12/12/14 10:51
(http://ivo.bg/)

Новини от “Новорусия”: “опълченци” и оплаченци

Нещо позамлъкна еуфоричната пропаганда на путинската пета колона в България за военните успехи на „опълченците” срещу „киевската хунта” – пропаганда, която редовно гарнираше с подигравки към страхливите украинци своята гордост от храбростта и бойните умения на руските герои в Източна Украйна.

 

Има достатъчно „макроиндикации”, че Путин постепенно се отказва от сценария да осъществи идеята си за „Новорусия” в тази част от Украйна по схемата, приложена с откъсването и анексирането на Крим. За тези сигнали, като разочарованието на местни вождове на руска служба ( като т.н. министър на отбраната на Донецк Игор Стрелцов, предсказващ вече майдан в Москва заради провала на Путин в Източна Украйна), може да се прочете на много места.

 

Ето обаче едно конкретно свидетелство за корените на злото и актуалната картина в зоната на бунта, което по-добре от всякакви преразказани истории в „големите” медии обяснява фактите за планираната руска намеса чрез пропаганда и наливане на масло в сепаратистките настроения в граничещите с Русия украински райони.

 

В интервю за украинския сайт ГОРДОН правозащитничката от град Свердловск ( да не се бърка с руския оригинал!) в зоната на сепаратисткия метеж Олена Степова повдига завесата за начина, по който е бил подпален пожарът на сепаратизма.

 

Свидетелката на събитията, за чието подпалване организирано е работила Партията на регионите на сваления президент Виктор Янукович в тандем с местните откровени комунисти, си спомня последователността на събитията.

 

Още през 2010 г. на децата в местните училища била раздадени подаръци, сред които тефтерче с карта на Украйна без районите, които 4 години по-късно се оказаха откъснати от сепаратистите като основа за кремълския план да бъдат обявени за „Новорусия”. В семейството на Олена, където дъщерите й донесли подаръка, решили, че има греша- посмели се над глупостта и дорисували картата.

 

Постепенно обаче пропагандата се засилила. Най-напред чрез регионалните телевизионни канали, а после направо чрез руската телевизия, която изцяло заместила украинското излъчване, изключено от местните власти. В арсенала за обработване съзнанието на хората се включили и известни украински провокатори, чиито обидни квалификации засегнали местния патриотизъм. Провокациите им се въртели по руските канали непрекъснато.

 

Междувременно, припомня правозащитничката, митничарите на близкия граничен пункт изведнъж „потънали в злато” и обичайната контрабанда се превърнала в нещо много повече- източникът на забогатяването им се оказал внос на руско оръжие.

 

Олена, която е руско говореща, но смята себе си за украинка и патриот на своята страна, разказва с благодарност как руските съседи сред обикновените хора отвъд границата са ги спасили с предупреждения по телефона, че военните от руската армия разполагат артилерийски установки, насочени срещу населени райони. Там всички знаят и говорят, че руската армия воюва срещу Украйна, казва Олена Степова.

 

Същите тези руски съседи преди метежа били редовни клиенти за стоки и услуги, които в Украйна са по-евтини и качествени. Например в малкия украински град Свердловск с около 70 000 жители имало 50 зъболекарски кабинета , обслужващи руски граждани на цени в пъти по-ниски от руските.

 

Гражданската война, която първоначално набрала подкрепа сред обеднели от десетилетна безработица бивши миньори, прекъснала едностранно този поток на клиенти и купувачи от Русия, принуждавайки жителите на Свердловск да пътуват за елементарни стоки отвъд границата и да установят отвратителния вкус на руската паста зъби и ефекта от руския прах за пране, който направо цапа дрехите.

 

Към днешна дата от ентусиазма на сепаратизма не е останал и помен. Дори и запалени бивши привърженици на присъединяването към Русия, разкрасявана чрез руските телевизии като процъфтяваща под грижите на Путин могъща държава, започват да задават въпроси защо Путин не им изплати пенсиите и защо животът е станал по-лош, вместо обратното, както са им обещавали (правозащитничката критикува и решението на Киев да спре изплащането на заплати и пенсии, което удря най-бедните и беззащитни слоеве от населението в сепаратистките райони).

 

И кой е виновен? На този въпрос, според Олена Степова, все повече хора, изтрезняващи от пропагандните заблуди, отговарят еднозначно: Путин!

 

 

P.S. Българските путинофили, които са се изпокрили, биха могли отново да плъзнат из Донбас, както направиха по време на кулминацията на метежа и да опровергаят свидетелствата на правозащитничката. Само че този път трябва май да внимават да се пазят не само от гнева на украинските патриоти, които по заръка на путинската пропаганда обичат да наричат „фашисти”, но и от населението там. То вижда забогатяването на въоръжените храненици на руска служба и контраста с мизерстваща маса мирни хора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване