12/02/14 15:31
(http://ivo.bg/)

Владимир Грозни закла рожбата си на брега на непрокоп(с)аното трасе на “Южен поток”

Путин Грозни закла свидната си рожба и възкликна като един украински Тарас Булба: „аз съм те родил, аз и ще те убия”. Репин ряпа да яде с неговата картина- Путин нарисува този ужас собственоръчно пред многомилионна телевизионна аудитория.

 

„Поток ма мисълта”, възкликваме обикновено, когато слушаме брътвежи. Днес той определено е южен…

 

Както можеше да се очаква, решението на големия северен господар да отмени „Южен поток”, взето еднолично ( според признание на най-близкото му обкръжение в медиите) покруси останалите със зяпнала уста пеликани по непрокоп(с)аното трасе на въображаемия поток с плаващите шлепове с комисионни.

 

Брюксел заяви, че за официална реакция трябвало да има официално руско уведомяване и припомни позицията си, според която не отхвърля напълно „Южен поток”, а само малко ( но явно достатъчно , за да го направи невъзможен).

 

Това ми напомня на стария грузински виц за мъжа, който държал жена си за косата през балкона и нареждал: „ не съм толкова кръвожаден като съседа, който закла жена си, аз само те пускам”.

 

Брюксел, разбира се, може и вероятно дори трябва да си позволи този спотаен дипломатически кикот. Както и при предишни наранявания на руската мечка Западът внимава да не я дразни излишно. Именно по тази причина преди 20 години, буквално по милост, Русия беше поканена като беден роднина да се присъедини към клуба на най-развитите държави Г 8 в момент, когато раненият от комунистическия разпад на държавата си колос имаше статут на просяк на международните финансови пазари.

 

Голямата промяна на този щадящ руската гордост ( или мания за величие ) настъпи, когато след агресията срещу Украйна Русия беше изгонена тази година от същия клуб. Малцина забелязаха това като някакъв проблем, освен…Путин ( е, скромният авторът на тези редове също отбеляза интересната точка на пречупване на западното търпение).

 

Колкото и да внимават в Брюксел да не слагат сол в мечешката рана, все пак твърдението за необходимостта от официално уведомяване от страна на Москва не може да не предизвика смях. Има ли нещо по-официално в Русия от собственоустното изявление на господаря на Кремъл? Нима от ЕС изразяват съмнение в него като изразител на целокупната воля от името на държавата, заемаща една шеста от планетата?

 

Зад брюкселското лицемерие удобно се скриха и нашите управляващи лицемери, които обаче, за разлика от Брюксел, изглеждат истински разтревожени, а не дипломатично покрусени. И те, милите, щели да чакат Москва най-тържествено да им преведе какво е казал Путин.

 

Разбирам тактиката на печелене на време, на комисионни и симпатии сред онези, които вече са инвестирали в българската „сговорчивост”. И не ме учудва траурното настроение на нашите управници- та нали Борисов обясняваше тази пролет преди евроизборите, че като премиер е щял отдавна да построи „Южен поток” и че тази негова нагласа много се цени лично от Путин!

 

Само че не са прави онези, които едва днес забелязват, че Борисов е млъкнал и не реагира на руската шокова терапия, приложена от Турция с изричното посочване на България като враг пред портата ( на Кремъл). Друг би се възгордял от такова възвеличаване, но Борисов не е такъв човек, той умее да подвива опашка, когато няма пред себе си паднал противник.

 

Борисов всъщност млъкна от 24 септември насам. На тази дата ( повярвайте, продължавам да следя по дни и часове) той за последно се похвали как щял да реши въпроса с „Южен поток”. Беше предизвикан с въпрос по време на предизборната кампания в Стара Загора и в типичния му стил изригна, че щял да вземе самолета и да отиде да се разбере за „Южен поток” с Путин ( сякаш от Борисов зависи такъв воаяж и демарш, а не от Путин) след изборите. И това беше. После настъпи тишина, която и днес кънти на кухо в момент, когато България беше превърната наистина в център на световното внимание по волята Путин.

 

Борисов спечели изборите, но не по начина, по който му се искаше. Наложи му се да споделя властта и му потънаха гемиите на едноличния режим, в какъвто беше свикнал да властва. Дали това е причината да спре да говори за „Южен поток”? Или икономическият му министър Лукарски го е заместил в говоренето, след като днес показа старание с желание „Южен поток” да оживее дори след ритуалното му заколване пред очите и ушите на целия свят?

 

Във всеки случай най-голямата моментна полза от антибългарското говорене на Путин се вижда от контрастното, страстното реагиране на българската пета колона, която е вярна на обичая си да брани Русия и руския интерес от предполагаеми български посегателства. Обвинението на Путин, че именно България му затапила потока, бяха приети мълниеносно за абсолютна истина от петата колона тук и предизвикаха съответната гневна реакция в пълно съответствие с посочения враг- България!

 

Близкият от много години до Бойко Борисов негов приятел Румен Петков показа в телевизионна изява, че не случайно пак неговата днешна формация АБВ беше натоварена от „когото трябва” да ни съобщава лошите новини и дори да ни плаши със северната баба меца при друга подобна критична ситуация с ключова дума „Русия”.

 

Ако си спомняте, точно от АБВ се оказаха изключително осведомени за факта, че неудобната за Москва българска „Визия 2020” ще бъде цензурирана само два дни след появата й на сайта на българското министерство на отбраната в края на август. Така и стана. Кремъл демонстрира чрез презрителното си мълчание, че няма да си цапа лапите с някакви си български власти и предостави на АБВ ролята на приносител на вестта, че е взето решение да се ревизира документът, в който Русия за първи път в новата ни история се посочваше като страна, която води информационна война в България.

 

Днес Румен Петков, подобно на своя отколешен съперник за влияние в БСП Румен Овчаров ( който вдигна мизата на пропуснатите български ползи по „Южен поток” на 800 милиона долара), стана първият български глас, предупреждаващ какви мъчнотии ни очакват от руска страна с вноса на „газта” ( така и не се научи, че природният газ е от мъжки род, а „газта” е онова, с което баба му си е светила на село). Като най-осведомен по руска линия Петков направи внушение, че му е известно за (тайно) руско предупреждение да започнем да си плащаме авансово за вноса на газ от Русия.

 

В състезанието Русия и нейните проекти, включително умъртвените от самата нея, да бъде защитавана от България, с настървение се включи и самият шеф на БСП Михаил Миков. Той предложи партията да се бори за осъществяването на „Южен поток” ( ако ще и Путин да не иска?!), поради което партията протяга ръка на всички борци за тази кауза в Европа.

 

Няма да се учудя, ако местните овце спретнат митинг под надслов: „долу ръцете от Руската мечка, нашият най-голям доброжелател”!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване