксите за работа. По първата точка сте ограничени само от собствените си възможности – информацията за събитието, опциите за билети и всичко останало се менажира лесно с модул за самообслужване. Формата за избор на билети и регистрация се вгражда лесно в друг сайт, а единственото ограничение, на което се натъкнах, е задължителното въвеждане на име и фамилия на госта.

Начините на плащане са толкова, колкото вие поискате. Можете да ползвате PayPal, ePay и Easy Pay (след регистрация като търговец в тяхната система), банков превод, системи за кредитни карти, наложен платеж или допълнителни персонализирани методи на плащане.

Особено удобен е екранът за чекиране на гостите – дори да не използвате баркод четец, с който всичко става за секунди, търсенето в списъка по име на госта отговаря бързо и се ползва лесно. Нямате идея колко важно е това, докато не ви се наложи да чекирате 400 човека на 2 станции за половин час.

Таксите са признакът, по който Weemss просто изумява – за разлика от значително по-високите такси на други тикетинг системи, Weemss ви иска само 2.5% от цената на билета – без допълнителни такси и скрити суми за обслужване. Което, както вероятно сте се замислили, значи, че за безплатни събития ползването на системата е напълно безплатно. А за НПО като нашето Ratio това е особено удобна форма за регистрация в някои от по-малките ни събития от поредицата Skeptics in the Pub – накратко, събираме мейли на присъстващите, с готини форми, без да се морим да ги създаваме сами и без да плащаме каквото и да било.

И за да не се превърне това в рекламна статия, директно казвам и две от забележките си. Weemss позволява много удобно разпращане на мейли до регистриралите се за събитието, но искам да мога да филтрирам по статус на плащането – за да мога да пусна, например, напомнящ мейл до всички, които са се регистрирали, но още не са платили своя билет.

За някои организатори е минус това, че трябва да поемат издаването на документи и осчетоводяването на плащанията от гости на събитието – за разлика от Eventim, където издаването на документи се поема от тикетинг-компанията и на края на периода вие си получавате лесно и просто сума по сметка. Ако имате издръжливо счетоводство, препоръчвам варианта на Weemss, просто защото системата е много по-удобна.

От гледна точка на посетителя

Тук дори не говоря от собствено име, а от това на посетители, които сами казаха, че системата е по-удобна:

 И наистина, Weemss:

  • изглежда значително по-добре от други системи
  • ползва се много по-лесно
  • изисква по-малка инвестиция от потребителя

На последната точка ще наблегна особено, защото силно ме нервира. При поръчка от големите тикетинг системи трябва да платиш такса – независимо дали получаваш билета по куриер, отиваш да го вземеш от офис или (най-наглото) си го принтираш на принтера вкъщи. И ако таксите между 1 и 6 лв. не са огромни в сравнение с билет за фестивал на стойност 100 лв., то при стандартна цена на билета от 10 лв. нещата определено не изглеждат приемливо. Дори да не гледаме самия билет, принципът е дразнещ – излиза, че дори да положиш максимални усилия да не занимаваш билетопродавецът (на чист български) с допълнителен транспорт, пак заплащаш такса.

В интерес на истината, преди събитието се притеснявахме леко дали наличието на билетни каси в Office 1 Superstore, Пикадили и още серия локации, което предлага Eventim, се равнява в очите на потребителя с възможността за заплащане на касите на EasyPay. Все пак, България все още е страната на наложения платеж и това може да е значителен проблем за посетители. Но количеството предварително продадени билети беше достатъчно високо, за да ни убеди в ефекта на възможностите за плащане в Weemss.

В заключение

За нашето събитие Weemss пасна перфектно – горещо препоръчвам платформата и с удоволствие описах впечатленията си, даже преди да се сетя да поискам на Ованес отстъпки за обслужването на следващите ни събития ;) Най-хубаво е, че системата се разработва от хора, които знаят какво е необходимо на един организатор на събития – това си личи от първия момент, в който се докоснеш до Weemss.

Постът Weemss – по-добрата платформа за събития е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 11/28/14 10:16 //feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/3hm21BHAU4M/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване