11/30/14 09:20
(http://ivo.bg/)

“Щастливата” руска окупация на Абхазия

В ivo.bg продължавам публикуването на четива от руски автори, обитаващи информационни острови на руското свободно слово. За този мост към алтернативната на официалната пропаганда руска журналистика особено много допринасят безкористните преводи на ВАСИЛ КОСТАДИНОВ.

По този начин читателите ще могат да си спомнят за потулената у нас история за руската агресия срещу Грузия от 2008 г., когато президент беше Георги Първанов ,а външен министър беше днешният вицепремиер Ивайло Калфин. Позицията на онази България по въпроса за разправата на Русия с малката, православна, черноморска, традиционно свързана с Русия малка Грузия ( колко много прилики с нас и колко малко, направо никаква солидарност от наша страна!) през август 2008 г. и откъсването на Абхазия от нея ( подготвено от ударно раздаване на руски паспорти на абхазците преди ударното нахлуване на руските танкови колони, артилерия и самолети) беше …никаква. София не реагира иначе, освен с присъединяване с няколко изречения на ниско ниво от името на Външно министерство към осъдителната позиция на Брюксел.

 

Освен всичко друго, мога да свидетелствам като наблюдател, който изключително внимателно следеше ситуацията през август и следващите месеци, че българските медии тогава се ограничаваха с чужди публикации за ставащото на отсрещния окупуран от Русия черноморски бряг. Въпреки моето усърдие не успях да издиря нито една критична журналистическа българска позиция спрямо руския побой над Грузия. Месеци наред се “поснишавахме”, докато бурята утихне. Този позор за българската журналистите беше индикатор за срива в медийната свобода в България, за чието унизително днешно място под номер 100 в класацията на “Репортери без граница” днес мнозина се вайкат безадресно. Адресът обаче е същият: нищо не се е променило по върховете на българската медийна действителност през изминалите т 2008 г. години, ако не броим рокадите в препродажбите на собствеността, търгувана заедно с безправните журналисти и останалия обслужващ персонал.

А ето и наносите от руската окупационна буря в Абхазия, която руският автор Матвей Ганаполский иронизира като “щастлива окупация”.

Абхазия в задънена улица

Превод от руски за ivo.bg

ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

 

Русия изведнъж се сепна. Стана ясно, че проклетият Саакашвили не само не е арестуван, не лежи поне десетка в панделата, не хапва затворническа каша, а точно обратното. Пътува си по европейските столици, изнася лекции за проклетите цветни революции и, освен това, отново се цели в грузинското президентство. И не защото в йерархията е втори след Бога, а защото Иванишвили – настоящият първи и екипът му не са никакви политици, а само безлични ловци на бившата слава на управлявалите преди него реформатори. Нищо ново не е изградено, за Грузия отново се говори като за вино-мандаринен рай. И не е за чудене, защото сега най-важното е ловът на предшествениците. Обаче, историята често ни поднася неочаквани уроци, така че възкръсването на Саакашвили е напълно възможно. Може да не е точно неговото, а на някой от неговия екип с неговите идеи. Грузинците изведнъж си спомниха, че преди за тяхната страна се говореше като пример за страхотни реформи и модернизация.

Една от основните идеи на Саакашвили е, че окупираните през 2008г. от Русия Абхазия и Южна Осетия, трябва да бъдат върнати. И Русия, която е много чувствителна на тази тема, реши отново да си напазари Абхазия.

 

По познат вече модел – пари в замяна на бъдеща война в региона.

 

С една дума, на 24 ноември в Сочи президентите на Русия и Абхазия подписаха споразумение за “сътрудничество и интеграция”. Документ, както беше заявено, издига отношенията между двете страни “на ново ниво”. Главното в документа е формиране на общо пространство за отбрана и сигурност, чрез създаване на обединени сили на Русия и Абхазия, подчинени на съвместно командване.

А колко пари Русия троши за анексираната и непризната Абхазия. В периода 2009-2013г. руските бюджетни инвестиции в „помощ” на Абхазия са в размер на 11 милиарда рубли (350 милиона щатски долара по тогавашен курс или по 70 милиона годишно).

 

Този път г-н Путин вдигна по-високо летвата – „Поставихме нови задачи и дългосрочни цели. Те са подкрепени от сериозно финансиране – през 2015г. за прилагане на споразумението ще бъдат отделени за Абхазия 5 милиарда рубли (100 милиона долара по днешен курс) “.

 

Преведено от канцеларски език, за да започне нова война с Грузия, когато тя пожелае да се присъедини към НАТО, в замяна на тези милиарди, Абхазия ще набута военните си бази в близост до границата с Грузия, плюс финансиране от Москва за главатарите на разнебитеното райско кътче.

 

Разбира се, сега по телевизията вият, че новият рай в Абхазия е съвсем близо, но малко хора се питат защо в отсъствието на война, денонощна охрана от Русия, красивото море и магическите плажове, в Абхазия туризмът например е в пълен крах , Не смея да попитам, къде са руските пари, как работи националната икономика в условията на щастлива руска окупация, че някой ще вземе да се обиди. Но Абхазия е в задънена улица, от която се опитват да я измъкнат с … познахте – руски военни бази.

 

Даааа, страшен е Саакашвили. Дори от разстояние.

 

Матвей Ганаполский , http://www.echo.msk.ru/blog/ganapolsky/1443220-echo/

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване