12/02/14 07:31
(http://patepis.com/)

Обединено Спортно Кралство

А днес Стоян ще ни води из емблематични за съвременния спорт места из добрата стара Англия. Приятно четене:

Обединено Спортно Кралство

В края на годината обикновено се правят заключителните събития в редица спортове. Такъв е случаят и с мъжкия тенис, където кулминацията на цялата състезателна година се случва в Лондон в началото на ноември. Там си дават среща най-добрите 8 състезатели, за да определят шампиона на Barclays ATP Finals като към тях се присъединяват и най-силните на двойки мъже. Имахме голями очаквания, че и Григор ще участва, което не се случи за съжаление. Именно така реших да посетя този турнир, както и да гостувам на много близки мои приятели в близкия град Рединг. Билетите за самолета и за турнира бяха купени още в края на зимата, когато цените са приемливи. Програмата на Висшата лига също стана ясна през август и се оказа, че по същото време любимият Манчестър Юнайтед играе с Кристъл Палас у дома. Каква по-добра възможност да възползвам от стара покана на приятел, който живее близо до Манчестър и е голям фен на отбора.

Лондон

Кацнахме в Лутън и за около 2 часа с автобус стигнахме в

Лондон

Оставихме си багажа на гара Падингтън и бегом към храма на тениса – Уимбълдън на кратка разходка. Всъщност и преди бяхме ходили там, но сега пак ще ви разкажа накратко. Първият турнир е организиран там през далечната 1877 г. Още на вратата те посреща цитат на хърватската легенда Горан Иванишевич: „Дори да не спечеля нито един мач в бъдеще, нито ме интересува какво ще правя през живота си, нито къде ще живея, мен винаги ще ме знаят като шампион от Уимбълдън“.

Уимбълдън

Турнирът в Уимбълдън

е единствения, който се играе на трева, макар и исторически Откритото първенство на Австралия и Откритото на САЩ да са се играли на трева. Има строги правила за дрехите на играчите – те могат да облечени само в бяло. Този турнир е единственият, където няма никакви реклами по трибуните или около игрището. Традиционно публиката похапва тонове ягоди със сметана по трибуните в присъствието на благородни особи в Кралската ложа. Сега забелязах, че мобе би най-добрите места за гледане на тенис мач са зад състезателите. Казват, че билети за ранните етапи на турнира могат да се намерят сравнително лесно. Именно тук Цвети Пиронкова направи най-сериозният български успех в женския тенис като достигна полуфинал. Григор Димитров е бил шампион на Уимбълдън за юноши. Оттам отидохме до зала О2 в Лондон, където се провежда финалният АТР турнир, за да потърсим допълнителни билети. Оказа се, че има опашка от поне 20 души и само една работеща каса. Имаше само скъпи билети и се отказахме. С влак от Падингтън стигнахме до Рединг, където ни чакаха нашаите домакини в страхотния си нов дом.

На следващата сутрин тръгнах с влак към

Манчестър,

където ме очакваше мой добър приятел и домакинството на Юнайтед срещу Кристъл Палас. Честно казано, това ми беше второто посещение на

Олд Трафорд

и нямах големи очаквания, но се оказа, че греша. Гара след гара, феновете на двата отбора запълваха влака и започнаха подкачанията между агитките. Разбира се без никакви конфликти. Оказа се, че има фенове на Манчестър, който пътуват за всеки домакински мач, защото имат абонамент за целия сезон (най-евтиния е 600 паунда на година). Някой от тях пътуваха от Портсмут, който е в най-южната част на Острова. Повечето бяха цели групи приятели или семейства с деца и разбира се екипирани с фланелки, шалове и т.н. Пристигнахме по едно и също време на гарата с моя приятел и заедно тръгнахме към стадиона. Преди това се отбихме в два-три пъба за няолко бири, където феновете на Юнайтед се настройваха за мача. Пееха се песни като повечето бяха против Ливърпул и Манчестър Сити. Дори в една от тях имаше импровизиран детски хор, които се дяряха с песни за Кантона, Бекъм и т.н. Много от песните възхвалявах бивши звезди на тима. Феновете на Кристъл Палас едновременно пееха в съседната кръчма, а полиция почти не се забелязваше, но нямаше и напрежение.

 

Олд Трафорд

Пътят към стадиона вече се казва „Алея Алекс Фергюсън“,

една от трибуните е кръстена на него и негова статуя се издига точно пред нея. Феновете съвсем спокойно заемаха местата си без проверки за бомбички и т.н. Ние се намирахме в сектора за вратите точно срещу легендарната трибуна Strattford End. Мачът започна с минута мълчание в памет на загиналите английски ветерени по време на Първата световна война, която се отбелязваше този ден. Говорителят на стадиона спомена и държавите, където англичаните са дали жертви като в Гърция и Македония вероятно ние сме били техни противници на бойното поле.

Мачът беше доста нервен за Юнайтед и победата беше трудна. Наистина по времето на Алекс Фергюсън отборът имаше голяма енергия, която липсва засега. Късно вечерта се върнах с влака в Рединг, изключително доволен от посещението си в Театъра на мечтите.Олд Трафорд

Олд Трафорд

Следващият ден беше посветен на тениса и веднага се насочихме към

зала О2,

която побираше 20 000 души. Макар и нашите места да бяха много нависоко видимостта беше перфектна, както и атмосферата. Наблюдавахме Вавринка – Бердих и Джокович – Чилич. Фаворитите Вавринка и Джокович взеха лесни победа и затвърдиха мнението, че съществува пропаст между първите четирима в световната ранглиста и останалите претенденти в Топ 20.

The O2 Arena, London SE10, Великобритания

 

С интерес гледахме и мача на близнаците Брайън, които са безапелационния No1 в световния тенис за двойки мъже. Турнирът е страхотен, шоуто в залата е направено по американски модел и фен зоната на спонсорите е уникална с много забавления за посетителите. Надявам се съвсем скоро Григор да е редовен участник на този финален шампионски турнир.

О2 Арена, Лондон

Последният ден посетихме друг храм – този път на футбола, а именно

митичния Уембли

Наистина макар и нов стадион, той носи името на Дом на футбола. Направихме разходка из стадиона. На входа те посреща гредата от футболната врата на финала на световното първенство през 1966 г. когато Англия печели единствената си световна титла с доста спорен гол в продълженията срещу Германия. Стадионът има 90 000 много комфортни места, които могат да се покрият с подвижен покрив. Местата в Кралската ложа разбира се са безплатни, защото трябва да получиш покана от Бъкингамския дворец. Пред няколко дни на него бяха играли звездите от НФЛ от САЩ и бяха събрали над 85 000 души. Сега се готвеше за европейската квалификация Англия- Словения. В съблекалнята екипите очакваха играчите на Англия, които преминават покрай статуята на легендарния сър Боби Муур – капитан на шампионския отбор на Англия.

Уембли

След тези изпълнение със спортни емоции дни в Обединеното кралство сме в очакване на новия тенис сезон и оспорвани футболни двубои.

 

 

Автор: Стоян

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Лондон – на картата:

Лондон

Публикувана на 12/02/14 07:31 http://patepis.com/?p=52265

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване